29 maart 2013

Korte Berichten week 13
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Ook de Russische Bears komen een kijkje nemen boven Korea
Amerikaanse B-52s oefenen nukleair bombardement op Noord-Korea
Pakistaans-Turkse luchtmachtoefening
Iran stuurt destroyer de Kaspische Zee op
VS schrappen laatste fase van Europees ruimteschild
Russische oorlogsschepen leggen aan in Beiroet
CIA brengt 'islamistische extremisten' in SyriŽ in kaart voor drone-aanvallen
Het noordelijke schild van de NAVO


Ook de Russische Bears komen een kijkje nemen boven Korea

20 maart 2013 - Twee Russische strategische bommenwerpers Tu-95 Bear-H voerden vorige week een trainingsvlucht uit in de buurt van Zuid-Korea en het Japanse eiland Okinawa waar grote Amerikaanse bases zijn gevestigd. Het was voor de vierde keer sinds juni 2012 dat ze een kijkje kwamen nemen in het Pacifisch gebied. De Bears zijn nuclear-capable (kruisraketten). In de regio zijn momenteel grootschalige oorlogsoefeningen aan de gang van het Westen. De Bears kwamen van een basis in het oosten van SiberiŽ. Japan zegt dat zijn luchtmacht ze op 15 maart onderschepte.

Eerdere Bear-waarnemingen waren op 12 februari (Guam) en vorig jaar juli (kust van CaliforniŽ) en juni (Alaska). Guam werd op 8 en 15 maart ook door de USAF gebruikt bij de vluchten van B-52 bommenwerpers.

Bron: The Washington Times (Bill Gertz)

Update: Op 22 maart verschenen Russische Bears volgens Defensie ook in het Nederlandse luchtruim. Twee toestellen werden gesignaleerd door gevechtsleiders van Air Operations Control Station Nieuw Milligen. In het kader van het permanent Quick Reaction Alert (QRA) stegen Nederlandse F-16s op om te onderscheppen. De vorige onderschepping in Nederland dateerde van 11 september (!) 2012.

Naar boven

Amerikaanse B-52s oefenen nukleair bombardement op Noord-Korea

19 maart 2013 - Amerikaanse B-52 bommenwerpers, die aanvallen met kernwapens kunnen uitvoeren, zijn opgedoken boven Zuid-Korea. Dit is een reaktie op de kernproef die Noord-Korea vorige maand heeft gehouden. De eerste vluchten van B-52s boven Zuid-Korea vonden plaats op 8 maart en het is de bedoeling dat de stunt vandaag wordt herhaald. De B-52s kunnen behalve nukleaire operaties ook aanvallen met lucht-grond-raketten uitvoeren. Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie legde uit dat het optreden van de B-52s betekent "dat de Amerikaanse nukleaire paraplu zonodig kan worden opgestoken". B-52s vliegen wel vaker boven Zuid-Korea tijdens oefeningen, maar in geval van oplopende spanning wordt de frekwentie van de vluchten opgevoerd.

Bron: Russia Today

Naar boven

Pakistaans-Turkse luchtmachtoefening

18 maart 2013 - Van 4 tot 16 maart hebben de luchtmachten van Pakistan en Turkije de gezamenlijke oefening Indus-Viper II gehouden op een Pakistaanse operationele luchtmachtbasis. Het Turkse kontingent omvatte een vijftal F-16s. Het is de tweede keer dat deze oefening wordt gehouden. Eveneens om het jaar vindt de oefening Anatolian Eagle plaats. De Pakistaanse luchtmacht oefent ook met de USAF (Red Flag en Green Flag), met de Italianen en met de Chinese luchtmacht (vorig jaar Shaheen-1).

Bron: Daily Times - Pak.

Naar boven

Iran stuurt destroyer de Kaspische Zee op

17 maart 2013 - De Iraanse marine heeft een zelfgebouwde geleide-wapen-destroyer naar de Kaspische Zee gestuurd. De Jamaran-2 is te water gelaten in de haven Anzali, ongeveer 250 km ten noordwesten van Teheran. De Kaspische Zee is olierijk en wordt begrensd door Iran, Rusland, Azerbeidzjan, Kazachstan en Turkmenistan. Deze landen onderhouden een aantal disputen over hoe het gebied moet worden verdeeld.

De destroyer is 94 meter lang en heeft een helikopterdek. Het schip is bewapend met raketten tegen scheeps- en luchtdoelen en luchtdoelgeschut. Een eerdere versie van dit type destroyer is in 2010 naar de Perzische Golf gestuurd.

Bron: Associated Press

Naar boven

VS schrappen laatste fase van Europees ruimteschild

16 maart 2013 - De VS zullen de vierde en laatste fase van het Europese ruimteschild (het European Phased Adaptive Apporach - EPAA) niet meer uitvoeren. Daarbij zouden gemoderniseerde SM-3 IIB onderscheppingsraketten in Polen worden geplaatst. In plaats daarvan worden nu tot september 2017 14 extra Ground-Based Interceptors ter waarde van 1 miljard dollar in Alaska ingezet tegen Noord-Korea. Daarvoor worden als reden zowel geldgebrek als ontwikkelingsproblemen bij de onderscheppingsraketten aangegeven.

