7 januari 2011

'Politiemissie' is 90% militair

Kerk en Vrede en VD AMOK roepen op tot actie

In de vanmiddag gepresenteerde brief over een "geïntegreerde politietrainingsmissie in Afghanistan" (pdf, 178 KB) heeft de Nederlandse regering haar vermogen om een oorlog in heel andere bewoordingen te verkopen nog verder vervolmaakt. In een fantastische opbouw wordt benadrukt dat van de 545 uit te zenden personen 225 politietrainer zijn en de rest (325) in diverse zin ondersteunende militairen. De getrainde politiemensen zullen volgens deze presentatie echte community politie vormen en op grote afstand blijven van offensieve militaire ISAF-activiteiten. Tegenover de NAVO-geleide ISAF-missie wordt het kader van de EU geleide civiele EUPOL-missie benadrukt en wordt hoog opgegeven van een training van vrouwelijke politieaganten waarvan pas in de tweede helft van de brief duidelijk wordt dat deze op z’n vroegst pas in 2013 daadwerkelijk zal kunnen beginnen.

De achter deze retoriek schuilgaande realiteit is dat ‘slechts’ 40 van 545 uit te zenden personen daadwerkelijk civiele EUPOL-politietrainer zullen zijn, 5 justitieel expert en dat de overige 500 uitgezonden personen militair zijn (waarvan slechts 50 marechaussee en de overige 135 opgevoerde 'politietrainers' puur militair instructeur). De door deze militairen getrainde ‘politiemensen’ zullen wel degelijk in het NAVO/ISAF-kader worden ingezet en dus als zgn. 'little soldiers' deel uit gaan maken van de bredere NAVO-strategie ten aanzien van Afghanistan. Ook blijven als onderdeel van dit kabinetsbesluit vier Nederlandse F16’s in Afghanistan, ter ondersteuning van de “politietrainingsmissie” die in feite dus vooral een militaire trainingsmissie is.

Na alle kritiek van de afgelopen maanden over de 'wederopbouwmissie' die in de praktijk steeds meer een vechtmissie bleek te zijn, maar als wederopbouwmissie werd verkocht om destijds de Partij van de Arbeid in te laten stemmen, praat de regering nu graag GroenLinks en D66 naar de mond en presenteeert een militaire missie als 'politietrainingsmissie'. Door wederom doelbewust een verkeerd beeld naar buiten te brengen probeert de regering publieke en politieke steun te vinden voor een missie die er niet is en ook niet zal ontstaan als de zakelijke feiten gewoon zouden worden gepresenteerd. Zoiets heet oorlogspropaganda en dat misstaat een land dat de bevordering van het internationaal recht hoog in zijn vaandel heeft staan.

Kerk en Vrede en VD AMOK roepen het parlement op zich niet door deze gelikte presentatie in te laten pakken en ten aanzien van Afghanistan te kiezen voor een benadering die daadwerkelijk in het belang is van de volledige Afghaanse bevolking en die begint met een toenadering tussen de verschillende partijen en bevolkingsgroepen en sociaal-economische ontwikkeling van het land.

Jan Schaake, Kerk en Vrede


Naar boven
Naar beginpagina