4 januari 2013

Korte Berichten week 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Russische militaire aanwezigheid in SyriŽ probleem bij interventie
IsraŽl gaat weer deelnemen aan NAVO-aktiviteiten
VS-leger gaat troepen verschuiven naar AFRICOM
Japan trekt militairen terug uit vredesoperatie Golan
Geweren voor relbestrijding wekken onrust in Spanje
Turkije kiest voor luchttransport na aanvallen op militaire konvooien


Russische militaire aanwezigheid in SyriŽ probleem bij interventie

23 december 2012 - De diplomatieke redakteur van de Guardian gaat in op de aanwezigheid van Russische militaire adviseurs bij de Syrische luchtverdediging en de geopolitieke problemen die dit kan opleveren bij een westerse interventie. De Syrische luchtverdediging bestaat uit twee divisies en 50.000 militairen met duizenden stuks afweergeschut en meer dan 130 raketbatterijen. Rusland heeft de wapensystemen gemoderniseerd en helpt ook bij de opleiding van de bediening ervan. Volgens experts kunnen de systemen soms alleen met hulp van Russische adviseurs op volle sterkte werken. De mogelijkheid van Russische militaire slachtoffers bij een aanval heeft onvoorspelbare gevolgen.

Bron: The Guardian (Julian borger)

Naar boven

IsraŽl gaat weer deelnemen aan NAVO-aktiviteiten

23 december 2012 - IsraŽlische woordvoerders vertellen de Jerusalem Post dat IsraŽl in 2013 weer gaat deelnemen aan aktiviteiten van de NAVO. IsraŽl is een NAVO-partner, maar deelname aan aktiviteiten zoals seminars, oefeningen en opleidingen was de laatste tijd geblokkeerd door een veto van Turkije. De Turks-IsraŽlische relaties waren afgekoeld na de entering van een Turks schip met hulpgoederen op weg naar Gaza door IsraŽlische special forces, waarbij een aantal Turkse burgers werd gedood. Maar nu zou IsraŽl weer mogen meedoen aan het NAVO-werkplan 2013 en andere traditionele aktiviteiten.

De IsraŽli's gaan er om voor de hand liggende redenen van uit dat de versoepeling van de Turkse houding de prijs is die de Turken moeten betalen voor het stationeren van Patriots op hun grondgebied, maar bevestiging hiervan is nog niet te verkrijgen.

Bron: The Jerusalem Post (Hilary Leila Krieger)

Naar boven

VS-leger gaat troepen verschuiven naar AFRICOM

23 december 2012 - AFRICOM, het kommando van de VS voor Afrika, krijgt volgend jaar meer troepen ter beschikking, meldt de Washington Times. In het kader van het Regionally-Aligned-Forces-concept van de stafchef van de landmacht, generaal Odierno, zullen vanaf maart rond 1200 VS-militairen in kleine teams naar Afrikaanse landen gaan. Het concept beoogt op strategische plaatsen in de hele wereld Amerikaanse troepen in gereedheid te hebben voor allerlei noodsituaties. Onderdelen ter grootte van een brigade worden toebedeeld aan een regionaal kommando. In het geval van AFRICOM gaat het om teams van het 2nd Heavy Brigade Combat Team van de 1e Infanteriebrigade uit Fort Riley.

Ze gaan tot half 2014 zeker 108 operaties in 34 Afrikaanse landen uitvoeren. Het kan van alles zijn: noodhulp, rampenbestrijding, training scherpschutter en medische kennis voor lokale troepen, oefeningen. Het verwerven van regionale expertise en talenkennis is ook belangrijk.

Bron: The Washington Times (Kristina Wong)

Naar boven

Japan trekt militairen terug uit vredesoperatie Golan

21 december 2012 - Japan trekt binnen een maand zijn 50 soldaten terug uit de VN-vredesmissie op de door IsraŽl bezette Golanhoogten. Tokio vindt dat de situatie langs de Syrische grens uit de hand begint te lopen. De vredesoperatie houdt sinds 1974 toezicht op een staakt-het-vuren tussen IsraŽl en SyriŽ.

Bron: Voice of Russia, TASS

Naar boven

Geweren voor relbestrijding wekken onrust in Spanje

21 december 2012 - Bij BBC News een artikel over het verschil in gebruik van rubber kogels en plastic kogels bij relbestrijding door de Spaanse politie. De rubberkogels hebben een snelheid van 100 meter per sekonde en kaatsen terug via de grond naar het doelwit, althans als ze volgens voorschrift worden afgeschoten. De plastic kogels (Baskenland, vanaf januari na een dode bij voetbalrellen door een rubberkogel) zijn lichter en worden direkt op het doelwit afgeschoten.

Hoewel de politie in Barcelona ontkent dat met rubberkogels wordt geschoten, zijn daar de laatste jaren al een aantal demonstranten gewond geraakt. Vaak moeten ze een oog missen.

Bron: BBC News (Tom Burridge)

Naar boven

Turkije kiest voor luchttransport na aanvallen op militaire konvooien

20 december 2012 - Turkije heeft een overeenkomst gesloten met de staatsluchtvaartmaatschappij Turkish Airlines voor troepentransport van en naar militaire bases. De soldaten zullen naar bestaande vliegvelden worden gevlogen en vandaar naar buitenposten. In totaal gaat het om transport van 250.000 soldaten en onderofficieren. De wijziging van beleid volgt op een dramatische toename van de aanvallen op militaire konvooien in de laatste anderhalf jaar. De aanslagen worden gepleegd door de PKK, die streeft naar grotere Koerdische autonomie.

De onderhandelingen over alternatief transport begonnen na een aanval in de zuidoostelijke provincie Bingol in september, waarbij tien doden vielen.

Bron: Reuters (Jonathon Burch)


Naar boven
Naar beginpagina