10 mei 2013

Korte Berichten week 19 deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Turkije oefent bij de Syrische grens
Door VS geleide marine-oefening in de Golf
Zuid-Korea en VS beginnen met anti-duikboot-oefening
Britse leger heeft 500 drones
Ook IsraŽl mengt zich in de strijd in SyriŽ
Noordelijke routes uit Afghanistan eindelijk open
Noord-Korea is minder aan het oefenen


Turkije oefent bij de Syrische grens

6 mei 2013 - Het Turkse leger is vandaag begonnen met een tiendaagse oefening vanuit een basis in de buurt van SyriŽ. De oefening op de NAVO-basis Incirlik moet de paraatheid van de troepen en de koŲrdinatie met de ministeries in tijd van mobilisatie en oorlog testen. Dit is ook de basis waar de Nederlandse Patriots zijn gestationeerd.

Bron: Reuters (Jonathan Burch)

Naar boven

Door VS geleide marine-oefening in de Golf

6 mei 2013 - De VS en (volgens eigen zeggen) vertegenwoordigers van 41 naties zijn in Bahrein bijeengekomen voor het begin van oefeningen in de Perzische Golf. De oefeningen duren tot 30 mei. Er zal eerst op land worden geoefend en daarna in de Golf in mijnenbestrijding en het enteren van schepen om ze te doorzoeken.

Bron: Associated Press

Naar boven

Zuid-Korea en VS beginnen met anti-duikboot-oefening

6 mei 2013 - Zuid-Korea en de VS zijn gisteren begonnen met een oefening in onderzeebootbestrijding in de Gele Zee die een week duurt. Aan de oefening nemen van Amerikaanse kant een nukleair aangedreven onderzeeboot van de Los Angeles-klasse, Aegis destroyers en P-3C maritieme verkenningsvliegtuigen uit de VS en van de Zuid-Koreaanse kant destroyers, onderzeeŽrs en marinevliegtuigen deel. Volgens de website van de Amerikaanse marine heeft verder op 3 mei het eskader van het vliegdekschip Nimitz (CVN 68) met geleide-wapen-destroyers en kruisers zich bij de Zevende Vloot in de Pacific gevoegd. Het eskader gaat oefenen en vlootbezoeken afleggen. De Nimitz wordt zaterdag in Zuid-Koreaanse haven Busan verwacht en gaat volgens Zuid-Koreaanse bronnen ook aan de oefening deelnemen.

Bron: Yonhap News Agency (Kim Eun-jung)

Naar boven

Britse leger heeft 500 drones

6 mei 2013 - Het Britse ministerie van Defensie wil rond 2030 een derde van de luchtmacht laten bestaan uit drones. Momenteel hebben ze er 500. Engeland heeft nu vijf Reapers (met Hellfire raketten en lasergestuurde bommen) in Afghanistan. Ze hebben daar tot nu toe 350 projektielen afgevuurd. Binnenkort komen er nog vijf bij en het idee is dat ze dar ook zullen blijven na het vertrek van de Britse troepen volgend jaar.

Bron: The Guardian (Nick Hopkins)

Naar boven

Ook IsraŽl mengt zich in de strijd in SyriŽ

6 mei 2013 - Voor de tweede keer binnen drie dagen hebben IsraŽlische gevechtsvliegtuigen doelen aangevallen in de buurt van Damascus International Airport. Voorzover momenteel valt na te gaan zou het daarbij vooral gaan om een magazijn met ballistische raketten die bestemd waren voor verder transport - al dan niet naar Hezbollah - en een brandstofdepot voor deze raketten. Dat laatste was dan verantwoordelijk voor de spektakulaire impakt met een paddestoelachtige wolk en vuurballen. Daarnaast zou - al dan niet bedoeld - ook de kazerne van de 4e brigade van de Republikeinse Garde zijn getroffen.

Volgens het gespecialiseerde blog The Aviationist is het meest waarschijnlijk dat de IsraŽlische luchtmacht gebruik gemaakt heeft van een stand-off weapon, een raket die op veilige afstand van het doel door een vliegtuig kan worden afgeschoten. Het meest in aanmerking komt dan de Popeye, een raket met een zware lading en een bereik van rond 100 km. Vanuit het Libanese luchtruim, waarin de IsraŽli's vrij ongestraft kunnen rondvliegen (het is er zo druk dat ze onlangs zelfs een terugkomende eigen drone hebben neergeschoten) zijn de 60 km naar Damascus gemakkelijk te overbruggen.

De IsraŽli's denken hiermee een antwoord te hebben gevonden op het probleem van de nog intakte Syrische luchtafweer, die niet zonder een grote oorlog is uit te schakelen. Tijdens het debat over de eventuele inzet van chemische wapens was al opgemerkt dat de inzet van kruisraketten tegen de draagraketten voor die wapens misschien een van de weinige mogelijkheden voor de VS zou zijn om de Syrische capaciteit voor chemische inzet te reduceren. De chemische wapens zelf aanvallen is te riskant, vanwege het dan vrijkomende gif, en ze met special forces in handen krijgen te gekompliceerd en ook al weer leidend tot een grote oorlog.

