19 januari 2013

Korte Berichten week 3
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
VS verlagen status basis op Azoren
Bereidt Engeland zich voor op een nieuwe Falklandoorlog?
Spoor van kogels leidt van de Afrikaanse oorlogen naar Iran
Engeland wil wapenembargo SyriŽ verlichten
Amerikaanse kernonderzeeŽr met averij in de Golf
Britse ontwikkelingshulp naar Ethiopische paramilitairen
Operatie Serval (interventie Franse leger in Mali)
Wapens voor partijen in Syrische burgeroorlog
Indonesische anti-terreureenheid doodt teveel verdachten


VS verlagen status basis op Azoren

15 januari 2013 - De VS-basis Lajes op de Azoren (Portugal), die vanaf de Tweede Wereldoorlog diende als plaats voor tussenlandingen en om bij te tanken voor militair verkeer vanuit Amerika, verliest zijn betekenis. Bijna 1000 VS-militairen en familie gaan eind van het volgend jaar naar huis. Er blijft alleen een kleine bezetting over voor incidentele landingen. De besparing is 350 miljoen dollar voor een periode van tien jaar. Het grotere bereik van de bommenwerpers en een wereldwijd netwerk van tankvliegtuigen hebben de basis overbodig gemaakt.

Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)

Naar boven

Bereidt Engeland zich voor op een nieuwe Falklandoorlog?

12 januari 2013 - Volgens een artikel in de Sunday Telegraph bereidt de Britse defensietop scenario's voor om extra troepen naar de Falklandeilanden te sturen als voorbereiding op een referendum over de toekomst van de eilandengroep dat in maart zal worden gehouden. Het zou kunnen gaan om personeel van 16 Air Assault Brigade (8000 militairen van vijf infanteriebataljons) of de inzet van de Response Task Force Group van de marine om vlootoefeningen te houden in de zuidelijke Atlantische Oceaan. De planning gebeurt door Permanent Joint Headquarters in Northwoord (Londen). Engeland en ArgentiniŽ vochten in 1982 een oorlog uit over het bezit van de Falklands.

Bron: Sunday Telegraph (Sean Rayment)

Naar boven

Spoor van kogels leidt van de Afrikaanse oorlogen naar Iran

11 januari 2013 - C.J. Chivers beschrijft in de New York Times een onderzoek naar kogels voor Kalashnikov die vanaf 2006 opdoken bij regeringstroepen en milities in onder meer Kenia, Oeganda en Zuid-Soedan. De munitie werd ook aangetroffen in Darfoer en Guinee (Conakry). De onderzoekers denken dat ze aan de hand van de fabrieksmerken op de kogels de herkomst kunnen terugvoeren tot de Industriegroep voor Munitie en Metallurgie, een onderdeel van het ministerie van Defensie van Iran. Het is onduidelijk of het doel van de leveranties politiek of kommercieel is en zelfs of de munitie wel door de Iraanse overheid is geleverd, of bijvoorbeeld afkomstig is van diefstal of korrupte overheidsfunktionarissen.

Bron: The New York Times

Naar boven

Engeland wil wapenembargo SyriŽ verlichten

11 januari 2013 - De Britse regering wil het wapenembargo tegen SyriŽ (deels?) opheffen, zo meldt de Evening Standard. Ze is namelijk van plan om honderden setjes nachtzichtapparatuur, kogelvrije vesten en helmen te laten verschepen naar de Syrische rebellen. Omdat er in de EU een wapenembargo tegen alle partijen in SyriŽ van kracht is, moet hiertoe een nieuwe overeenkomst worden gesloten met de andere EU-landen. De laatste keer werd het embargo al met slechts drie maanden in plaats van een jaar verlengd en wel tot 1 maart a.s. Rond half februari moet er dus een deal tot stand komen die het ook mogelijk zou kunnen maken om de rebellen te bewapenen.

Bron: The Evening Standard (Nicholas Cecil)

Naar boven

Amerikaanse kernonderzeeŽr met averij in de Golf

10 januari 2013 - De periskoop van een nukleair aangedreven Amerikaanse onderzeeŽr Jacksonville met thuisbasis Pearl Harbor, is in de Perzische Golf in aanvaring gekomen met een ongeÔdentificeerd schip, mogelijk een visser. De onderzeeŽr was onder water toen de periskoop plotseling werd afgescheurd. Het anonieme schip ging er als een haas vandoor en een opgeroepen P-3 Orion maritiem patrouillevliegtuig kon geen sporen meer vinden. De Jacksonville patrouilleert verder in de Golf.

Bron: Associated Press (Audrey McAvoy, Lolita C. Baldor)

Naar boven

Britse ontwikkelingshulp naar Ethiopische paramilitairen

10 januari 2013 - De Guardian onthult aan de hand van een dokument van het Britse ministerie voor Ontwikkelingshulp dat Engeland in het kader van een vijfjarenprogramma voor 'vredesopbouw' (totaal tussen 13 en 15 miljoen pond) geld geeft voor de training van veiligheidstroepen in de Ethiopische regio Ogaden. Dit is een gebied waar overwegend etnische SomaliŽrs wonen. Ogaden is ook de naam van een belangrijke clan in SomaliŽ zelf.

