27 augustus 2009

Kort bericht Lockerbie

De vrijlating van de enige man die veroordeeld was voor de bomaanslag op een Pan Am vliegtuig bij Lockerbie in 1988, de Libiër Abdelbaset Al Megrahi, heeft geleid tot veel gedoe in de Britse en Schotse politiek. Maar het is een feit dat een Schotse commissie van juristen die belast is met het onderzoek naar herziening van rechtszaken eerder had geconstateerd dat "er mogelijk sprake is van een gerechtelijke dwaling". Als voorwaarde voor de vrijlating op humanitaire gronden moest Al Megrahi het hoger beroep dat hij had ingesteld tegen zijn vonnis intrekken. Dat heeft het nadeel dat nu niet meer door een hof kan worden getoetst wie er werkelijk verantwoordelijk is voor de aanslag. Een aantal journalisten is ervan overtuigd dat andere scenario’s veel waarschijnlijker zin dan het Libische. Ze kunnen daarbij onder meer putten uit het dossier van de verdediging van Al Megrahi, dat al klaar lag voor het hoger beroep en een ouder onderzoek van Pan Am zelf dat een rol speelde in civiele zaken die het gevolg waren van de aanslag.

De alternatieve theorieën worden soms afgedaan als samenzweringstheorieën, wat merkwaardig is, omdat de favoriete theorie van de aanklagers natuurlijk ook uitging van een samenzwering. De belangrijkste ervan:
1. Het scenario dat uitgaat van een Iraanse opdracht voor de aanslag (als wraak voor het uit de lucht schieten van een Iraanse Airbus door USS Vincennes, een feit waarvoor de regering Reagan weigerde zich te verontschuldigen).
2. Het scenario dat uitgaat van de rol van een team van de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA of de militaire DIA) bij de doorlevering van uit Libanon afkomstige drugs via Frankfurt waar de bomkoffer aan boord zou zijn gekomen.

Een aantal artikelen dat ingaat op deze aspecten volgt hieronder:

Kees Kalkman


Naar boven
Naar beginpagina