12 januari 2013

Korte Berichten week 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Saoedische vliegtuigen steunen Amerikaanse drone-aanvallen op Jemen
General Dynamics Canada krijgt NAVO-kontrakt voor AGS
Snellere troepenafbouw in Afghanistan overwogen
De interventieteams van de CIA
Patriots aanwijzing voor militaire zwakte Turkije?
Frankrijk versnelt de militaire interventie in Mali
IsraŽl: geen bewijs voor gebruik gifgas in SyriŽ


Saoedische vliegtuigen steunen Amerikaanse drone-aanvallen op Jemen

4 januari 2013 - Saoedi-ArabiŽ heeft gevechtsvliegtuigen ter beschikking gesteld om de Amerikanen te helpen bij hun drone-aanvallen op doelen van al-Qaida in Jemen. De Londense Times haalde een Amerikaanse inlichtingenbron aan die zei dat "sommige van de zogenaamde drone-operaties in feite operaties van Saoedi-ArabiŽ zijn".

Bron: France 24

Naar boven

General Dynamics Canada krijgt NAVO-kontrakt voor AGS

4 januari 2013 - General Dynamics Canada heeft een order voor 32 miljoen CA$ gekregen om het verbindingssysteem voor het Alliance-Ground-Surveillance-programma (AGS) van de NAVO te maken. AGS moet de NAVO-kommandanten voorzien van een omvattend beeld van troepenverplaatsingen en doelen op de grond, vergelijkbaar met wat AWACS voor de luchtdoelen biedt. AGS bestaat uit vijf Global Hawk drones van Northrop Grunman, mobiele grondstations en kommandocentra waarvan het belangrijkste in Sigonella op SiciliŽ komt, waar ook de Global Hawks en de maritieme drones van de VS zijn gestationeerd. AGS moet in november 2016 operationeel zijn en steunt dan NAVO-interventies en humanitaire missies.

Bron: General Dynamics Canada

Naar boven

Snellere troepenafbouw in Afghanistan overwogen

4 januari 2013 - In de Wall Street Journal een beschouwing over de plannen ten aanzien van het tempo van de Amerikaanse terugtocht uit Afghanistan. Onder pressie van het Witte Huis zou het Pentagon nu alternatieve opties hebben uitgewerkt voor een kontingent van 3000, 6000 of 9000 Amerikaanse troepen na 2014. Eerder was sprake van tussen de 6000 en 15.000 troepen.

Er wordt inmiddels ook met de NAVO gesproken op basis van een formule waarbij de Amerikanen twee derde van de strijdmacht na 2014 leveren en de bondgenoten de rest.

De militairen prefereren nu de optie van 9000 die het mogelijk zou maken om de Afghaanse regering te beveiligen, een eenheid voor terreurbestrijding te plaatsen op minstens twee bases (vermoedelijk de luchtmachtbasis Bagram bij Kaboel en Kandahar) en beperkte training te geven aan het Afghaans leger (voornamelijk voor elitetroepen).

Als er eenmaal een beslissing is genomen over de sterkte na 2014, gaat het Pentagon een advies geven hoe daar te komen vanuit het huidige aantal van 66.000 troepen. Er zullen waarschijnlijk een flink aantal troepen beschikbaar moeten blijven voor de presidentsverkiezingen van (voorjaar?) 2014.

Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous, Julian E. Barnes)

Naar boven

De interventieteams van de CIA

26 december 2012 - De Washington Post publiceert een gedetailleerd artikel over de Global Response Staff (GRS), een geheime paramilitaire beveiligingsafdeling van de CIA die is opgericht na 11 september. De aandacht is op de GRS gevestigd omdat twee van de Amerikaanse doden bij de aanval op het konsulaat in Benghazi tot de groep behoorden. Ook Raymond Davis, die vorig jaar in Pakistan een tijd lang in de gevangenis belandde na twee mannen te hebben gedood, hoorde bij de GRS.

De taak van de GRS is het beschermen van inlichtingenofficieren van de CIA tijdens hun werk bij terreurbestrijding. Het zou gaan om rond 125 paramilitairen die tegelijkertijd voor een paar maanden per jaar kunnen worden ingezet. De rest van hun tijd hebben ze vrij of trainen. Ongeveer de helft zijn freelancers, meest afkomstig van de special forces en de SWAT-teams (soort arrestatieteams van de politie). Ze bewaken ook geheime drone-bases en CIA-installaties in landen als Jemen, Libanon en Djibouti.

Bron: The Washington Post (Greg Miller, Julie Tate)

Naar boven

Patriots aanwijzing voor militaire zwakte Turkije?

