30 mei 2013
Campagne tegen Wapenhandel

Lancering nieuwe database EU wapenexport: toegankelijk maar nog steeds incompleet

Jaarlijks exporteren EU landen voor miljarden aan wapens, variŽrend van kleine wapens en munitie tot oorlogsschepen en militaire vliegtuigen. Maar Europese burgers weten weinig van deze dodelijke handel. Een nieuw ontwikkelde database van het European Network Against Arms Trade (ENAAT) maakt nu voor het eerst wapenexportcijfers eenvoudig en duidelijk toegankelijk voor publiek, politici, ambtenaren en media.

De database is gebaseerd op gegevens die worden verzameld door de Europese Commissie en gepubliceerd in jaarlijkse rapporten. Terwijl deze rapporten moeilijk te doorzoeken zijn, kunnen gebruikers van de nieuwe database de informatie snel doorzoeken en vergelijkingen maken tussen verschillende exporteurs, exportbestemmingen, wapentypes en exportjaar.

De cijfers van de Commissie zijn echter verre van compleet en bevatten enkele ernstige gebreken. Hoewel de EU-data alle waarden van exportvergunningen voor militaire goederen omvatten, bevatten ze geen informatie over dual-use-goederen - goederen met zowel een militaire als civiele toepassing. Zo geven ze bijvoorbeeld geen informatie over de export van chemicaliŽn die voor chemische wapens gebruikt kunnen worden. Ook geven diverse landen, waaronder belangrijke wapenexporteurs als Duitsland en Groot-BrittanniŽ, geen informatie aan de Commissie over feitelijke leveringen.

In een aantal gevallen is er een groot verschil tussen nationale wapenexportrapportage en de gegevens van de Commissie. Zo mist er voor Nederland in 2011 300 miljoen euro aan wapenexportvergunningen in de Europese rapportage. Volgens de Nederlandse regering wordt dat veroorzaakt door de technische onmogelijkheid om vergunningen voor meerdere bestemmingen of voor meerdere soorten wapens in het Europees informatiesysteem in te voeren.

Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel zegt:

"Als Europese burgers de EU willen aanspreken op zijn wapenexportbeleid moet informatie hierover toegankelijk en volledig zijn. Omdat de Commissie daar zelf niet voor zorgt, hebben vredesgroepen deze informatie nu zelf beschikbaar gemaakt. Door internationale samenwerking van vredesgroepen kan de internationale wapenhandel nu zichtbaar worden gemaakt."
De nieuwe wapenexport-database van het European Network Against Arms Trade toont alle wapenexporten - voor zover bekend - vanuit de EU sinds 1998, onderverdeeld in herkomst, bestemming en wapentype.

Voordelen:

En dit is nog maar het begin. Opensource-deskundigen worden uitgenodigd voor een Hack Day in Londen op 22 juni om mee te werken aan meer ideeŽn om data over internationale wapenhandel openbaar en toegankelijk te maken.

De database is te vinden op www.enaat.org/export


Naar boven
Naar beginpagina