28 februari 2013

Korte Berichten week 9
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
NAVO-vliegtuigen hebben problemen om elkaar te verstaan
Zuid-Korea rolt spierballen na Noord-Koreaanse kernproef
Russische oorlogsschepen keren terug naar SyriŽ
Iran gaat een marinebasis vestigen in de buurt van Gwadar


NAVO-vliegtuigen hebben problemen om elkaar te verstaan

20 februari 2013 - De geavanceerde Amerikaanse militaire technologie leidt tot samenwerkingsproblemen met de NAVO-bondgenoten. Dat blijkt uit een artikel bij Wired over de moeilijkheden tijdens een reeks gezamenlijke oefeningen onder de naam Operation Western Zephyr van Amerikaanse F-22 Raptor stealth gevechtsvliegtuigen en Britse Typhoon Eurofighters. De oefeningen spelen zich af in verschillende Amerikaanse staten om te kulmineren in de bekende oefening Red Flag.

Het probleem is dat de F-22s hun doelopsporingsdata uitwisselen via een speciaal moeilijk te onderscheppen verbindingssysteem. De Typhoons en andere westerse gevechtssystemen maken gebruik van de Link-16-datalink voor vliegtuigen, oorlogsschepen en luchtverdedigingssystemen, waar ook Nederland mee werkt. De F-22s kunnen Link-16-gegevens wel ontvangen, maar ze kunnen hun eigen doelgegevens niet verzenden naar de Eurofighters. Een F-22-vlieger ziet dus op zijn radarscherm wat de Typhoon-vlieger ziet, maar omgekeerd niet. Er kan wel een gewone radioverbinding tot stand worden gebracht, maar dan verliest de F-22 zijn stealth-eigenschappen, omdat hij kan worden uitgepeild. Volgens sommigen was dit de reden dat de F-22 niet is ingezet tijdens de LibiŽ-oorlog.

Bron: Wired (David Axe)

Naar boven

Zuid-Korea rolt spierballen na Noord-Koreaanse kernproef

19 februari 2013 - In tijd van hoogspanning na de derde Noord-Koreaanse kernproef begint Zuid-Korea met oorlogsschepen en onderzeeŽrs samen met patrouillevliegtuigen van de VS een zesdaagse oefening in de Zee van Japan. Het is de laatste in een hele serie oefeningen die door Zuid-Korea, soms samen met de VS, zijn gehouden nadat het noorden op 12 december een lange-afstandsraket lanceerde.

Eerder deze maand was er al een onaangekondigde gezamenlijke oefening aan de Koreaanse oostkust met een Amerikaanse nukleaire onderzeeŽr, de USS San Francisco (SSN-711) met Tomahawk kruisraketten aan boord en de geleide-wapen-kruiser USS Shiloh (CZ-67) eveneens met kruisraketten, gevolgd door een gezamenlijke luchtmachtoefening. In die zin kun je zeggen dat de spanning van twee kanten wordt opgevoerd.

Bronnen: AAP (Austr.); The Hankyoreh (Z.Kor.)

Naar boven

Russische oorlogsschepen keren terug naar SyriŽ

19 februari 2013 - Drie weken nadat de Russische marine een grote oefening voor de Syrische kust beŽindigde, worden opnieuw vier grote landingsschepen vanuit de Zwarte Zeehaven Novorossiysk naar SyriŽ gestuurd. Twee schepen, de Kaliningrad en de Alexander Shabalin, zijn al onderweg. De andere twee, de Saratov en de Azov, zullen zich eind februari bij hen voegen. De hoofdredakteur van het maandblad Nationale Defensie, Igor Korotchenko, zei dat het niet de bedoeling was dat de schepen een rol zouden spelen bij een eventuele evakuatie van Russische burgers. Als dat nodig was zou het gebeuren met vliegtuigen van het ministerie voor rampenbestrijding.

Bron: Los Angeles Times (Sergei Loiko)

Naar boven

Iran gaat een marinebasis vestigen in de buurt van Gwadar

18 februari 2013 - De Iraanse marine bouwt aan een nieuwe basis aan de kust van de Golf van Oman. De lokatie is Pasabandar bij de grens van Iran en Pakistan. De kommandant van de Iraanse marine, vice-admiraal Habibollah Sayyari, maakte dit bekend op het moment dat Pakistan zich voorbereidde om de naburige haven Gwadar over te dragen aan een Chinese firma. Hij zei dat de IraniŽrs bezig waren de kust van de haven Bandar Abbas tot aan Makran (een andere naam voor Pasabandar) te ontwikkelen.

Bron: The News (Pakistan)


Naar boven
Naar beginpagina