22 februari 2013

Korte Berichten week 8
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Belangrijkste doel van Patriots in Turkije is het beschermen van de NAVO-radar
Engeland verkoopt wapens aan bruut regime van Sri Lanka
Finland onderzoekt poging om wapens te verschepen naar SyriŽ
Gebreken gevonden in het Amerikaanse raketschild - Stationering in Noordzee overwogen?


Belangrijkste doel van Patriots in Turkije is het beschermen van de NAVO-radar

18 februari 2013 - Het semiofficiŽle Amerikaanse militaire blad Defense News haalt een niet bij name genoemde expert op het gebied van raketverdediging aan die zegt dat het belangrijkste doel van de nu in Turkije operationeel geworden Patriotbatterijen is om de volgradarinstallatie van de NAVO in Kurecik te beschermen. Die radar speelt vooral een rol bij de afweer van raketten uit Iran. De marineschepen van de VS in de Middellandse Zee zijn niet in staat om radar in Kurecik te verdedigen tegen een Iraanse aanval. De Patriots staan niet heel dicht in de buurt van de radar, maar zijn mobiel en kunnen in een paar uur worden verplaatst. De afstand tussen de Patriots in Kahramanmaras en Kurecik is bijvoorbeeld 200 km.

Bron: Defense News, 18 februari 2013 p. 20 (Burak Ege Bekdil)

Naar boven

Engeland verkoopt wapens aan bruut regime van Sri Lanka

18 februari 2013 - The Independent onthult dat tussen juli en september 2012 Engeland voor 3,74 miljoen pond exportvergunningen heeft afgegeven voor leveranties aan Sri Lanka, waarvan iets meer dan 3 miljoen pond voor militaire goederen. Het gaat onder meer om tal van soorten vuurwapens, munitie (330.000 pond) en kogelvrije vesten (655.000 pond). Een en ander blijkt uit de kwartaalcijfers van de Export Control Organization van de regering zelf. Er werden in de periode geen exportvergunningen geweigerd, terwijl er ernstige bezwaren bestaan tegen de manier waarop de regering van Sri Lanka omgaat met de mensenrechten.

In 2009 werd een bloedige burgeroorlog tegen de Tamil Tijgers beŽindigd waarbij in een periode van vier maanden tussen de 60.000 en 100.000 mensen omkwamen, meest burgers.

Bron: The Independent (Jerome Taylor)

Naar boven

Finland onderzoekt poging om wapens te verschepen naar SyriŽ

15 februari 2013 - De Finse douane onderzoekt een poging om vanuit de haven Vuosaari wapen uit te voeren naar SyriŽ. Afgelopen maand is daar een container met reserveonderdelen voor tanks onderschept. De container leek op weg te zijn van Rusland naar SyriŽ op het schip Finnsun van Finnlines. De EU verbiedt uitvoer van wapens naar SyriŽ. Rusland leverde in 2011 voor ongeveer 1 miljard dollar aan het Syrische regime. De Russische wapenreus Rosoboronexport heeft onlangs verklaard luchtafweer aan SyriŽ te leveren, maar niet de meest moderne Iskander-raketten. Ook is er een overeenkomst om Yak-130 lichte gevechtsvliegtuigen aan SyriŽ te verkopen.

Bron: Reuters (Terhi Kinnunen)

Naar boven

Gebreken gevonden in het Amerikaanse raketschild - Stationering in Noordzee overwogen?

9 februari 2013 - Geheime rapporten van het Missile Defense Agency (MDA) van het Pentagon hebben twijfel gezaaid of het miljarden kostende Amerikaanse ruimteschild in Europa wel kan werken. De rapporten werden samengevat in een briefing voor Congresleden door de Amerikaanse rekenkamer, het General Accounting Office (GAO). De GAO-briefing is zelf niet geheim en Associated Press heeft er de hand op gelegd. De onderzoekers van het GAO zeggen dat de beoogde plek voor onderscheppingsraketten in RoemeniŽ een slechte lokatie is om de VS te beschermen tegen Iraanse raketten. De andere lokatie, in Polen, kan alleen effektief zijn als de VS technieken ontwikkelen om de raketten te onderscheppen in de allereerste voortstuwingsfase. Maar daar zijn momenteel helemaal geen plannen voor.

Er is een alternatief voorstel om de onderscheppingsraketten op schepen in de Noordzee te plaatsen. Dit zou de Russen echter nog bozer over het raketschild maken dan ze al zijn, omdat ze dan precies op het trajekt liggen dat sommige Russische interkontinentale raketten (ICBMs) gebruiken. Dat zou Rusland sterken in de opvatting dat het raketschild niet zozeer tegen Iran als tegen Rusland is gericht.

Bron: Associated Press (Desmond Butler)


Naar boven
Naar beginpagina