30 juni 2013

Korte Berichten week 26
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
VS hebben geen Plan B voor marinebasis in Bahrein
400 VS-militairen naar Egypte in het kader van vredesmacht MFO
Staat oefening 82nd Airborne los van SyriŽ?
KirgiziŽ bepaalt datum voor sluiting VS-basis
Amerikaanse mariniers naar Jemen


VS hebben geen Plan B voor marinebasis in Bahrein

25 juni 2013 - De Amerikaanse marine-officier commander Richard McDaniel stelt in een rapport dat de VS-marine geen reserve-plan heeft voor het geval de marinebasis in Bahrein, het hoofdkwartier van de Vijfde Vloot, als gevolg van politieke onrust dichtgaat. McDaniel noemt precedenten uit het verleden - Iran 1979 en de Filippijnen 1991 - waarbij de VS bij verrassing als gevolg van politieke omwentelingen bases kwijtraakten. Hij stelt voor dat de marine alternatieven onderzoekt zoals Doha in Qatar, waar een grote haven momenteel in aanbouw is, Shuabia in Koeweit en havens in Oman. Het is ook mogelijk het hele hoofdkwartier op een schip te zetten, maar dat is erg duur.

Bron: AFP

No "Plan B" - U.S. Strategic Access in the Middle East and the Question of Bahrain, (pdf), Brookings, juni 2013

Naar boven

400 VS-militairen naar Egypte in het kader van vredesmacht MFO

24 juni 2013 - Meer dan 400 Amerikaanse militairen trainen in Fort Hood voor een inzet van negen maanden in Egypte. Ze zijn voorbereid met zes maanden durende oefeningen in het omgaan met molotovcocktails en relbestrijding. De troepen worden ingezet in het kader van de Multinational Force and Observers (MFO), die sinds 1981 in de SinaÔ toezicht houdt op het vredesverdrag tussen IsraŽl en Egypte en die troepenopbouw langs de grens moet voorkomen. Ze moeten ook de vrije doorvaart door de Straat van Tiran (tussen de SinaÔ en het Arabisch Schiereiland, de verbinding van de Rode Zee naar de Golf van Aqaba) garanderen. De MFO bestaat uit troepen van 13 landen. Sinds de val van Moebarak van Egypte is de SinaÔ erg onrustig geworden.

Bron: Russia Today

Naar boven

Staat oefening 82nd Airborne los van SyriŽ?

20 juni 2013 - De oefening Joint Operational Access Exercise (JOAX) van de elite-divisie 82nd Airborne van het Amerikaanse leger heeft niets te maken met de situatie in SyriŽ, zo heeft de landmacht bekend gemaakt. De oefening is bedoeld om, nu de Afghaanse oorlog ten einde loopt, de divisie weer op te bouwen tot een 'wereldwijde interventiemacht' (global response force). De 82e luchtlandingdivisie wordt vaak gebruikt als eerste stoottroep bij een buitenlandse interventie. Wel is het zo dat de multinationale oefening met Franse, Mexicaanse en Italiaanse vertegenwoordigers gekoncentreerd is rond een dreiging van chemische wapens. Het hoofdscenario van de JOAX van dit jaar draait rond "een evakuatie van Amerikaanse burgers in kombinatie met de reaktie op inlichtingen over produktie en opslag van chemische wapens", aldus een woordvoerster. De gasmaskers kunnen dus uit de kast.

Bron: The Hill (Carlo MuŮoz)

Naar boven

KirgiziŽ bepaalt datum voor sluiting VS-basis

Het parlement in KirgiziŽ heeft een wet aangenomen waarbij 11 juli 2014 als ultieme datum wordt vastgesteld voor de sluiting van het Manas Transit Center buiten de hoofdstad Bishkek. De vliegbasis Manas wordt door Amerikaanse en NAVO-troepen gebruikt als tussenlandingsplaats voor de operaties in Afghanistan. Er zijn rond 1000 Amerikaanse militairen gelegerd.

Afgelopen september wist Rusland de huurovereenkomst voor zijn Kirgizische basis in Kant te verlengen met vijftien jaar in ruil voor het afschrijven van 500 miljoen dollar aan Kirgizische schuld. Washington betaalt voor Manas 60 miljoen dollar per jaar.

Bron: Reuters (Olga Dzyubenko)

Naar boven

Amerikaanse mariniers naar Jemen

18 juni 2013 - Op basis van berichtgeving in het dagblad al-Sharea meldt de Iraanse zender Press TV dat 1500 Amerikaanse mariniers met materieel zijn aangekomen in Jemen. Ze worden gelegerd op de legerbasis al-Anad in de zuidelijke provincie Lahij. 200 andere Amerikaanse soldaten gaan de beveiliging van de ambassade in Sana'a versterken. Het bericht werd later bevestigd door Jemenitische funktionarissen. Ook werd bekend dat de VS de training van de Jemenitische politie gaan ondersteunen.

Bronnen: Press TV; Yemen Post


Naar boven
Naar beginpagina