24 maart 2013

Korte Berichten week 12
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Rol NAVO-hoofdkwartier in Heidelberg overgenomen door Izmir
Iraanse luchtmacht bekijkt Predator drone
CIA breidt rol in Irak uit
Britse basis cruciaal voor inzet VS-drones in Afrika
Gezamenlijke oefening van Frankrijk en Qatar
Russische marine beŽindigt anti-piraten patrouille in Golf van Aden
VS voeren oorlogsrol in Afrika op
Meeste Britse troepen eind 2016 terug uit Duitsland


Rol NAVO-hoofdkwartier in Heidelberg overgenomen door Izmir

14 maart 2013 - Het Headquarters Allied Force Command Heidelberg van de NAVO is na meer dan zestig jaar gesloten. Samen met een vergelijkbaar hoofdkwartier in Madrid dat in juni dichtgaat, wordt het vervangen door een nieuw NATO Allied Land Command in Izmir, Turkije. Dat is dichterbij de inzetgebieden in het Midden-Oosten en zal in augustus gedeeltelijk operationeel worden. Vanuit Izmir is het gemakkelijker om akties te koŲrdineren met staten als Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

De verplaatsing maakt deel uit van een reorganisatie van de hoofdkwartieren van de NAVO, waarbij er uiteindelijk zes van de dertien zullen overblijven. Een voor luchtmacht, landmacht en marine (Ramstein, Izmir, Northwood) plus twee Joint Forces Commands (Brunssum en Napels) en Supreme Headquarters Allied Powers Europe in Brussel.

Het hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen in Europa USAREUR verhuist van Heidelberg naar Wiesbaden.

Bron: Stars & Stripes (Matt Milham)

Naar boven

Iraanse luchtmacht bekijkt Predator drone

14 maart 2013 - Een Amerikaanse Predator drone, die een verkenningsopdracht aan het uitvoeren was boven de Perzische Golf, is 'benaderd' door een Iraans F-4 Phantom gevechtsvliegtuig. Een Amerikaans jachtvliegtuig dat in de buurt was gaf het Iraanse toestel via de radio een waarschuwing, waarna het Iraanse toestel afdroop. Volgens de Amerikanen was hun drone bezig boven internationale wateren en werd geŽskorteerd door twee Amerikaanse vliegtuigen. Dit is niet het eerste incident rond de Amerikaanse drones. In december 2011 werd een drone in Iran aan de grond gezet door een mankement of omdat de besturing door de IraniŽrs was overgenomen. Afgelopen december vuurde de Iraanse luchtmacht op een Predator die kennelijk te dichtbij kwam.

Bron: Chicago Tribune (David S. Cloud)

Naar boven

CIA breidt rol in Irak uit

11 maart 2013 - De Wall Street Journal meldt dat de CIA bezig is de steun aan Iraakse elite-eenheden voor terreurbestrijding tegen de plaatselijke filialen van al-Qaida op te voeren, omdat ze bang zijn dat de burgeroorlog in SyriŽ overslaat naar Irak. In een reeks geheime beslissingen van 2011 tot eind 2012 gaf president Obama de CIA opdracht om steun te verlenen aan de Iraakse Counterterrorism Service (CTS), die direkt valt onder premier Maliki. Ook in Turkije en JordaniŽ werken CIA en Pentagon samen met delen van het Syrisch verzet om de voorkomen dat de fundamentalistische verzetsgroep al-Nusra de overhand krijgt in SyriŽ.

De CTS is deels ooit getraind door de special forces van de VS. De CIA heeft de kontakten met hen nu overgenomen.

Rond 220 VS-militairen werken nog steeds in Irak voor het Office of Security Cooperation Iraq rond wapenleveranties en training. Dit aantal zal nog afnemen tot 130.

Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous, Julian E. Barnes, Siobhan Gorman)

Naar boven

Britse basis cruciaal voor inzet VS-drones in Afrika

9 maart 2013 - De Daily Mail onthult op basis van dokumenten dat de Britse RAF-basis Waddington in Lincolnshire een belangrijke rol gaat spelen bij de Amerikaanse drone-oorlogen in Afrika en elders. Het gaat om gegevens over personeelswerving, waaruit blijkt dat een rekruteringsbedrijf in de VS, Bosh Global Services, veiligheids- en verbindingspersoneel werft dat op Waddington moet gaan werken rond de inzet van Predators. De basis is tevens aangewezen als de eerste Britse dronebasis, in 2014 worden daar vijf bewapende Reapers gestationeerd.

Volgens een expert die de Mail raadpleegde, is er momenteel een verbindingsschakel in Europa nodig wanneer drone-aanvallen in Irak, Afghanistan en Afrika worden gekontroleerd vanuit de VS. Dat kan leiden tot vertraging en dit kan voor een deel worden verholpen door de Predators te kontroleren vanuit Engeland.

