11 juni 2009

Als de NAVO de passie preekt...

De NAVO viert dit jaar haar 60ste verjaardag. Ontstaan in 1949 als een collectieve defensiegemeenschap, vormde het westers bondgenootschap zich na het einde van de Koude Oorlog om tot een militaire alliantie die ook buiten het eigen grondgebied kan opereren ‘ten dienste’ van de internationale gemeenschap. Zo luidt althans de traditionele retoriek, maar klopt die wel?

Bij uitgeverij Epo verschijnt vandaag het boek Als de NAVO de passie preekt. Ludo De Brabander en Georges Spriet leggen daarin de echte ontstaansredenen van de NAVO bloot: de organisatie moest de Amerikaanse invloed in Europa na de Tweede Wereldoorlog institutionaliseren, en een militaire structuur creëren die de bescherming en uitbreiding van het kapitalisme moest verzekeren.

Als de NAVO de passie preektNa een uitvoerig historisch portret van het bondgenootschap beschrijven de auteurs het streven van de NAVO naar een ambitieuze mondiale rol, gebaseerd op een doctrine van militaire interventie. Ook vandaag nog willen de VS hun statuut van enige grootmacht via de NAVO consolideren, terwijl veel NAVO-leden in eerste instantie hun strategische en economische belangen militair willen verdedigen. Die heruitgevonden rol leidt tot nieuwe wereldwijde spanningen en werpt vele vragen op. Zorgt de VS-politiek voor tweespalt in de EU? Zijn we op weg naar een nieuwe Koude Oorlog met Rusland? Wat met opkomende machten als China?

Als de NAVO de passie preekt...
Ludo De Brabander en Georges Spriet
uitgeverij Epo, Berchem i.s.m. Vrede vzw, Gent
isbn: 9789064455100


Naar boven
Naar beginpagina