11 juni 2008

Geopolitieke staatsgreep of bestraffing van Georgië?

Uit onderzoek van een expert op het gebied van de nationale defensie is gebleken dat de kern van het huidige probleem wordt gevormd door de omstandigheid dat de Amerikaanse en Russische leiders nog steeds de klassieke ideeën uit de tijd van de koude oorlog huldigen. Het feit dat een dergelijke studie meer dan 20 jaar na het begin van de perestrojka in de voormalige Sovjet-Unie tot deze conclusie komt is een nogal alarmerend symptoom voor de staat van de betrekkingen tussen Rusland en Amerika.

Ik denk dat de huidige slechte toestand van de betrekkingen tussen die twee geen voldongen feit is, maar moet worden gezien tegen de achtergrond van de koude oorlog en de voortdurende onenigheid over de stationering van Amerikaanse raketverdediging in Polen en Tsjechië. De politieke elite in Amerika kan gewoon niet geloven in de universele waarde van ideeën zoals vrijheid en democratie en de scheiding der machten. In de geschiedenis en in de praktijk is gebleken dat de Amerikaanse vorm van democratie altijd de ambitie heeft gehad om andere landen te overheersen. Vroeger en nu hebben de Verenigde Staten de terminologie van de democratie hiertoe misbruikt. In de beide oorlogen in Irak en Afghanistan misbruiken ze de NAVO-landen om tegen Irakese en Afghaanse bevolking te vechten.

Het nieuwe Amerikaanse model om de democratie in de wereld te verbreiden is begonnen met militaire actie. Volgens mij wilden de Westerse landen na de ineenstorting van het Warschaupact met een eenzijdige politiek hun macht uitbreiden naar Oost-Europa. De NAVO heeft op aandrang van de Amerikaanse regering een soort militair complex tegen de invloed van Rusland gevormd. Volgens militaire deskundigen zijn de Amerikanen met deze nieuwe koude oorlogsstrategie begonnen na de aanslagen in 2001. In april 1949 was de NAVO gevormd met de bedoeling de invloed van de Sovjet-Unie op Europa tegen te gaan. Daarop werd in 1955 het Warschaupact onder leiding van Sovjet-Unie opgericht tegen de Westerse landen. Na de val van de Sovjet-Unie in 1991 werd het pact opgeheven.

Later ondernam de NAVO militaire luchtaanvallen tegen de Serviërs in Joegoslavië. In 1999 kreeg de NAVO de opdracht om veiligheid en orde in Joegoslavië te herstellen. In hetzelfde jaar kregen vijf landen (voormalige leden van het Warschaupact en republieken van de Sovjet-Unie) het lidmaatschap van de NAVO. In het jaar 2003 ging de NAVO naar Afghanistan om tegen al-Qaida en de Taliban te vechten.

Ooit was de Noord-Atlantische alliantie een alternatieve militaire organisatie voor het Warschaupact van het Oostblok, maar volgens veel landen is de aanwezigheid van de NAVO in Oost-Europa nu onzinnig. Want het ideologische communistische systeem bestaat niet meer om bang voor te zijn. Volgens militaire deskundigen bestaat de nieuwe strategie van de NAVO nu uit een expansiepolitiek richting Oost-Europa en Centraal-Azië.

Maar de hele regio die met de NAVO moet worden samengebundeld kijkt onzeker naar de missies die NAVO in Afghanistan heeft uitgevoerd.

Volgens mij moeten de NAVO landen de buurlanden van Afghanistan duidelijk uitleggen wat ze van plan zijn in geopolitiek opzicht. De afgelopen zes jaar is gebleken dat de NAVO-landen en Amerika zich nog steeds baseren op de oude doctrines van de koude oorlog. Als dit zo doorgaat en er niet wordt samengewerkt met de buurlanden van Afghanistan, dan is de missie om het terrorisme te bestrijden tot mislukken gedoemd.

De eenzijdige politiek van president Bush op de NAVO-top in Boekarest werd duidelijk, toen hij verklaarde dat Georgië en de Oekraïne lid van de NAVO moeten worden. Maar het besluit in Boekarest hield in dat het verlenen van het lidmaatschap aan Georgië en Oekraïne voorlopig werd uitgesteld tot en met december van dit jaar.

