6 juli 2013

Korte Berichten week 27
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
IsraŽl akkoord met Egyptische troepenbewegingen in de SinaÔ
Amerikaanse mariniers paraat voor Egypte
Ankara zou Chinese luchtafweer willen aanschaffen
Nieuwe VS-basis in Noord-ItaliŽ
Qatar en VS sturen wapens naar Syrische rebellen
Deel Afghaanse luchtmacht aan de grond?


IsraŽl akkoord met Egyptische troepenbewegingen in de SinaÔ

2 juli 2013 - Het Egyptische leger heeft versterkingen aangevoerd naar het grensgebied met de Gazastrook in koŲrdinatie met IsraŽl. Enkele tientallen pantservoertuigen zijn naar de grens gestuurd om verzet de kop in te drukken. Er wordt verondersteld dat dit verband houdt met de huidige onrust in Egypte. De troepenverplaatsing kan gericht zijn tegen Hamas of tegen fundamentalistische strijders in de SinaÔ. Volgens het vredesverdrag met IsraŽl van 1979 moet Egypte dit soort militaire aktiviteiten afstemmen met IsraŽl.

Bron: Associated Press

Naar boven

Amerikaanse mariniers paraat voor Egypte

Egypt riot police, 22-11-2011. A massive contingent of at least 100 riot police marching up Mohamed Mahmoud Street. Source: http://www.flickr.com/photos/aljazeeraenglish/6382825635/2 juli 2013 - De 500 Amerikaanse mariniers die eerder dit jaar werden verplaatst naar ItaliŽ en Spanje zijn nu in staat van paraatheid gebracht in verband met de ontwikkelingen in Egypte. In mei, toen de spanning in Egypte opliep, arriveerden de mariniers uit Camp Lejeune in de VS op Moron Air Base in Spanje als onderdeel van een Special-Purpose Marine Air-Ground Task Force Crisis Response Team. Een aantal van hen gingen later door naar de basis Sigonella op SiciliŽ. De mariniers zijn volgens CNN nu in een staat van paraatheid gebracht, waarbij ze binnen een uur klaar zijn voor luchttransport.

Bron: Stars and Stripes (Megan McCloskey)

Naar boven

Ankara zou Chinese luchtafweer willen aanschaffen

2 juli 2013 - Turkije zou ertoe neigen om Chinese raketverdediging voor de lange afstand aan te schaffen. Er loopt momenteel een tender voor een programma van 4 miljard dollar genaamd T-LORAMIDS. Er zijn vier kandidaten: Raytheon en Lockheed Martin met de Patriot, Rosoboronexport met de S-300, het Chinese CPMIEC met de HQ-9 en het Italiaans-Franse consortium Eurosam met de SAMP/T Aster 30. Het Chinese systeem voldoet aan de eisen, maar is veel goedkoper. Een militaire attachť van een NAVO-land waarschuwt voor geopolitieke gevolgen als Turkije dit systeem zou kiezen. