10 mei 2013

Korte Berichten week 19 deel 2
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
B-52's gaan mogelijk vliegen vanaf Australische bases
Pentagon stuurt klein aantal troepen naar Mali
De VS openen een nieuwe basis in Spanje
Oefening Global Strike Challenge slachtoffer van besparingen
Pentagon gebruikt Chinese satelliet voor Africa Command
IsraŽlische leger houdt een alarmoefening aan de noordelijke grens
VS voeren tankervluchten voor de Fransen in Mali op
Keert Engeland terug ten oosten van Suez?
RAF-piloten deden mee aan drone-aanvallen in Irak


B-52's gaan mogelijk vliegen vanaf Australische bases

4 mei 2013 - Volgens nieuwe Australische defensieplannen kunnen Amerikaanse B-52s gaan vliegen vanaf Australische bases. Er wordt verwacht dat al dit jaar twee keer B-52s in Darwin zullen komen. Ook zullen vliegvelden op de afgelegen Cocos-eilanden in de Indische Oceaan worden uitgebreid om een squadron verkenningsvliegtuigen P-8A Poseidon van de Australische luchtmacht (RAAF) te ontvangen. Er is ook al sprake van dat de VS met drones vanaf de Cocos-eilanden gaan vliegen.

Afgelopen maand is een tweede aflossing van 250 Amerikaanse mariniers in Darwin aangekomen. De plannen zijn om het aantal op te voeren tot 2500, terwijl de Australische landmacht wordt gereorganiseerd in drie brigades, in Townsville, Brisbane en Darwin.

Bron: The Australian (Dan Box)

Naar boven

Pentagon stuurt klein aantal troepen naar Mali

30 april 2013 - Een klein aantal (genoemd wordt tien, plus twaalf op de ambassade in Bamako) Amerikaanse militairen zijn volgens het Pentagon in Mali om de geallieerde Franse en Afrikaanse troepen te ondersteunen. Er was al langer sprake van de aanwezigheid van Amerikaanse special forces in het land, aan het licht gekomen door een auto-ongeluk in april 2012, waarbij drie Amerikaanse soldaten omkwamen. Officieel mogen de VS geen militaire hulp aan Mali geven, omdat de wettige regering is afgezet bij een coup in maart vorig jaar.

Bron: The Washington Post (Craig Whitlock)

Naar boven

De VS openen een nieuwe basis in Spanje

500 Amerikaanse mariniers gaan verplaatst worden naar de Spaanse basis Moron Air Base in het zuiden van het land als onderdeel van een snelle reaktiemacht die de Amerikaanse belangen in Noord-Afrika moet veiligstellen. Vorige maand keurde de Spaanse regering de inzet van de eenheid goed, evenals de komst van zes V-22 Osprey en twee C-130 tankvliegtuigen, die binnen een paar uur kunnen optreden onder bevel van Africa Command.

Vorig jaar werd al een verlenging voor acht jaar overeengekomen van de huur van een reeks militaire installaties door de VS, waaronder de marinebasis Rota waar vanaf 2014 vier Aegis raketverdedigingsdestroyers worden gestationeerd als onderdeel van het Europese raketschild van de NAVO.

De opgevoerde militaire samenwerking met de VS moet de Spaanse reputatie in de ogen van de Amerikanen verbeteren, nadat in 2004 de Spaanse troepen uit Irak plotseling waren teruggetrokken en in 2009 hetzelfde gebeurde in Kosovo na de zelfstandigheid (vanwege problemen met het separatisme in een aantal Spaanse regio's)

Bron: The Christian Science Monitor (Andrťs Cala)

Naar boven

Oefening Global Strike Challenge slachtoffer van besparingen

1 mei 2013 - De sinds vier jaar gehouden nukleaire luchtmachtoefening Global Strike Challenge zal dit jaar niet worden gehouden. Het betreft een oefening die vorig jaar door 480 luchtmachtmilitairen van zeven bases werd gehouden, een soort wedstrijd waarbij wordt geoefend door bemanningen van nukleaire bommenwerpers (simulatie van operaties en het laden van bommen), raketten (simulatie van lanceringen en verbindingssystemen) en beveiligingsdetachementen (schietoefeningen, hindernistrajekten en taktische operaties). Het is de bedoeling dat de oefening volgend jaar wordt hervat.

Eerder ging de belangrijkste luchtmachtoefening Red Flag en de Air Mobility Rodeo van het militaire luchttransport niet door, omdat de stijging van de militaire begroting beperkt wordt.

Bron: AirForce Times (Brian Everstine)

Naar boven

Pentagon gebruikt Chinese satelliet voor Africa Command

30 april 2013 - Het Pentagon blijkt gebruik te maken van een Chinese kommerciŽle satelliet voor de verbindingen van Africa Command. In mei vorig jaar werd een opdracht uitgezet die werd verworven door APT Satellite Holdings Ltd. waarin het Chinese staatsbedrijf China Aerospace Science & Technology Corp. een meerderheidsbelang heeft. Er wordt gebruik gemaakt van de Chinese satelliet Apstar-7 vanwege de unieke bandbreedte en het grote geografische bereik. Het gaat om een kontrakt voor een jaar ter waarde van 10,6 miljoen dollar, aan de Amerikaanse kant gesloten door het partikuliere bedrijf Harris CapRock Communications. Het gaat daarbij om een vaker voorkomende opdracht van het Defense Information Systems Agency voor gespecialiseerde kommerciŽle satellietverbindingen, in dit geval ten behoeve van Africa Command. Het lopende lease-kontrakt loopt af op 14 mei en kan eventueel verlengd worden met drie jaar. Het zou gaan om niet-geklassificeerde verbindingen.