Georgische politieke kringen hebben hierop verschillende reacties. De autoriteiten zijn van mening dat dit besluit een overwinning betekent voor de oppositie, maar de politieke analisten wachten de ontwikkelingen af.

De regeringsambtenaren verzekeren dat het uitstel de essentie niet verandert. Georgië zal vroeger of later lid worden van de NAVO. De president van Georgië, Michail Saakasjvilli, zei dat in Boekarest een historische beslissing was genomen. Maar volgens de bevolking van Georgië was het net andersom. De meerderheid van de bevolking gelooft dat de concurrentie en de problemen tussen Rusland en de westerse landen zouden kunnen beginnen in Georgië. Volgens de analisten is de oplossing van het geheim gelegen in de omstandigheid dat het land dat niet deelneemt aan dit debat (Rusland) er alles aan heeft gedaan om ervoor te zorgen dat het toetredingsdocument nog niet is goed gekeurd. De middelen varieerden van directe bedreigingen en chantage tot beloftes en acties via diplomatieke kanalen. Daarmee werd de historische dag er een van geopolitieke onrust in de regio.

Is dit een overwinning van Rusland of een straf voor Georgië? Volgens sommige politici van de rechtse partijen is het uitstel van de toetreding van Georgië tot de NAVO een duidelijke overwinning van Rusland. Ik denk dat de Georgische kwestie veroorzaakt zou kunnen zijn door het fundamentele probleem met het buurland Abchazië. Volgens de Georgische partij van de arbeid kijken de Europese landen nu met een vergrootglas naar Georgië om een waakzaam oog in het zeil te houden en tot december goed na te denken voordat ze een positief besluit nemen. De partij van de arbeid heeft zijn twijfels over dat besluit omdat ze niet geloven dat de Georgische parlementsverkiezingen in mei democratisch zullen verlopen. Europa weet nog steeds niet wat het zal worden en neemt een definitief besluit na de presidentsverkiezingen in de VS en nadat er meer duidelijkheid is gekomen over het beleid van de nieuwe Russische president Medvedev. Volgens mij zijn er door toedoen van de president van Georgië een aantal ontwikkelingen ingezet die ingaan tegen de belangen van Rusland in de regio. Wat nodig is, is politieke overeenstemming tussen Georgië en Rusland. Maar de Georgische regering denkt alleen aan de geopolitieke belangen van de westerse landen De president van Georgië staat onder de invloed van Amerika. Volgens de bevolking van Georgië zal de politieke keuze van hun president een rampzalige oorlog in het land brengen.

De politici en diplomaten verklaren dat de vergadering van de NAVO in Boekarest grote problemen tussen Rusland, Georgië en de Oekraïne heeft opgeleverd. Wat betreft de Afghaanse situatie geeft het daar aangenomen document aan dat er meer aandacht zal komen voor de opleiding van de Afghaanse politie en dat er meer verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan de lokale instanties in het conflictgebied. Ik ben niet erg optimistisch over de mate waarin deze doelstellingen op korte termijn verwezenlijkt kunnen worden. De NAVO en Amerika hebben zo hun eigen geopolitieke belangen in deze regio en willen daar voor een langere termijn blijven. Het nieuwe geheime plan van de NAVO in Afghanistan zal pas in de maand juni duidelijk worden.

Volgens Britse politici is gebleken dat de internationale strijd van Amerika en de NAVO tegen het terrorisme mislukt is. Dit blijkt het resultaat te zijn van de onjuiste politiek van Amerika die voordelig is geweest voor het netwerk van al-Qaida. Mijns inziens moet de situatie in Afghanistan en Pakistan een hogere prioriteit krijgen voor de NAVO en Amerika.