28 december 2012 - Kadri Gursel van Al-Monitor wijdt een beschouwing aan de inzet van Patriot-raketten door de NAVO in Turkije. De Amerikaanse Patriots komen in Gaziantep, de Duitse in Kahramanmaras en de Nederlandse in Adana. Ze worden in januari operationeel. Adana (met NAVO-luchtmachtbasis Incirlik) ligt op 100 km van de Syrische grens, Gaziantep op 60 km en Kahramanmaras op 150 km.

Volgens Gursel had Turkije geen ander optie. In de zomer van 2011 had het land besloten het Baath-regime in SyriŽ ten val te brengen. Daartoe werd een agressieve politiek gevolgd. De Syrische oppositie werd bewapend en tegen de wil van de westerse bondgenoten werd gepleit voor het kreŽren van bufferzones en zelfs direkte interventie. Maar de politiek mislukte en Turkije blijkt zijn hand te hebben overspeeld. Het heeft geen middelen tegen Syrische raketten en moet nu bij de NAVO aankloppen. De militaire kapaciteit van Turkije blijkt achter te blijven bij de ambities. De toenadering tot de NAVO, die een logisch vervolg is op de ondertekening van het nieuwe strategisch koncept van de NAVO in november 2010 te Lissabon, is niet stabiel, omdat ze niet is gebaseerd op ideologische of strategische overwegingen, maar op een tekort schieten van kapaciteit.

In een eerdere uitzending van de Duitse radio NDR (pdf, 15 dec. 2012, gevonden bij bits.de) wordt echter de Midden-Oosten-expert Udo Steinbach aangehaald, die ervan uit gaat dat een militaire interventie in SyriŽ alleen nog een kwestie van tijd is. De partijen in de burgeroorlog zijn niet in staat het konflikt militair te beŽindigen. De stationering van de Patriots moet in dit licht worden gezien. De NAVO-raketten zijn wel naar achteren opgesteld, maar ze zijn mobiel en kunnen in een paar uur naar de grens worden verplaatst. De voormalige Lufwaffe-generaal Hermann Hagena wordt geciteerd: "We hebben dat ook in de Irakoorlog van 2003 gezien, dat de Patriots in de praktijk achter de tankdivisies aan naar voren worden verschoven."

De Bundeswehr beschikt maar over een klein aantal van de moderne PAC-3 variant voor de Patriot, volgens kenners hebben ze er 24. Dat komt omdat ze razend duur zijn, een paar miljoen euro per stuk. Daarom worden ook oudere PAC-2 raketten meegenomen. Maar die hebben weer als nadeel dat ze tegen raketten maar marginaal inzetbaar zijn.

Een ander probleem is dat de Duitse Patriot-eenheden midden in een reorganisatie zitten. in plaats van drie squadrons zal er in de toekomst alleen nog maar het Flugabwehrraketen (Flarak)-Geschwader 1 in Husum zijn (met ploegen in Sanitz en Bad SŁlze). Flarak-soldaten van deze eenheid zitten momenteel in Afghanistan als mentors en in Kosovo. Bovendien moet een groep beschikbaar blijven voor de NATO Response Force.

Bronnen: Al-Monitor (Kadri Gursel), NDR-info (Andreas Dawidzinski)

Naar boven

Frankrijk versnelt de militaire interventie in Mali

26 december 2012 - Frankrijk heeft de mariniersgeneraal Francois Lecointre benoemd tot hoofd van de European Training Mission die in Mali 3000 militairen gaat opleiden. 400 voornamelijk Franse troepen gaan vanaf volgende maand in Mopti en Sťgou twee of drie zesweekse kursussen geven. Het is de bedoeling vaart te zetten achter de interventie tegen fundamentalistische strijdkrachten die het noorden van Mali in handen hebben.

Bron: The Guardian (Alex Duval Smith)

Naar boven

IsraŽl: geen bewijs voor gebruik gifgas in SyriŽ

25 december 2012 - De IsraŽlische vice-premier Moshe Yaalon heeft via de legerradio zijn twijfels geuit over de berichten dat chemische wapens zouden zijn ingezet tegen Syrische rebellen. "We hebben berichten van de oppositie gezien. Het is niet de eerste keer. De oppositie heeft er belang bij internationale militaire interventie uit te lokken," aldus Yalon. "Zoals de zaken er momenteel voorstaan, hebben we geen enkele bevestiging of bewijs dat (chemische wapens) al zijn gebruikt, maar we volgen natuurlijk bezorgd de verdere gebeurtenissen."

Bron: Reuters (Jeffrey Heller)


Naar boven
Naar beginpagina