15 maart 2013

Korte Berichten week 11
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Duizenden Amerikaanse soldaten verlaten Europa
Chinese Manpad duikt op in SyriŽ
Russische marine keert terug in de Middellandse Zee
Saoedische wapenhulp voor Syrische rebellen


Duizenden Amerikaanse soldaten verlaten Europa

1 maart 2013 - Tienduizend Amerikaanse soldaten die nu in Europa zijn gestationeerd gaan de komende jaren naar huis. In principe was al besloten de Amerikaanse landmacht in Europa in te krimpen van vier brigadegevechtsteams en een legerkorpshoofdkwartier (40.000 soldaten) tot 30.000 soldaten in twee brigadegevechtsteams. Onderdelen van het luchtmobiele 173e brigadegevechtsteam worden bovendien verplaatst van Duitsland naar ItaliŽ (Vicenza). Er is nu een nieuw plan voor de stationering van troepen gemaakt, waarbij van 2012 tot 2016 een aantal verplaatsingen zijn gepland. Een lijst van de opgeheven en verplaatste onderdelen (veel in de lokaties Schweinfurt en Bamberg die worden opgeheven) staat in de Army Times.

Bron: Army Times

Naar boven

Chinese Manpad duikt op in SyriŽ

28 februari 2013 - Voor het eerst komt vanuit SyriŽ een beeld van een Chinese luchtdoelraket in gebruik bij de rebellen. Het gaat om de FN-6 die vanaf de schouder kan worden afgevuurd tegen luchtdoelen, een zogenaamde Manpad. Te zien is hoe een Syrische Mi-8 Hip-transporthelikopter wordt neergeschoten bij Aleppo. De FN-6 heeft een bereik van rond 6 km en kan doelen op een hoogte van 3000 meter treffen. Het is onduidelijk waar deze raket vandaan komt. Het Brown Moses Blog dat dit soort waarnemingen bijhoudt, zegt dat de dichtstbijzijnde legers die zulke wapens gebruiken het Soedanese en het Pakistaanse zijn. De meeste Manpads in het Midden-Oosten en Afrika zijn van Russische makelij, de SA-7 Strela en de modernere SA-24 Grinch.

Bron: Foreign Policy - Killer Apps (John Reed)

Naar boven

Russische marine keert terug in de Middellandse Zee

26 februari 2013 - Rusland zal vanaf 2015 een permanent marine-eskader in de Middellandse Zee handhaven. Het zal bestaan uit schepen van de Noordelijke, de Baltische en de Zwarte Zeevloot. Hiermee herleeft de traditie van het Vijfde Operationele Eskader van de Sovjetmarine tijdens de Koude Oorlog. Het Vijfde Eskader was de tegenhanger van de Amerikaanse Zesde Vloot en werd een jaar na het opheffen van de Sovjet-Unie op 31 december 1992 ontbonden. Men is al bezig de Zwarte Zeevloot wat op te kalefateren door de bouw van drie diesel-elektrische onderzeeŽrs en drie fregatten. Het enige marinesteunpunt van de Russen is momenteel de Syrische haven Tartus.

Bron: The Voice of Russia (Andrei Smirnov)

Naar boven

Saoedische wapenhulp voor Syrische rebellen

26 februari 2013 - De berichten die al enige tijd cirkuleren in de blogosfeer worden nu overgenomen door de grote Amerikaanse kranten, zoals de New York Times en de Washington Post. Op YouTube waren vanaf januari wapens van Joegoslavische makelij te zien die tot dan toe nog niet verschenen waren op het slagveld van de Syrische burgeroorlog. De filmpjes zouden afkomstig zijn uit de buurt van Daraa. Het gaat onder meer om de M60, een kleine terugstootloze vuurmond, de M79 Osa-raketwerper, de RPG-22-raketwerper en de Milkor MGL/RBG-6-granaatwerper.

De uit KroatiŽ afkomstige infanteriewapens, die geschikt zijn voor de strijd tegen tanks en pantserwagens, zouden volgens anonieme westerse bronnen in december via JordaniŽ aan de rebellen zijn geleverd en gefinancierd zijn door de Saoedi's. Het gaat om materiaal dat is overgebleven uit de Joegoslavische burgeroorlog. KroatiŽ ontkent overigens elke betrokkenheid bij de leveranties. Wel meldt de lokale pers dat de laatste maanden een ongebruikelijk groot aantal Jordaanse vliegtuigen zijn gesignaleerd op de luchthaven Pleso bij Zagreb. Het betreft Ilyushin 76s van Jordan International Cargo. De rol van de Amerikanen blijft in de schaduw, maar het komt wel neer op de versterking van een tweede zuidelijk front tegen Damascus naast het noordelijke rond Aleppo, dat in hoge mate wordt beheerst door fundamentalistische strijders.

Bronnen: The New York Times (C.J.Chivers, Eric Schmitt); The Washington Post (Liz Sly, Karen DeYoung)


Naar boven
Naar beginpagina