25 april 2013

Korte Berichten week 17 deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Obama wil kernwapens Volkel moderniseren
Russische oorlogsschepen lopen binnen in Iraanse haven
Kustslagschip geeft extra vuurkracht in Zuid-Oost-AziŽ
Osprey's ingezet bij logistieke oefening in Zuid-Korea
VS sturen verse troepen naar JordaniŽ
Amerikaanse troepen terug na stopzetten oefening in Marokko
Joint Warrior oefent landingen op vijandelijke kusten
Turkije blokkeert NAVO-vergadering met IsraŽl
Patriots permanent op Okinawa
Besparingen houden Amerikaanse vliegtuigen aan de grond


Obama wil kernwapens Volkel moderniseren

21 april 2013 - Volgens pas gepubliceerde begrotingscijfers wil de regering Obama 10 miljard dollar uittrekken om de nukleaire B-61 bom langer mee te laten gaan. Maar daarnaast staat er ook 1 miljard dollar op de begroting om de B-61 te voorzien van bestuurbare staartvinnen. In deze nieuwe uitvoering zou de bom kunnen worden afgeschoten door de JSF (F-35).

Volgens Hans Kristensen van de Federation of Nuclear Scientists betekent dit een belangrijke modernisering van het Amerikaanse kernwapenarsenaal in Europa (waaronder ook in Volkel). Kristensen: "Wat we in Europa zullen zien terugkomen is een geleide nukleaire bom. In het bijzonder als je die kombineert met de stealth-eigenschappen van de F-35, vergroot dat het aantal doelwitten dat vanuit Europa onder schot kan worden gehouden, omdat je op die manier de explosie dichter bij het doelwit kunt laten plaatsvinden en dus een kleinere explosieve lading kunt gebruiken. Veel mensen maken zich daar grote zorgen over, omdat het betekent dat je kernwapens gemakkelijker bruikbaar maakt."

In 2010 had president Obama beloofd dat hij geen nieuwe kernwapens zou opstellen.

Bron: The Guardian (Julian Borger)

Naar boven

Russische oorlogsschepen lopen binnen in Iraanse haven

21 april 2013 - Een drietal schepen van de Russsische marine zijn binnengelopen in de zuidelijke Iraanse haven Bandar Abbas. Het eskader bestaat uit de destroyer voor onderzeebootbestrijding Admiral Panteleyev (Udaloy klasse) en de bewapende logistieke schepen Peresvet en Admiral Novelskoy met een bemanning van 712 koppen. De Panteleyev nam in 2009 deel aan de operaties tegen piraterij voor de Somalische kust. De schepen kwamen nu uit de Stille Oceaan.

Bron: Press TV (Iran)

Naar boven

Kustslagschip geeft extra vuurkracht in Zuid-Oost-AziŽ

18 april 2013 - De USS Freedom, het nieuwe kustslagschip van de Amerikaanse marine, is binnengezeild in Changi Naval Base in Singapore. Het schip, een Littoral Combat Ship (LCS), dat is bestemd voor gevechten dicht onder de kust, moet de komende acht maanden zorgen voor extra Amerikaanse vuurkracht in de Zuid-Chinese Zee. Met Singapore is overeengekomen dat tot vier LCS schepen op basis van roulatie daar gestationeerd kunnen worden. Het schip is geschikt voor zeegevechten, maar ook voor mijnen- en onderzeebootbestrijding.

Bron: AFP

Naar boven

Osprey's ingezet bij logistieke oefening in Zuid-Korea

18 april 2013 - De Amerikaanse mariniers gaan voor het eerst MV-22 Osprey's naar Zuid-Korea sturen om deel te nemen aan oefeningen met het Zuid-Koreaanse leger. De mariniersoefeningen vinden plaats binnen het grotere kader van Foal Eagle. Het betreft de oefening Ssang Yong vanaf 1 april gedurende een maand en de oefening Combined Joint Logistics Over the Shore (CJ-LOTS) van 18 tot 28 april. De laatste oefent het ontschepen van materieel vanaf schepen op plaatsen zonder bestaande havenfaciliteiten.

De Osprey is een vertikaal opstijgende mengvorm van gevechtsvliegtuig en helikopter. Afgelopen oktober werden 12 Osprey's verplaatst naar Futenma Air Station in Okinawa. Er gebeuren nog vrij veel ongelukken mee.

Er zijn 28.500 Amerikaanse troepen in Zuid-Korea gestationeerd.

Bron: Yonhap News Agency (Z.Kor.)

Naar boven

VS sturen verse troepen naar JordaniŽ

18 april 2013 - Het Pentagon stuurt extra troepen naar JordaniŽ met als taken de kontrole op chemische wapens, humanitaire interventie en 'stabiliteitsoperaties'. Het laatste kan inhouden dat met militaire macht orde in een gebied wordt geschapen. Bij de nu gestuurde militairen gaat het echter om planners, een element voor kommandovoering van de 1e Pantserdivisie uit Fort Bliss, Texas. Het zijn specialisten op het gebied van inlichtingen, logistiek en operaties, de klassieke indeling van een hoofdkwartier.

Vorig jaar waren al 150 troepen naar JordaniŽ gestuurd. Die waren snel bijeengegaard uit een aantal onderdelen. Sommigen daarvan worden nu afgelost, waarmee het totaal op rond de 200 zal komen.