De Syrische wapens waar IsraŽl bang voor is, zijn door Rusland (en Iran) geleverd na de IsraŽlische aanval op (vermoedelijk) een in aanbouw zijnde Syrische kerncentrale in 2007. Sommige maakt SyriŽ inmiddels ook zelf.

De nu gebombardeerde Fateh-110 grond-grondraketten (of de vergelijkbare M-600 van Syrische makelij) zijn in de nieuwste versie veel preciezere en mobiele raketten met vaste brandstof, dus snel af te vuren. Ook de konventionele lading van de raket zou zwaar genoeg zijn om een flatgebouw te vernietigen.

Daarnaast is de Syrische luchtafweer vanaf augustus 2008 versterkt met Russische SA-22 Pantsir S1 eenheden. De oude SA-3 luchtafweerraketten zijn door de Russen geÔntegreerd in een groter mobiel en digitaal systeem dat zelfs kruisraketten aan zou kunnen. Een gemoderniseerde SA-5 met een bereik van 25 km zou naar wordt beweerd zelfs Amerikaanse vliegtuigen die opstijgen vanaf Cyprus (Akrotiri) kunnen aanvallen.

De IsraŽlische aanval geeft aan, dat steeds meer partijen zichzelf beginnen te bemoeien met de eskalerende Syrische burgeroorlog om hun belangen veilig te stellen. Eerder kwam Hezbollah al in beeld bij de bescherming van (verwante) lokale bevolking in het grensgebied van SyriŽ tegen de rebellen en de beveiliging van de religieus belangrijke Sayyiddah Zaynab Sayyed moskee in een buitenwijk van Damascus. De IsraŽlische aanvallen brengen de interventies nu op een hoger plan. Als je de IsraŽlische logica serieus neemt zou de volgende stap de inrichting van een bufferzone in SyriŽ zijn om chemische aanvallen met artillerie (het andere overbrengingsmiddel) te voorkomen.

De IsraŽlische raketten zijn enerzijds een drukmiddel op Washington om hetzelfde te gaan doen. Dat zou gaan lijken op het Iraakse scenario van de jaren negentig, voortdurende luchtaanvallen om het Syrische militaire apparaat langzaam te verwoesten zodat een invasie, of in dit geval eventueel ook een overwinning van de rebellen, mogelijk wordt. Anderzijds is het een signaal aan Iran dat IsraŽlische rode lijnen niet zo onduidelijk zijn als die van Obama. De eskalatie naar de uiteindelijke militaire slag met Iran komt daarmee echter wel in het vizier. Want de Syrische raketten - of ze nu al of niet van Hezbollah zijn - maken feitelijk deel uit van de Iraanse defensie tegen een aanval door IsraŽl. Ze uitschakelen maakt de drempel voor een IsraŽlische aanval dus lager.

Bronnen: The Aviationist (Michael Glynn); The Times of Israel (Mitch Ginsburg); The Daily Star (Libanon); Associated Press

Update: De Wall Street Journal maakte een handzaam overzicht van de modernisering van de Syrishe luchtverdediging sinds 2007 (volgens de VS). Het betreft de volgende systemen:
SA-5 Gammon
SA-22 Pantsir-S1
SA-17 Grizzly
SA-26 Pechora-2M
SA-2 Guideline
SA-6 Gainful
SA-8 Gecko
SA-9 Gasklin

Naar boven

Noordelijke routes uit Afghanistan eindelijk open

2 mei 2013 - Volgens het Franse blog Secret Dťfense zijn, nadat 80% van het Franse materieel uit Afghanistan al per vliegtuig is afgevoerd, na moeizame onderhandelingen nu de twee noordelijke exitroutes ook geopend. De ene neemt de weg tot Heiratan aan de grens met aan de andere kant Termez in Oezbekistan. In Heiratan is een spoorwegstation waar treinen worden beladen die gebruik maken van de beroemde Vriendschapsbrug over de Amou Dana, verder door Oezbekistan en Kazachstan door Rusland, naar Riga in Letland. Vandaar het laatste stuk op de vrachtwagen naar Frankrijk. Een tweede route gaat voor een deel per vliegtuig vanuit Kaboel naar Shimken in Kazachstan. Dit is korter en goedkoper dan de luchtverbinding naar de Emiraten of Frankrijk. Vandaar weer naar Riga per trein. De twee routes nemen een dag of tien in beslag. Het allergoedkoopst blijft de weg via Pakistan naar Karachi en daar op de boot naar Toulon.

Bron: Secret Dťfense (Jean-Dominique Merchet)

Naar boven

Noord-Korea is minder aan het oefenen

5 mei 2013 - Volgens een bron van Yonhap in Seoel heeft Noord-Korea de schaal van de militaire oefeningen verminderd nadat de grote oefening Foal Eagle van de VS en Zuid-Korea op 30 april is beŽindigd. De trainingsvluchten van de luchtmacht waren rond midden april al verminderd en zijn na 30 april volledig beŽindigd. Iets dergelijks geldt voor andersoortige oefeningen. Twee Musudan-raketten voor de middellange afstand en een stel SCUDS die waren geplaatst aan de oostkust zijn weer ondergronds gegaan.

Bron: Yonhap News Agency


Naar boven
Naar beginpagina