8 maart 2013

Korte Berichten week 10
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Tweede X-Band radar voorgesteld in Japan
VS en Engeland willen de hand leggen op de Syrische chemische wapens
Jungletraining voor Amerikaanse troepen in Thailand
Etnische oorlog in Birma maakt China nerveus
Zeven obskure bases
Frankrijk plant nieuwe snelle interventiemacht voor Mali


Tweede X-Band radar voorgesteld in Japan

24 februari - Tokio en Washington overwegen een mobiele X-Band radarinstallatie op te stellen op de luchtmachtbasis Kyogamisaki in de prefektuur Kyoto aan de kust van de Zee van Japan. De radar kan de baan volgen van ballistische raketten die worden afgeschoten vanuit Noord-Korea, bijvoorbeeld op Guam of HawaÔ. Momenteel is een dergelijke Amerikaanse radar alleen geÔnstalleerd op de basis Shariki in de noordoostelijke prefektuur Aomori. De radars spelen een rol in het Amerikaanse raketschild.

Bron: The Japan Times

Naar boven

VS en Engeland willen de hand leggen op de Syrische chemische wapens

23 februari - In de Daily Telegraph enkele bijzonderheden over de voorbereidingen van de VS en Engeland om de Syrische chemische wapens veilig te stellen als het bewind in Damascus uiteindelijk zou vallen. Een eenheid van de RAF op regimentsniveau, de Defence Chemical Biological Radiological and Nuclear Wing, gestationeerd in Winterbourne Gunner, Wiltshire moet zich gereed maken om zo nodig op korte termijn samen met de speciale troepen SAS op te kunnen treden.

In de VS is een organisatie die bestaat uit militairen van de landmacht, mariniers, marine, Britse en Australische officieren en burgerpersoneel, de Strategic Working Group, begonnen te oefenen op het veiligstellen van arsenalen massavernietigingswapens in het Midden-Oosten en Oost-AziŽ. De officieren houden een geheime oefening met de naam Unified Quest 2013 op het US Army Staff College in Fort Leavenworth, Kansas. Het oefenobjekt zou Noord-Korea zijn.

Bron: The Telegraph (Sean Rayment)

Naar boven

Jungletraining voor Amerikaanse troepen in Thailand

23 februari - Oefening Cobra Gold in de jungle van Thailand wordt voor de 32ste keer gehouden. Deelnemers aan de oefening zijn Thailand, Singapore, IndonesiŽ, MaleisiŽ, de VS, Japan en Zuid-Korea. Amerikaanse militairen die deelnemen zijn onder meer van het 2e bataljon, 9e regiment infanterie dat gestationeerd is in Zuid-Korea. Dit bataljon is ook wel genaamd de 'Manchus', omdat ze aktief waren tijdens de Chinese Bokseropstand (1899-1901).

Het gaat vooral om jungletraining, van groot belang nu het leger van de VS zich meer op Oost-AziŽ gaat richten. Gevechten in die regio beneden de Kreeftskeerkring spelen zich al gauw af in de jungle. De Amerikanen moeten weer leren om te vechten zonder van alles aan uitrusting mee te slepen, zoals ze nu gewend zijn. "Je kunt niet tegelijkertijd tegen de jungle en tegen de vijand vechten."

Bron: Stars & Stripes (Wyatt Olson)

Naar boven

Etnische oorlog in Birma maakt China nerveus

22 februari - Eenheden van het Chinese leger hebben volgens berichten in de Chinese media intensief geoefend in de buurt van de grens met Birma ter voorbereiding van een mogelijk overslaan van de etnische oorlog daar naar China. De oefeningen vonden plaats in de heuvels van de provincie Yunnan, die grenst aan de staat Kachin in het noorden van Birma. Daar is een burgeroorlog aan de gang tussen het leger van Birma met gevechtsvliegtuigen en zware artillerie en een rebellenleger (meest van de christelijke minderheid). In december werden de gevechten intensiever en kwamen granaten terecht in China. Voor juni 2011 was er 17 jaar lang een wapenstilstand van kracht.

De Chinezen oefenden in de jungle, ravijnen en op het water, ook tijdens slecht weer en in gebieden waar verbindingen lastig zijn.

Bron: The New York Times (Edward Wong)

Naar boven

Zeven obskure bases

22 februari - Wired somt zeven ultrageheime bases van de VS op als voorbeelden van "monumenten voor het vertrouwen van de militairen in technologie" zoals ze het uitdrukken:

  1. Thule Air Base aan de noordwestelijke kust van Groenland, een gigantische radar van het Ballistic Missile Early Warning System (BMEWS), volgt objekten in een baan over de Noordpool (strategische raketten, satellieten en ruimteafval)
  2. Testinstallatie Dugway in de woestijn bij Salt Lake City voor experimenten met chemische wapens, testen van gasmaskers, chemische detektiesystemen en opleidingen van het Army Chemical Corps.
  3. Kwajalein Atol op de Marshall eilanden voor het testen van raketverdediging, zoals Terminal High Altitude Area Defense (THAAD)
  4. Dronebasis in Saoedi-ArabiŽ voor aanvallen op Jemen, pas ontdekt: drie hangars die geschikt zijn voor Predators en Reapers en twee startbanen met een derde in aanbouw.
  5. Raven Rock Mountain Complex bij Camp David, ook wel bekend als Site R en Backup Pentagon, de noodzetel van het Pentagon.
  6. Eareckson Air Station op de Aleoeten, massieve Cobra Dane radar voor het volgen van ballistische raketten, zoals worden gelanceerd door Noord-Korea.
  7. HAARP Research station van het High Frequency Active Auroral Research Program, radiobron die geacht wordt de ionosfeer te kunnen manipuleren, mogelijk een middel om te kommuniceren met onderzeeŽrs in diepe wateren en voorwerp van veel samenzweringstheorieŽn.

Bron: Wired - Danger Room (Robert Beckhusen)

Naar boven

Frankrijk plant nieuwe snelle interventiemacht voor Mali

22 februari - Het Franse leger is van plan na het vertrek van de Franse troepen uit Mali (aanvankelijk aangekondigd voor maart, nu voorlopig uitgesteld tot juli) een snelle interventiemacht ergens in West-Afrika te stationeren om in te grijpen in het geval de zaak opnieuw uit de hand loopt. Het gaat om een zogenaamde 'strijdmacht achter de horizon' die vermoedelijk zal worden geplaatst in Senegal, Niger of Tsjaad. Momenteel zijn er meer dan 4000 Franse militairen verwikkeld in de oorlog in Mali en meer dan 5000 West-Afrikaanse troepen.

Bron: Foreign Policy (Colum Lynch)


Naar boven
Naar beginpagina