2 juni 2013

Korte Berichten week 22
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Franse Reaper drones niet bewapend
Het sterven van een drone?


Franse Reaper drones niet bewapend

20 mei 2013 - Frankrijk koopt twee Reaper drones (Predator 2) van General Atomics. De Reapers waren oorspronkelijk bestemd voor de Amerikaanse luchtmacht, maar worden nu met toestemming van het Pentagon eerder uit de produktielijn gehaald om snel aan de Fransen te kunnen leveren. De drones zullen vliegen in een Amerikaanse konfiguratie, zodat ze alleen inzetbaar zijn in de Sahelzone en niet in Frankrijk zelf. Ze zullen waarschijnlijk gestationeerd worden in Niamey in Niger.

Tot nu toe beschikt de Franse luchtmacht op het gebied van de MALE drones (Medium Altitude Long Endurance) alleen over vier drones van het type Harfang met veel geringere kapaciteit. Ze worden onderhouden door EADS Cassidian, het kontrakt is net met twee jaar verlengd. Twee ervan zijn gestationeerd in Niamey waar de Amerikanen ook Reapers en Predators hebben.

"Voor het moment" zullen de drones niet worden bewapend. Het Franse militaire blog Secret Dťfense voert daarvoor twee redenen aan. Het ministerie van Defensie zou rekening willen houden met de politieke gevoeligheden nu tegen het dronegebruik van president Obama een storm van kritiek aan het aanzwellen is. De tweede reden is dat het onzeker is of de VS wel bewapende drones willen verkopen zonder daar een zekere mate van kontrole op te houden. Bijvoorbeeld door ze alleen vanaf Amerikaanse bases te laten vliegen. Dit zou voor de Fransen vrijwel zeker niet akseptabel zijn.

Bron: Secret Dťfense (Jan Dominique Merchet)

Naar boven

Het sterven van een drone?

25 mei 2013 - De NAVO probeert in allerijl een verdedigingslinie op te werpen rond het projekt Alliance Ground Surveillance (AGS) nu de Duitse regering plotseling het aanschaffingsproces voor vijf drones van het type Euro Hawk van Northrop Grunman heeft beŽindigd. De reden daarvan is dat is gebleken dat de Euro Hawk niet gecertificeerd kan worden voor een groot aantal zones van het Duitse luchtruim. Dat komt omdat de drone niet beschikt over een mechanisme om uit te wijken om botsingen met civiele vliegtuigen te vermijden.

Bij de Euro Hawk gaat het om een drone voor luchtverkenning die als een enorme stofzuiger tot op 15 km hoogte elektronische signalen op kan vangen. De aanschafkosten bedragen 1,2 miljard euro waarvan al 508 miljoen door de Bundeswehr is geÔnvesteerd.

De NAVO is nu benauwd voor de gevolgen voor het AGS-progrmma, waarbij veertien NAVO-landen (Nederland zit daar nu niet bij) gezamenlijk vijf drones van het type Global Hawk zullen aanschaffen, die in 2017 gestationeerd moeten worden op de basis Sigonella op SiciliŽ. De Global Hawks kunnen troepenbewegingen op de grond volgen. Duitsland financiert ook dit programma met een derde (483 miljoen euro). NAVO-woordvoerders leggen uit dat deze drones van het type Global Hawk Block 40 zijn, terwijl het bij de Euro Hawks om een met hulp van EADS-Cassidian aangepaste Europese versie van de eerdere Global Hawk 20 gaat. Volgens de NAVO "worden de plannen niet beÔnvloed door de Duitse beslissing". Maar de Frankfurter Allgemeine Zeitung is hier niet zo zeker van. De krant schrijft dat de meer geavanceerde Global Hawk ook in de VS alleen met een speciale vergunning van het Pentagon is toegelaten. De Italiaanse autoriteiten hebben wel al eind 2009 een vergunning afgegeven voor twee Amerikaanse Global Hawks die meestal zijn gestationeerd op Sigonella en bijvoorbeeld zijn ingezet in de oorlog tegen LibiŽ. Als ze starten en landen moet elke keer het hele luchtruim boven de basis tot verboden gebied verklaard worden en dat beperkt het luchtverkeer op het naburige civiele vliegveld van Catania. En dan vliegen deze drones nog vrijwel onmiddellijk boven de Middellandse Zee. In het drukke Duitse luchtruim zou een dergelijke procedure moeilijk denkbaar zijn. De vraag is of een Europese drone die niet kan vliegen boven Duitsland voor de politieke partijen in Berlijn nog interessant is.

Bronnen: Der Spiegel (Markus Becker, Matthias Gebauer); Deutsche Welle (Christoph Hasselbach); FAZ (Thomas Gutschker)


Naar boven
Naar beginpagina