Fase 4 van het Europese schild was op heftig verzet van Rusland gestuit, dat bang was dat de raketten van deze fase zo geavanceerd zouden worden, dat ze ook gebruikt kunnen worden tegen de Russische strategische kernmacht en niet alleen tegen Iran - de officiŽle reden van de plaatsing.

Naast de huidige 26 onderscheppingsraketten in Alaska staan er ook nog vier in CaliforniŽ.

Bronnen: BBC News; San Francisco Chronicle (Desmond Butler)

Naar boven

Russische oorlogsschepen leggen aan in Beiroet

15 maart 2013 - Een eskader van drie Russische marineschepen op weg naar de Syrische haven Tartous, heeft een tussenstop gemaakt in Beiroet. Er zouden 700 mariniers aan boord zijn. Het eskader bestaat uit het fregat Yaroslav Mudry en de landingsschepen Kaliningrad en Alexander Shablin. Het vlootbezoek leidde tot enige verwarring, omdat druk werd gespekuleerd dat de Russische marine hun steunpunt in SyriŽ (Tartous) zou willen vervangen door Beiroet. De marineleiding ontkent dit ten stelligste. De - overigens tamelijk bescheiden - basis in SyriŽ is de enige van de Russische vloot buiten de voormalige Sovjet-Unie.

Bron: Times of Israel

Naar boven

CIA brengt 'islamistische extremisten' in SyriŽ in kaart voor drone-aanvallen

15 maart 2013 - De CIA is begonnen om inlichtingen te verzamelen over personages in het fundamentalistische verzet in SyriŽ met het oog op mogelijke drone-aanvallen, zo meldt de Los Angeles Times. Het gaat om toekomstig gebruik, want drone-aanvallen in SyriŽ zijn momenteel niet geautoriseerd, zoals in Jemen en Pakistan. Het Counterterrorism Center van de CIA is echter alvast begonnen met voorbereidingen. De met de doelopsporing in SyriŽ belaste inlichtingenofficieren hebben samen met hun kollega's die al-Qaida-strijders in Irak in kaart brengen een gezamenlijke unit gevormd, gezien de overlap. Ze verzamelen puzzelstukjes (informantenrapporten, interceptiemateriaal, video, openbare gegevens, tips van zusterdiensten) tot zogenaamde targeting packages voor verdere aktie. Die hoeft niet direkt dodelijk te zijn, er zijn ook non-lethal targeting packages. De CIA heeft die bijvoorbeeld gemaakt voor drugskartelleiders in Mexico (arrestatie) en Iraanse atoomgeleerden (verleiden tot overlopen).

Dodelijke aktie van de CIA in SyriŽ kent een precedent. In oktober 2008 voerden de CIA en special forces een helikopteraanval uit in Oost-SyriŽ. Aboe Ghadiya, een logistieke manager van al-Qaida die wapens, geld en buitenlandse strijders van SyriŽ naar Irak smokkelde voor de plaatselijke opstandelingen, werd daarbij gedood.

Bron: Los Angeles Times (Ken Dilanian, Brian Bennett)

Naar boven

Het noordelijke schild van de NAVO

14 maart 2013 - De European Voice wijst op de steeds nauwere samenwerking van de NAVO met twee 'neutrale' niet-NAVO-leden uit Noord-Europa - Zweden en Finland. Beide landen doen mee aan een regelmatig terugkerend trainingsmissie van de NAVO-luchtmachten boven IJsland. Het idee is dat het luchtruim boven IJsland niet meer beveiligd wordt sinds de VS in 2006 hun basis uit de tijd van de Koude Oorlog in Keflavik hebben gesloten (IJsland zelf heeft geen luchtmacht).

De trainingsmissie wordt aangeduid met de neutrale naam peacetime-preparedness mission en wordt aangevoerd door Noorwegen. In feite gaat het om een vorm van luchtpatrouille, zij het niet permanent, maar regelmatig terugkerend (elke vier maanden een periode van drie ŗ vier weken) in de vorm van oefeningen. Maar de wapens worden getest en de jachtvliegtuigen (onder meer Finse F-18s) kunnen in aktie komen tegen indringers. In een semi-officieel militair blad als Defense News wordt het projekt aangeduid als de pan-Nordic Air-Policing unit (NAP).

De NAVO zelf probeert de missie een beetje te down-playen, omdat NAVO-lid Turkije bang is voor een precedent voor samenwerking met IsraŽl.

De operatie Eagle Guardian waarin alleen NAVO-lidstaten (waaronder ook Nederland) een rol spelen bij het beveiligen van het luchtruim van de Baltische Staten is wel officieel een luchtpatrouille.

Bron: European Voice (Edward Lucas)


Naar boven
Naar beginpagina