18 mei 2013

Korte Berichten week 20
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Door VS geleide marine-oefening in de Golf
Duitsland keurt verkoop van 164 tanks aan IndonesiŽ goed
Amerikaanse militairen in Europa in staat van alarm vanwege LibiŽ
Door AFRICOM getrainde eenheid beschuldigd van verkrachting op grote schaal
Amerikaanse marine stationeert vijf patrouilleboten in Bahrein
Zuid-Afrika rolt spierballen voor inzet Congo


Door VS geleide marine-oefening in de Golf

6 mei 2013 -De VS en (volgens eigen zeggen) vertegenwoordigers van 41 naties zijn in Bahrein bijeengekomen voor het begin van oefeningen in de Perzische Golf. De oefeningen duren tot 30 mei. Er zal eerst op land worden geoefend en daarna in de Golf in mijnenbestrijding en het enteren van schepen om ze te doorzoeken.

Bron: Associated Press

Update 15 mei: 35 schepen, Seahawk helikopters, 18 onbemande onderwatervaartuigen en meer dan 100 duikers voor explosievenopruiming nemen deel aan de oefening met de naam International Mine Countermeasures Exercise (IMCMEX). Bij de schepen gaat het onder meer om de USS Ponce, een amfibisch transportschip dat is omgebouwd tot een drijvende basis voor het vegen van mijnen, het vaartuig voor mijnenbestrijding USS Ardent en het Britse landingsschip RFA Cardigan Bay. Er wordt ook geoefend op het beschermen van boorplatforms. Ook eenheden uit Frankrijk (een schip en duikers), Duitsland en enkele Arabische landen doen mee.

Bron: AFP (Marwan Naamani, Mumen Khatib)

Naar boven

Duitsland keurt verkoop van 164 tanks aan IndonesiŽ goed

7 mei 2013 - De besloten vergaderende Bundessicherheitsrat heeft een exportvergunning verleend aan de firma Rheinmetall voor de levering van 104 Leopard-2 tanks, vier bergingstanks, drie bruggenleggende tanks, drie genietanks en 50 pantserinfanterievoertuigen Marder 1A2 aan IndonesiŽ. De ook door de Bundeswehr gebruikte Leopard is door Rheinmetall verder ontwikkeld en geschikt gemaakt voor straatgevechten in bewoonde gebieden. IndonesiŽ is bijzonder geÔnteresseerd in deze versie die ook wel MBT Revolution genoemd wordt (MBT= Main Battle Tank). Ze hadden eerst aan Nederland gevraagd om Leopard te leveren maar dat stuitte op bezwaren van het Nederlandse parlement, vanwege de mensenrechten.

Der Spiegel konstateert dat de goedkeuring van deze order een van de tekenen is dat de Duitse wapenexportpolitiek aanmerkelijk is gewijzigd. Het oude adagium (uit de tijd van de liberale minister van buitenlandse zaken Genscher) luidde: "Wat vaart dat gaat, wat rijdt gaat niet". Dat betekende dat fregatten, onderzeeŽrs en patrouilleboten mochten geleverd worden, maar bijvoorbeeld pantserwagens niet, omdat die gemakkelijker gebruikt kunnen worden voor schending van mensenrechten. Zo mogen inmiddels ook tanks worden geleverd aan Qatar.

Bron: Spiegel Online (Matthias Gebauer, Otfried Nassauer)

Naar boven

Amerikaanse militairen in Europa in staat van alarm vanwege LibiŽ

10 mei 2013 - Een special operations team van de VS in Stuttgart en een groep mariniers met lucht- en landstrijdkrachten in Moron in Spanje zijn paraat gesteld in verband met de verslechterende situatie in de Libische hoofdstad Tripoli, waar milities ministeries belegeren. Er zijn ook tegendemonstraties.

Een deel van de 500 Amerikaanse mariniers in Spanje hebben te horen gekregen dat ze mogelijk dichter bij Tripoli worden gestationeerd. De eenheden vallen onder Africa Command.

Bron: Associated Press (Robert Burns)

Naar boven

Door AFRICOM getrainde eenheid beschuldigd van verkrachting op grote schaal

10 mei 2013 - Een door de VS getrainde eenheid van het Congolese leger is een van de onderdelen die in een VN-rapport ervan beschuldigd worden zich op grote schaal schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting, plundering en aan enkele willekeurige executies. Het gaat om 391st Commando Battalion van het Congolese leger (FADRC). Dit onderdeel is van 2010 tot 2011 door special forces van AFRICOM getraind als snelle interventie-eenheid. Het wangedrag vond plaats tijdens een onordelijke terugtocht van het bataljon nadat M23 rebellen de stad Goma hadden ingenomen.

Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)

Naar boven

Amerikaanse marine stationeert vijf patrouilleboten in Bahrein

10 mei 2013 - De VS-marine zal op permanente basis vijf extra patrouilleboten geschikt voor kustoorlog verplaatsen naar Bahrein. Ze kunnen opereren in ondiep water, patrouille varen en aangetroffen vijanden uitschakelen. De Tempest, de Squall en de Thunderbolt komen van de zomer aan en voegen zich bij de Vijfde Vloot. In totaal liggen er dan tien dergelijke schepen in Bahrein. Twee andere schepen (de Hurricane en de Monsoon) komen waarschijnlijk volgend jaar. De staf van Patrol Coastal Squadron One en een onderhoudsploeg komen ook blijvend naar Bahrein. Nog drie van dit soort patrouilleboten (de Zephyr, de Shamal en de Tornado) blijven in de VS voor drugsoperaties in Midden- en Zuid-Amerika. Elk schip heeft een bemanning van 30 koppen.

Nu al in Bahrein: de Typhoon, de Sirocco, de Chinook, de Firebolt en de Whirlwind.

Bron: Military Times (Mark D. Faram)

Naar boven

Zuid-Afrika rolt spierballen voor inzet Congo

9 mei 2013 - De Zuid-Afrikaanse luchtmacht liet tijdens een oefening met precisiebombardementen door Hawk trainingsgevechtsvliegtuigen en het afvuren van raketten door Rooivalk gevechtshelikopters (vergelijkbaar met de Apache) zien waartoe ze in staat zijn. Over een paar dagen vertrekken Zuid-Afrikaanse militairen naar het oosten van Congo. Een strijdmacht van 1000 soldaten gaat onderdeel uitmaken van de VN-macht daar om de rebellen van M23 en andere milities te bestrijden. Van de speciale brigade maken ook bataljons van gelijke omvang uit Malawi en Tanzania deel uit. De oefening van landmacht en luchtmacht werd gehouden op het oefenterrein in Roodewaal in de noordelijke provincie Limpopo. Er werd ook geoefend in evakuatie onder vuur per helikopter, een mogelijkheid die niet voorhanden was voor de 200 Zuid-Afrikaanse soldaten die vorige maand in de Centraal Afrikaanse Republiek werden aangevallen door rebellen. Daarbij vielen aan Zuid-Afrikaanse kant 13 doden.

Het is nog niet helemaal zeker dat de nieuwe interventiebrigade voor Congo ook daadwerkelijk wordt ingezet. Het is namelijk mogelijk dat alsnog een akkoord met M23 wordt gesloten. Een beschouwing van Nadia Nsayi bij Dewereldmorgen.be onderscheidt drie scenario's: Vredesakkoord + geen brigade (voorlopig relatieve stabiliteit), geen vredesakkoord + brigade (eskalatie) en vredesakkoord + brigade (samen optreden tegen andere rebellen).

Bron: Reuters (Ed Cropley)


Naar boven
Naar beginpagina