Bron: Bloomberg (Tony Capaccio)

Naar boven

IsraŽlische leger houdt een alarmoefening aan de noordelijke grens

30 april 2013 - Gisteravond is een grootschalige onaangekondigde alarmoefening van het noordelijk kommando van het IsraŽlische leger (IDF) begonnen. 2000 reservisten van de formatie Etgar moesten zich verzamelen bij materieeldepots en zijn nu bezig met een vierdaagse brigade-oefening, waarbij met scherp wordt geschoten. Het gaat officieel om het testen van de paraatheid en de operationele fleksibiliteit van de oefenende onderdelen. Dit soort reserve-eenheden worden geacht binnen 48 uur in aktie te kunnen komen.

Op een dergelijke schaal is zo'n oefening de laatste jaren echter niet meer voorgekomen en een verband met de oplopende spanningen rond de grenzen met SyriŽ en Libanon ligt voor de hand. Het scenario gaat volgens de Jerusalem Post uit van een plotselinge eskalatie in het konflikt met Hezbollah, leidend tot een invasie van grondtroepen in Libanon.

In februari heeft een tankbataljon van de 401ste pantserbrigade al uitgebreid geoefend op de Golan. Het 9e Eshet bataljon met de meest geavanceerde Merkava 4 tanks, oefende gevechtssituaties met meervoudige verliezen. Ook de mariniersbrigade Nahal oefende die maand grootschalig op de Golan, eveneens een paraatheidsoefening.

In september vorig jaar vond een verrassingsoefening met snelle mobilisatie van artillerie-eenheden van de West Bank tot het noorden plaats.

Bronnen: The Jerusalem Post (Yaakov Lappin); Al Akhbar English (Yahya Dbouk)

Update: In de IsraŽlische politiek heeft het bericht voor grote opschudding gezorgd, omdat de minister van Defensie niet op de hoogte zou zijn geweest van de oefening. Hij moest het nieuws horen van journalisten. Politici en een ex-minister van Defensie verklaarden de gang van zaken voor onwaarschijnlijk te houden.

Bron: The Times of Israel (Aaron Kalman)

Naar boven

VS voeren tankervluchten voor de Fransen in Mali op

29 april 2013 - De laatste weken heeft de Amerikaanse luchtmacht de tankervluchten ten behoeve van de Franse gevechtsvliegtuigen boven Mali behoorlijk opgevoerd. In de loop van de week leverden de Amerikanen tegen de 4,7 miljoen liter vliegtuigbrandstof aan de Mirages en Rafales, die de Franse troepen in Mali ondersteunen. Vanaf 11 januari tot half maart hebben de Amerikaanse tankers 83 sorties gemaakt, een recenter aantal is niet bekend. De Fransen betalen voor de brandstof, maar niet voor het vliegen.

Bron: Military.com (Richard Sisk)

Naar boven

Keert Engeland terug ten oosten van Suez?

29 april 2013 - Volgens het Royal United Services Institute (RUSI) zijn er Britse plannen voor een herstel van de permanente militaire aanwezigheid ten oosten van Suez, in de Golf. Het besluit om de Britse strijdkrachten terug te trekken uit een keten van bases op de weg naar AziŽ - een keerpunt in de geschiedenis van het Britse imperialisme - werd genomen in 1968 en voltrokken in 1971. De Golfstaten werden toen onafhankelijk.

Maar nu zou het Britse leger nadenken over een (beperkte) terugkeer naar de regio. Men koncentreert zich op de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), waar de RAF de luchtmachtbasis al-Minhad ten zuiden van Doebai permanent in gebruik wil gaan nemen. Momenteel is daar al een squadron Tornado's gestationeerd. De Britse marine houdt steeds drie mijnenvegers en minstens een fregat of een destroyer in de Golf, ondersteund door een kleine staf in Bahrein (UK Maritime Component Command - UKMCC). De landmacht wil troepen voor de woestijnoorlog gaan stationeren in Oman. Militaire scholen in Qatar (vanaf begin september) en Koeweit (in een ondersteunende rol) maken ook deel uit van het plan.

Een bijkomend voordeel zou zijn dat het minder kostbaar is om materieel en personeel vanuit Afghanistan over te brengen naar de Golf dan terug naar Engeland.

In de Golf wonen rond 160.000 Britse burgers.

Bronnen: Daily Telegraph (David Blair); BBC News (Frank Gardner)

RUSI, A Return to East of Suez? UK Military Deployment to the Gulf (pdf), Gareth Stansfield and Saul Kelly

Naar boven

RAF-piloten deden mee aan drone-aanvallen in Irak

27 april 2013 - Britse drone-piloten hebben de onbemande vliegtuigjes niet alleen in Afghanistan en LibiŽ gevlogen, maar ook in Irak. Dat heeft staatssekretaris voor Defensie Robathan in een verklaring voor het parlement toegegeven. Het Britse personeel was 'embedded' bij de Amerikaanse luchtmacht. Deze operaties duurden van 2004 tot 2009. De drone-vluchten zijn omstreden omdat honderden Iraakse burgers er bij omkwamen. Volgens een bron uit de inlichtingendiensten zou het onder meer zijn gegaan om het afschieten van Hellfire raketten in de buurt van Basra tegen opstandelingen die de Britten daar bestreden.

Bron: Mail on Sunday (Robert Verkaik)


Naar boven
Naar beginpagina