6 april 2013

Korte Berichten week 14
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
IsraŽl, VS en Griekenland sluiten marine-oefening af
Vijf NAVO-landen gaan samenwerken bij cyberverdediging
Experts twijfelen aan Iron Dome


IsraŽl, VS en Griekenland sluiten marine-oefening af

21 maart 2013 - De tweeweekse oefening Noble Dina van de IsraŽlische, Griekse en Amerikaanse marine in de Middellandse Zee is afgelopen. De oefening had betrekking op search and rescue, snelle interventie in noodsituaties, maritieme evakuaties en brandweer. Dit soort oefeningen wed vroeger samen met Turkije uitgevoerd, maar na het verbreken van de militaire betrekkingen tussen Turkije en IsraŽl vanwege het Gaza-konflikt werd Griekenland erbij gevraagd. Volgens AFP is "Athene geÔnteresseerd in de ekonomische toenadering tussen IsraŽl en de traditionele Griekse bondgenoot Cyprus om offshore gasvoorraden in het oostelijk deel van de Middellandse Zee te gaan ontwikkelen." Noble Dina van vorig jaar zou hebben geoefend op het verdedigen van offshore gasinstallaties.

Bron: AFP

Naar boven

Vijf NAVO-landen gaan samenwerken bij cyberverdediging

21 maart 2013 - Canada, Denemarken, Nederland, Noorwegen en RoemeniŽ gaan samen 12,5 miljoen euro uittrekken om de komende vijf jaar een NAVO-projekt voor cyberverdediging op te zetten. Ze hebben daartoe half maart een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend. Andere landen kunnen later toetreden. Het Multinational Cyber Defence Capability Development Project moet leiden tot het delen van technische informatie, dreigingsanalyses en het ontwikkelen van sensoren voor cyberdefensie. In het laatste kwartaal van dit jaar zal een werkprogramma worden opgesteld voor drie jaar, dat dan steeds ververst wordt.

Bron: Defense News (Julian Hale)

Naar boven

Experts twijfelen aan Iron Dome

20 maart 2013 - Een aantal wapenexperts in de VS hebben grote twijfels aan de effektiviteit van het IsraŽlische anti-raketsysteem Iron Dome. Hun onderzoek, gebaseerd op het interpreteren van videomateriaal, suggereert dat Iron Dome tijdens de Gaza-oorlog van afgelopen november minder dan 40% van de inkomende Palestijnse raketten uitschakelde. Veel raketten werden niet vernietigd, maar beschadigd of uit de koers gebracht, waardoor ze alsnog al dan niet intakt op bewoond gebied neerkwamen.

Iron Dome is gespecialiseerd op het afweren van raketten met een gering bereik. Andere onderscheppingsraketten zoals Patriot en Arrow zijn bedoeld tegen raketten met groter bereik. Ze gebruiken explosieve ladingen om de inkomende raketten met metaalsplinters te beschadigen of vernietigen.

De wapenexpert Richard M. Lloyd zegt dat de claims op succes voor Iron Dome (90% treffers) zijn gebaseerd op het tellen van geŽxplodeerde onderscheppingsraketten. Maar met zijn video-methode maakt hij onderscheid tussen echte treffers en gevallen waarbij de onderscheppingsraket alleen zelf ontploft, zonder verdere schade aan te richten.

Lloyd werd bekend door kritisch onderzoek naar de rol van Patriotraketten tijdens de Golfoorlog van 1991. Toen moest het Pentagon uiteindelijk toegeven dat veel Patriots hun doel hadden gemist.

Het Amerikaanse Congres heeft Iron Dome aanvankelijk medegefinancierd met 275 miljoen dollar en besloot onlangs om nog eens 680 miljoen dollar voor de verdere uitbouw van het systeem tot 2015 te geven.

Bron: The New York Times (William J. Broad)


Naar boven
Naar beginpagina