De Mail heeft ook een overeenkomst tussen het VS-leger en British Telecom opgespoord, waarbij een tweede basis, RAF Croughton in Northamptonshire, als datalink wordt gebruikt voor verbindingen met de Amerikaanse basis in Djibouti.

Bron: Daily Mail (Robert Verkaik)

Naar boven

Gezamenlijke oefening van Frankrijk en Qatar

9 maart 2013 - De legers van Frankrijk en Qatar hebben van 16 februari tot 7 maart een gezamenlijke oefening gehouden in de Golf. 3000 militairen van alle krijgsmachtdelen (1700 Qatari en 1300 Fransen) namen deel aan Gulf Falcon 2013, een oefening die om de vier jaar wordt gehouden. Franse Leclerc tanks en pantsergevechtswagens VBCI en AMX-30 van Qatar werden ingezet. Generaal-majoor Hamad bin Ali al-Attiyah, de chefstaf van Qatar en zijn Franse kollega admiraal Edouard Guillard woonden de laatste dag van de oefening bij.

Bron: Gulf Times

Naar boven

Russische marine beŽindigt anti-piraten patrouille in Golf van Aden

4 maart 2013 - De Russische destroyer Maarschalk Shaposhnikov (Udaloy-klasse) heeft een patrouille tegen piraten in de Golf van Aden afgesloten en is op weg naar de thuisbasis in Wladiwostok, waar het schip in april moet aankomen. Onderdeel van het flottielje waren ook de tanker Irkut en de sleepboot Alatau. Eind december deden de schepen op weg naar de Golf van Aden de haven van Mumbai aan en oefenden samen met de Indiase marine.

In 2013 zijn zeker drie patrouilles van de Russische marine in dit gebied gepland. Dit soort aktiviteit wordt daar sinds 2008 door de Russen uitgevoerd. Er zijn sindsdien 733 koopvaardijschepen langs de Somalische kust geŽskorteerd.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

VS voeren oorlogsrol in Afrika op

4 maart 2013 - De VS voeren hun militaire steun aan de Franse expeditie in Mali aanmerkelijk op, zo meldt de Wall Street Journal. Inlichtingen en doelgegevens die waren verkregen door Amerikaanse Reaper drones leidden alleen al afgelopen week tot bijna 60 Franse luchtaanvallen in een bergachtig gebied met de omvang van Groot-BrittanniŽ. Franse en Tsjaadse troepen voerden daar een offensief uit tegen de fundamentalistische guerrilla. Het wordt gezien als een voorbeeld van de nieuwe Amerikaanse werkwijze om bij contraterrorisme samen te werken met lokaal aanwezige krachten.

Overigens had een Joint Special Operations Task Force van de VS de afgelopen jaren de Special Anti-Terrorism Group van het Tsjaadse leger al helpen opzetten met uitrusting, training en logistieke steun. Deze eenheid is nu ingezet in het Adrar-Tigharghargebergte.

De inlichtingen van de drones, die vliegen vanaf een basis in Niger, worden niet alleen gedeeld met Frankrijk, maar ook met Tsjaad.

Een vergelijkbare samenwerking bestaat tussen de Amerikaanse drones en Turkije bij de strijd tegen de PKK in het grensgebied met Irak. In Ankara is een Turks-Amerikaans joint intelligence center (een zogenaamd fusion center) gevestigd, waar de beelden worden geanalyseerd en luchtaanvallen kunnen worden aangevraagd. Afgelopen december werden langs die grens 34 burgers gedood, vermoedelijk per vergissing. Het reisgezelschap was door een Amerikaanse drone gevolgd.

Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous, David Gauthier-Villars, Drew Hinshaw)

Naar boven

Meeste Britse troepen eind 2016 terug uit Duitsland

3 maart 2013 - De Britse militairen die zijn gestationeerd in Duitsland zullen eerder worden teruggetrokken dan tot nu toe aangenomen. Volgende week zal worden aangekondigd dat 1 miljard pond wordt uitgetrokken om bases in Engeland voor de terugkerende troepen te bouwen en nog eens 800 miljoen pond voor technische infrastruktuur zoals kantoren, magazijnen en oefenterreinen. De Defensienota van 2010 legde vast dat de terugtocht in 2020 voltooid zou zijn, maar nu zal in 2016 het grootste deel van de Britten weg zijn uit Duitsland. De terugkeer bespaart rond 240 miljoen pond per jaar aan exploitatiekosten.

Militaire planners zijn ook bezig met de terugkeer van de 9000 Britse militairen in Afghanistan voor te bereiden.

Bron: The Telegraph (Patrick Hennessy)


Naar boven
Naar beginpagina