25 juni 2013

Scotland Yard bespioneerde kritici van politie-korruptie

De Guardian onthult dat Scotland Yard drie politie-beambten van het Special Demonstration Squad (SDS) langdurig heeft laten infiltreren in aktiegroepen die zich bezighielden met de politie (Scotland Yard spied on critics of police corruption, The Guardian, 24 juni 2013). Het ging om groepen die korruptie binnen het Londense politiekorps aan de kaak wilden stellen of aktie voerden voor gerechtigheid voor mensen die gestorven zijn in politiecellen of als gevolg van politiegeweld.

Een klokkenluider, Peter Francis alias Pete Black, is naar buiten gekomen met zijn verhaal dat hij onder meer tussen 1993 en 1997 ge´nfiltreerd heeft in de groep Youth Against Racism in Europe. Hij had uitdrukkelijk opdracht om inlichtingen te verzamelen over groepen die gerechtigheid zochten voor meest zwarte of Aziatische mannen die gestorven waren in politiedetentie. In het bekende geval van de vermoorde zwarte teenager Stephen Lawrence was hem gevraagd ongunstige informatie (dirt) te verzamelen over diens familie die aktief was binnen de kampanje voor openbaarheid en tegen politieracisme.

Secret Manoeuvres in the Dark, Eveline Lubbers, Pluto PressDe praktijk van dit soort lange termijn infiltratie bij aktiegroepen, niet alleen door de politie, maar ook door het partikuliere bedrijfsleven wordt op de Universiteit van Bath onderzocht door Eveline Lubbers van Buro Jansen & Janssen. Een briefing over het onderzoek is hier (pdf) te vinden. Daar wordt ook verwezen naar het boek van Eveline met een aantal case-studies (Secret Manoeuvres in the Dark, Pluto Press) en het blog SecretManoeuvres.org over deze thematiek.


Naar boven
Naar beginpagina