24 januari 2008

Mensenrechten en Afghanistan (deel 2)

'Mensenrechten', die uitdrukking heeft zich in de loop van tijden van een gedicht tot poëzie ontwikkeld, tot een wet die we tot de dag van vandaag kennen en begrijpen.
Een van de bekendste gedichten dat over mensenrechten gaat is door de dichter Sahdi in het Farsi geschreven, het gedicht gaat over het tonen van respect voor je medemens:

Alle mensen zijn samen één
Ze zijn samen van hetzelfde vlees en bloed gemaakt

Als het ergens in je lichaam pijn doet
dan doet het overal pijn

Wanneer je de pijn van een ander niet voelt
dan wordt je niet als een mens beschouwd

Alle gedichten die door verschillende dichters zijn geschreven wilden uiteindelijk het volgende doel bereiken: ze wilden meer medegevoel oproepen bij de mensen voor hun medemensen en daardoor meer begrip kweken.
En vooral wilden ze dat mensen meer opkomen voor hun medemensen die mishandeld en misbruikt worden.
De mensenrechten werden voor het eerst erkend in 1776 in Virginia in de Verenigde Staten, bij het uitroepen van de onafhankelijkheid.
In 1948 werd door de VN een commissie voor de mensenrechten gevormd. In de documenten werd vastgelegd dat elke mens het recht heeft op vrije meningsuiting, vrijheid van godsdienst etc., dus gelijk is aan zijn medemens.
In december 1965 werd door de VN discriminatie en racisme geheel afgeschaft en strafbaar gesteld. Alle landen die lid zijn van VN hebben beloofd om zich aan die regels te houden. Naast de VN ontstonden nog enkele tientallen andere organisaties die met mensenrechten te maken hebben en waarvan de bekendste en grootste Amnesty International is.

Er zijn landen die zich nog steeds niet aan die rechten en afspraken houden, vooral Westerse landen zouden dat niet horen te doen. Voorbeelden zijn discriminatie bij werk en het uitzetten van buitenlanders. Daarnaast zijn er ook nog bepaalde fascistische partijen.

Mensenrechten in Afghanistan.

In de afgelopen 28 jaar hebben zich in Afghanistan vele oorlogen en misdaden afgespeeld, waaronder die van Rusland en de VS.
Deze landen zijn eigenlijk zelf de ontdekkers van de mensenrechten zoals bijvoorbeeld Rusland met zijn socialistische ideologie en Amerika met zijn vrijheid van meningsuiting en anti-racisme.
Alle 38 landen die om wille van rust, vrede en mensenrechten in Afghanistan zitten slagen er nog steeds niet in om schendingen van mensenrechten te voorkomen, want er zijn nog steeds mishandelingen van vrouwen, kinderen etc.
Mensenrechtengroepen die in Afghanistan zijn opgericht kunnen ook niets uitrichten, want er vinden ook in de bevolking onderling nog steeds wandaden plaats.
Voorbeelden zijn dat sommige minderjarige meisjes in dorpen en afgelegen streken van Afghanistan die worden verkocht aan mannen of misbruikt of gevallen van heel jonge meisjes van twaalf jaar die worden uitgehuwelijkt aan oudere mannen.
Weduwen of getrouwde vrouwen worden gedwongen om te hertrouwen zoals Benazir, een getrouwde vrouw met kinderen in het district Shenwar door haar mannen al vier keer verkocht is (zie foto 1) deze gegevens zijn afkomstig van de heer Hoesjan Zahede op maandag 27 december 2007 op de website van de Kaboel Press.
Een ander voorbeeld is betreft een man van ongeveer 60 jaar met een meisje van 11 dat gedwongen werd om hem te trouwen (zie foto 2).

Foto 1 en foto 2:
foto 1: Benazir, gedwongen om te hertrouwen foto 2: meisje van 11 gedwongen te trouwen

foto 3: mishandelde vrouw
Hier ziet u een ander voorbeeld op foto 3: een vrouw die mishandeld is door haar man, haar handen zijn verbrand en ze is geslagen.



Een ander gruwelijke gebeurtenis vond op de eerste dag van het offerfeest plaats in zuidelijke provincie Zabol.
Een vrouw genaamd Nazia (17) werd op een gruwelijke manier mishandeld door haar man, haar neus en oren zijn eraf gesneden, haar hoofd is kaalgeschoren en haar lichaam is met heet water bespoten. Zij slaagde erin te vluchten en is naar het ziekenhuis gebracht waar ze in een slechte toestand verkeerde (zie foto 1,2 en 3. - klik op een foto om een grotere foto te zien -).

foto 1: Nazia foto 2: Nazia foto 3: Nazia
Later werd ze geïnterviewd. Toen haar gevraagd werd waarom haar man haar dat had aangedaan vertelde ze dat hij haar ervan verdacht dat ze met een ander man contact had. Zij stelt dat dat niet zo was en dat ze nog steeds van haar man houdt.

Hier ziet u een vrouw die zichzelf in brand heeft gestoken om uit haar lijden van mishandelingen en pijn door toedoen van haar man verlost te zijn:

vrouw met brandwonden

Zulke mishandelingen door mannen tegenover vrouwen hebben een culturele achtergrond, in de tijd van de Taliban vonden ze ook plaats en tot op de dag van vandaag blijft dit zo doorgaan.
Volgens mij zijn dit maar een paar voorbeelden, maar er speelt zich veel meer af en ik vind dat het een schande is dat de landen van de VN en de VS daar niets aan doen.

Ze hebben een democratie neergezet in Afghanistan, maar er loopt nog niets goed. Ik vind zelf, dat als er geen echte democratie door het Afghaanse volk zelf tot stand wordt gebracht, dat er geen einde aan de corruptie, het extremisme drugshandel en dergelijke zal komen.

Dr. Ahmad

Naar Mensenrechten en Afghanistan (deel 1)

Bronnen:
http://ariaye.com
http://kabulpress.org
http://kateb-e-hazara.blogfa.com


Naar boven
Naar beginpagina