Het gaat om de 'speciale politie' in de Ogaden die ook bekend staat als de Liyu police. Deze paramilitaire eenheid wordt gerekruteerd uit SomaliŽrs en vormt de harde kern van de Ethiopische kontraguerrilla in dit onrustige gebied. Ze worden beschuldigd van ernstige schendingen van de mensenrechten.

Bron: The Guardian (Ben Quinn)

Naar boven

Operatie Serval (interventie Franse leger in Mali)

De raid van de rebellen uit Noord-Mali lijkt gericht te zijn geweest tegen het vliegveld bij Sťvarť in de buurt van de stad Mopti. Dit vliegveld is van belang om doelen in het noordelijk rebellengebied te kunnen verkennen en bestoken. Als het echter was gelukt om ook de stad Mopti zelf te bezetten had de weg naar de hoofdstad Bamako vrijwel open gelegen en de ambities van de rebellen zijn letterlijk grenzeloos. Vandaar dat paniek uitbrak toen de defensie van het deels door het Westen getrainde Malinese leger tegen de oprukkende kolonnes leek te verkruimelen. Een snelle Franse interventie, die overigens de indruk maakt al geruime tijd te zijn voorbereid, maakte voor het moment een einde aan de opmars van de rebellen. In een tweede fase werden vervolgens doelen in het achterland gebombardeerd. De rebellen hadden een antwoord, door bij verrassing een plaats in het zuiden in te nemen met een kolonne die vermoedelijk uit MauritaniŽ is gekomen.

Franse middelen:

Steun van bondgenoten:
Twee grote Britse C-17 Globemaster vliegtuigen zijn vanuit Afghanistan naar Europa verplaatst om de Fransen te helpen bij hun logistieke problemen. Luchttransport is momenteel een bottleneck bij het Franse leger. In de loop van het jaar moet die situatie verbeteren als de drie eerste nieuwe Airbus A400M in gebruik worden genomen. Een van de Globemasters kreeg overigens panne in Parijs.
Algerije heeft Frankrijk toestemming gegeven zijn luchtruim te gebruiken op weg naar Mali.
De Afrikaanse landen Benin (300), Boerkina Faso (500), Tsjaad (?), Niger (500), Nigeria (600), Senegal (500) en Togo (500) hebben toegezegd troepen te leveren. Wat hiervan terecht komt moet worden afgewacht en in elk geval zullen ze eerst getraind moeten worden. Het leger van Nigeria heeft grote problemen met de eigen rebellen.

Bronnen: Libťration, Marianne, Le Monde, Le Figaro, Le Point, BBC, Christian Science Monitor

Een handzaam overzicht van de bijdrages van verschillende landen bij Associated Press.

Franse interventies in Afrika van de laatste tijd (Associated Press):
2013 Operatie Serval in Mali
2013 Poging om inlichtingenofficier te bevrijden in SomaliŽ (mislukt)
2011 Oorlog tegen Ghadafi in LibiŽ
2011 Interventie in Ivoorkust met tanks en helikopters om na verkiezingen de vorige president te verdrijven
2011 Poging om gijzelaars te bevrijden aan de grens van Mali en Niger (mislukt)
2009 Bevrijding van gijzelaars van piraten in SomaliŽ (grotendeels gelukt)
2006 Steun aan de regering van Tsjaad tegen rebellen
2004 Interventie in Ivoorkust tegen het regeringsleger

Overzicht van gewapende groepen in Mali van al Jazeera waarbij opvalt dat er naast Toeareg en islamistische groeperingen ook anti-Toeareg milities zijn.

Naar boven

Wapens voor partijen in Syrische burgeroorlog

Het blog Broekstukken heeft een goed overzichtsartikel over wat er bekend is over de wapens die naar de verschillende partijen in de Syrische burgeroorlog gaan - zowel de regering als de rebellen. Ook een interview met Martin Broek bij Casus Belli.

Naar boven

Indonesische anti-terreureenheid doodt teveel verdachten

6 januari 2013 - De door de VS en AustraliŽ financieel en technisch gesteunde Indonesische anti-terreureenheid Densus 88 van de politie heeft kritiek gekregen nadat de laatste dagen zeven terreurverdachten zijn gedood. Densus 88 is opgericht na de bomaanslagen op Bali in 2002 waarbij 202 mensen omkwamen. Sindsdien zijn meer dan 70 verdachten (fundamentalisten) gedood. De politie verdedigt zich door te stellen dat de verdachten veelal explosieven "in gereedheid" hebben. De kritici zijn bang dat de gevolgde procedures juist bijdragen tot de rekrutering van nieuwe terroristen en de politie impopulair maken onder de islamitische bevolking die zich onder druk voelt komen. In sommige gevallen zouden verdachten in bijzijn van hun kinderen zijn gedood.

Bron: Associated Press


Naar boven
Naar beginpagina