4 mei 2013

Korte Berichten week 18
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Amerikaanse inlichtingen over sarin ... met een korreltje zout
Australisch oorlogsschip voegt zich bij Zevende Vloot
Rusland wil luchtmachtbasis in Wit-Rusland
Beperkingen paraatheid Amerikaanse luchtmacht in Pacific
JordaniŽ opent luchtruim voor IsraŽlische drones


Amerikaanse inlichtingen over sarin ... met een korreltje zout

Sarin 3D Balls. By Ben Mills via Wikimedia Commons26 april 2013 - Het bovenstaande is de kop van een artikel waarin Time de verwikkelingen rond de mogelijke inzet van sarin in SyriŽ beschrijft. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel heeft verteld dat de Amerikaanse inlichtingengemeenschap "met een bepaalde mate van wisselend zelfvertrouwen" heeft vastgesteld dat het Syrische leger chemische wapens heeft ingezet. Volgens Mark Thompson van Time zitten er in die formulering gaten "die groot genoeg zijn dat er een kruisraket doorheen kan vliegen."

Hij noemt een aantal precedenten waarbij de VS militair hebben opgetreden op basis van onbetrouwbare of vervalste inlichtingen:

Ook bij McClatchy Newspapers manen enkele van de bekendste experts, zoals Jean Pascal Zanders van het EU Institute for Security Studies en Richard Guthrie (ex-SIPRI), tot voorzichtigheid. De vertoonde symptomen lijken niet op sarin, het aantal slachtoffers is kleiner en minder direkt dan je zou verwachten en het militair nut van kleinschalige inzet in twijfelachtig. Als mogelijke verklaringen worden aangedragen: geknutsel met chemicaliŽn door amateurs, testen van de Amerikaanse rode lijn door het regime, een aanval op een transport van chemische wapens of een onbedoelde verwisseling. Het per ongeluk afschieten van een enkele chemische artilleriegranaat in het heetst van de strijd of tijdens een belegering, door onzorgvuldig labelen van granaten, zou tijdens de Iran-Irak-oorlog van de jaren tachtig een paar keer zijn voorgekomen.

Jeffrey Lewis van Arms Control Wonk geeft een kort en bondig overzicht van de huidige problematiek.

Bronnen: Time (Mark Thompson); McClatchy Washington Bureau (Jonathan S. Landay, Matthew Schofield, Anita Kumar)

Naar boven

Australisch oorlogsschip voegt zich bij Zevende Vloot

26 april 2013 - Het Australische geleide-wapen-fregat Sidney (Adelaide-klasse) gaat zich bij de Amerikaanse Zevende Vloot in Japan voegen. Het schip wordt 'embedded' bij het vliegdekschipeskader dat opereert vanuit Yokosuka. De verbindingssystemen van het fregat zijn gemoderniseerd, zodat het nu kan samenwerken met de Amerikanen.

De Sidney is vijf keer eerder ingezet in de Perzische Golf, tijdens de Golfoorlog van 1991, de oorlog in Afghanistan en de invasie van Irak. De inzet nu wordt gezien binnen het kader van weer toenemende samenwerking met de VS in de Pacific tegen China en Noord-Korea.

Afgelopen weekend kwam de eerste aflossing voor de 250 Amerikaanse mariniers in Darwin aan. Dit onderdeel wordt opgebouwd tot een Marines Air Ground Task Group van rond 2500 mariniers in 2016-17. Dat kan uiteindelijk 1,6 miljard dollar aan infrastruktuur gaan kosten.

Bron: The Australian (Brendan Nicholson)

Naar boven

Rusland wil luchtmachtbasis in Wit-Rusland

23 april 2013 - Rusland wil nog dit jaar gevechtsvliegtuigen inzetten in Wit-Rusland en daar in de toekomst ook een luchtmachtbasis inrichten. In 2009 was overeengekomen dat Rusland en Wit-Rusland een gezamenlijk luchtverdedigingssysteem zouden inrichten, maar er zijn nog weinig konkrete stappen genomen. Blijkbaar wil Poetin nu doorpakken. Rusland heeft verder een luchtmachtbasis in KirgiziŽ en een radarstation uit de tijd van de Sovjet-Unie in Wit-Rusland. Ook heeft het luchtafweerraketten aan Wit-Rusland geleverd. Een woordvoerder van het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gaf geen kommentaar.

Bron: Reuters (Andrei Makhovsky, Alexei Anishchuk)

Naar boven

Beperkingen paraatheid Amerikaanse luchtmacht in Pacific

22 april 2013 - De Stars and Stripes brengt de gevolgen van de tijdelijke besparingen op de begroting van het Pentagon (de sequestration) voor AziŽ in kaart. Op Misawa Air Base (Japan) blijven de F-16s van het 13th Fighter Squadron gevechtsklaar, maar de paraatheid van de vliegtuigen van 14th Fighter Squadron zal worden teruggebracht tot een meer basale status. Op Kadena Air Base op Okinawa zullen de F-15 Eagles van 67th Fighter Squadron dit fiskale jaar niet gevechtsklaar staan en die van 44th Fighter Squadron pas in augustus. Het gaat hier vooral om beperkingen bij het oefenen van de piloten.

Ook de transportvliegtuigen C-130 van 374th Air Wing op Yokota Air Base gaan minder vliegen en hebben dit jaar niet deelgenomen aan Exercise COPE Tiger (met Thailand en Singapore).

Bron: Stars and Stripes (Seth Robeson)

Naar boven

JordaniŽ opent luchtruim voor IsraŽlische drones

23 april 2013 - JordaniŽ staat toe dat drones van de IsraŽlische luchtmacht van bepaalde korridors in zijn luchtruim gebruik kunnen maken voor spionagevluchten tegen SyriŽ. De drones zijn bedoeld om inlichtingen te verzamelen, maar kunnen in principe ook wapens meenemen. Bovendien kunnen dezelfde korridors volgens Amerikaanse overheidsfunktionarissen ook worden gebruikt door gevechtsvliegtuigen. Volgens een IsraŽlische woordvoerder had de route via JordaniŽ de voorkeur boven die via de Middellandse Zee of Libanon, vanwege het lage risiko van ontdekking.

Volgens Le Figaro, die het bericht het eerst lijkt te hebben opgepikt, zou het gaan om een korridor vanuit de Negev via het zuiden van JordaniŽ en een andere ten noorden van Amman vanuit een basis bij Tel Aviv.

Een Jordaanse militaire woordvoerder heeft het bericht inmiddels ontkend.

Bron: The Times (Sheera Frenkel; Nick Blanford)


Naar boven
Naar beginpagina