De Russische president Poetin heeft op een persconferentie na afloop van de NAVO-Rusland-raad verklaard dat de samenwerking van de alliantie met Rusland ervan afhankelijk is of rekening wordt gehouden met de Russische belangen. Hij merkte op dat er nu ernstige obstakels zijn in de ontwikkeling van de betrekkingen tussen Rusland en de NAVO. Hij doelde hierbij op de uitbreiding van de NAVO naar het oosten, de erkenning van de onafhankelijkheid van Kosovo en de plaatsing van elementen van het raketverdedigingssysteem in de Tsjechische Republiek en Polen. De nieuwe Russische regering ziet een krachtig militair blok aan de Russische grenzen verschijnen dat een directe bedreiging voor de stabiliteit van het land vormt. Volgens de Russische militaire expert generaal Yuri Baluyevsky zal Rusland in het geval Georgië en de Oekraïne bij de NAVO komen militaire maatregelen nemen om zijn veiligheid te verzekeren.

De uitbreiding van de NAVO naar deze regio kan de situatie destabiliseren. Uit een opiniepeiling blijkt dat de meerderheid van de bevolking van de Oekraïne het niet eens is met het idee van president Joesjtsjenko om toe te treden tot de NAVO. Ik vind dat de NAVO-landen rekening moeten houden met de invloed van rusland in deze regio. Langs diplomatieke kanalen zouden de problemen moeten worden opgelost.

Conclusie

De kwestie in de Kaukasus tussen Abchazië en Georgië is niet opgelost. De Russische regering steunt nog steeds de Abchazen. En ook de andere kwestie die in dit gebied speelt, namelijk de verdeling tussen Oekraïne en Rusland van het aangrenzend deel van de Zwarte Zee wacht nog steeds op een oplossing. Volgens de Russische  politici steunen de VS en de NAVO-landen Georgië tegen de Abchazen, terwijl beide een oorlog teen elkaar voorbereiden. Ik denk dat de tegenstellingen tussen Oost en West sinds 2001 nier verminderd zijn, maar zelfs aanzienlijk zijn gestegen. Volgens militairen en wetenschappers is het aantal kernwapens niet beperkt, maar heeft zich door middel van proliferatie juist uitgebreid. De aanwezigheid van de VS en militairen van de  NAVO in Irak, Afghanistan, Pakistan en langs de grenzen van Rusland vormt een concrete dreiging tegen Rusland. De strategie van Amerika en de NAVO-landen van de laatste zes jaar in de strijd tegen al-Qaida en de Taliban in Afghanistan blijkt een smoes te zijn geweest. De geopolitieke belangen van Amerika zijn belangrijker dan de strijd tegen het terrorisme. De terroristische netwerken van de al-Qaida en de Taliban in Pakistan zijn zeker niet verwijderd maar juist sterke geworden. De stamgebieden in Pakistan zijn nu een centrum geworden voor terroristische aanvallen in de rest van de wereld. Rusland, China, India, en de Centraal-Aziatische  landen treffen voorbereidingen om op te treden tegen de aanwezigheid van militairen uit de VS en de NAVO-landen in deze regio.

Na de aanslagen in 2001 heeft Amerika twee fronten georganiseerd door middel van de oorlogen in Irak en Afghanistan.En nu willen de VS en de  NAVO-landen willen deze frontlijnen uitbreiden in de richting van de grenzen van. Rusland.

Bij dit spel betrokken landen zijn in het bezit van raketten met  kernladingen. Zo bezit Rusland ongeveer 5830 raketten met kernladingen en een bereik 12.000 km. De VS bezit ongeveer 5400 raketten met kernladingen, die over dezelfde afstand kunnen worden afgeschoten. Frankrijk bezit ongeveer 330 raketten, China 110, Engeland 154, Israël 100-200 raketten. India bezit 40 raketten en Pakistan eveneens 40.

Ik voorzie dat als de situatie in Afghanistan, Pakistan, Oekraïne, Georgië, Irak en de Balkan door toedoen van Amerika en de NAVO-landen gekenmerkt blijft door oorlog en chaos een derde  wereldoorlog met Rusland tot de mogelijkheden behoort. Volgens militaire deskundigen zouden de NAVO-landen de eerste doelwitten van de Russische raketten kunnen worden.

Dr. Ahmad

Bronnen:
www.bbc.co.uk/russian
www.bbc.co.uk/persian/afghanistan/story/2007/10/071008_s-oxford-group-report.shtml
www.ariananet.com


Naar boven
Naar beginpagina