6 juni 2013

Korte Berichten week 23
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
JordaniŽ gaat oefenen met 18 landen
SyriŽ gebruikt Amerikaanse apparatuur om het internet te monitoren
NAVO sluit hoofdkwartier luchtmacht in Turkije


JordaniŽ gaat oefenen met 18 landen

25 mei 2013 - Meer dan 15.000 soldaten van 18 landen gaan de komende weken in JordaniŽ een militaire oefening houden. Bij oefening Eager Lion 2013 zijn troepen van de VS, Engeland, Bahrein, Canada, TsjechiŽ, Egypte, Frankrijk, Irak, ItaliŽ, Libanon, Pakistan, Polen, Qatar, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-ArabiŽ en Jemen betrokken. Er wordt geoefend in humanitaire en militaire gevechtsoperaties en logistiek. De oefeningen duren twee weken.

Bron: AFP

Update: Het Pentagon zet batterijen raketverdediging en mogelijk F-16s in. JordaniŽ heeft gevraagd om Patriots permanent te stationeren. Amerikaanse woordvoerders zijn hier onduidelijk over. Ze zeggen dat Patriot-batterijen maar een beperkte dekking geven tegen SCUD-raketten vanuit SyriŽ, omdat het systeem niet is ontworpen om grote gebieden te beschermen.

Bron: The Wall Street Journal (Adam Entous)

Naar boven

SyriŽ gebruikt Amerikaanse apparatuur om het internet te monitoren

24 mei 2013 - De Wall Street Journal meldt dat Syrische providers nog steeds gebruik maken van Amerikaanse technologie om op het internet te patrouilleren, websites te blokkeren of na te gaan of gebruikers ze bezoeken. Het gaat om 34 apparaten van de firma Blue Coat die zich identificeren als 'Blue Coat proxy servers'. De nieuwe onthulling - door een groep hackers met de naam Telecomix - vindt plaats terwijl pas vorige maand een eerdere leverantie heeft geleid tot een boete van 2,8 miljoen dollar voor een exporteur in Dubai. Blue Coat zelf ontkent apparatuur aan Syrische afnemers te hebben geleverd. De distributeur in Dubai, Computerlinks FZCO, had Blue Coat verteld dat het ging om een order van Irak, maar heeft de apparaten doorverkocht aan SyriŽ.

Bron: The Wall Street Journal (Margeret Coker, Jennifer Valentino-Devries)

Naar boven

NAVO sluit hoofdkwartier luchtmacht in Turkije

22 mei 2013 - Allied Air Command van de NAVO in Izmir is ceremonieel gesloten als onderdeel van een reorganisatie om de kommandostruktuur van de NAVO te stroomlijnen. Izmir was sinds 2004 geaktiveerd en speelde de rol van luchtmachthoofdkwartier tijdens Operation Unified Protector, de oorlog tegen LibiŽ. Het gekombineerde hoofdkwartier van de NAVO-luchtmacht komt nu in Ramstein. Op dezelfde manier is het Land Command van de NAVO afgelopen jaar op zijn beurt gekoncentreerd in Izmir.

Bron: Stars and Stripes (John Vandiver)


Naar boven
Naar beginpagina