In feite gaat het om een kernstaf die voorbereidingen kan treffen voor een grotere Amerikaanse rol in de Syrische burgeroorlog op basis van verschillende scenario's. Hiermee wordt een kommandostruktuur geschapen die in de toekomst een groter aantal troepen kan aanvoeren.

De zet moet ook worden gezien tegen de achtergrond van hoorzittingen die momenteel plaatsvinden in de Amerikaanse Senaat.

Bron: The Washington Post (Karen de Young)

Naar boven

Amerikaanse troepen terug na stopzetten oefening in Marokko

17 april 2013 - De oefening African Lion 2013, die vorige week begon en tot 17 april zou duren, is stopgezet door Marokko na een konflikt over de VN-operatie in de Westelijke Sahara. De VN wil dat in dit gebied, een vroegere Spaanse kolonie, een volksstemming plaatsvindt over onafhankelijkheid, maar Marokko vindt dat het gebied bij hun hoort en heeft het vanaf 1975 geannekseerd..

De ruzie is ontstaan over een mogelijke uitbreiding van het mandaat van de VN-missie (MINURSO) tot het monitoren van de mensenrechten. Aan de oefening zouden 1400 Amerikanen van AFRICOM deelnemen en 900 Marokkaanse militairen. Het was de bedoeling amfibische operaties, vredesoperaties, bijtanken in de lucht en laagvliegen te oefenen. Ook dertien Europese en Afrikaanse landen zouden deelnemen.

Bron: AFP

Naar boven

Joint Warrior oefent landingen op vijandelijke kusten

17 april 2013 - Tijdens de internationale marine-oefening Joint Warrior 2013 in de Britse wateren wordt onder meer een landing van mariniers op een vijandige kust beoefend. Interessant (gezien het komende referendum in Schotland over onafhankelijkheid) is dat voor de lokatie daarvan het Schotse oefenterrein Barry Buddon bij de Tye is uitgekozen..

Aan de oefening doen 40 marineschepen, 40 vliegtuigen en 30 helikopters van de NAVO-landen Engeland, Nederland, Canada, Frankrijk, Denemarken, BelgiŽ, Noorwegen, Polen en Duitsland en het niet-NAVO-land Zweden mee. In totaal gaat het om 12.000 militairen. Joint Warrior wordt elke twee jaar gehouden.

De Nederlandse bijdrage bestaat uit zes marineschepen, het 2e Mariniersbataljon en twee Cougar helikopters van de luchtmacht die fungeren als boordhelikopter. De Nederlandse commandeur Peter Lenselink leidt de internationale vloot.

Bron: Britse ministerie van defensie

Naar boven

Turkije blokkeert NAVO-vergadering met IsraŽl

15 april 2013 - Turkije heeft opnieuw een veto uitgesproken over IsraŽlische deelname aan een NAVO-vergadering. Het gaat nu om een bijeenkomst van de Mediterranean Dialogue van de NAVO, waar IsraŽl en zes Arabische landen bijzitten. De Dialoog is opgericht in 2004. Egypte, Marokko, TunesiŽ, MauretaniŽ, Algerije en JordaniŽ zijn er lid van. Eerder weigerde Turkije IsraŽlische deelname aan de NAVO-top van Chicago (2012) en de vestiging van een permanent IsraŽlisch kantoor bij de NAVO.

Bron: Defense News (Burak Ege Bekdil)

Naar boven

Patriots permanent op Okinawa

13 april 2013 - De Japanse regering heeft bekend gemaakt dat het in verband met de situatie rond Korea permanent Patriots PAC-3 batterijen gaat opstellen op twee bases in Okinawa. Dat zal nog in april gebeuren. Het was overigens oorspronkelijk ook gepland, maar pas in 2014. Al eerder zijn met Aegis uitgeruste destroyers van de SDF (Self Defense Forces - het Japanse leger) naar de Zee van Japan gestuurd. Op de aandacht trekkende plekken in en rond Tokio, zoals bij het ministerie van defensie, staan ook Patriots opgesteld.

Bron: Japan Times

Naar boven

Besparingen houden Amerikaanse vliegtuigen aan de grond

6 april 2013 - De grote besparingsoperatie (= minder meer uitgeven) bij het Pentagon zorgt ervoor dat zeker twaalf luchtmachtsquadrons op VS-bases overal ter wereld voorlopig aan de grond blijven. Operaties zoals in Afghanistan en Mali en parate squadrons voor inzet in Noord-Afrika blijven gespaard, maar andere squadrons moeten op basis van roulatie tot 1 oktober rond 45.000 vlieguren minder maken om een besparing van 591 miljoen dollar op te leveren.

Het VS-luchtmachtcommando in Europa (USAFE-AFAFRICA), dat tevens de operaties in Afrika verzorgd, heeft elf vliegende squadrons onder zich. Daarvan vliegen twee F-15 squadrons gevechtsvliegtuigen van 48th Fighter Wing op RAF Lakenheath (VK) en de F-16s van 555th Fighter Squadron in Aviano (It.) voorlopig niet. 81st Fighter Squadron met de A-10 in Spangdahlem (BRD) wordt in mei gedeaktiveerd.

Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)


Naar boven
Naar beginpagina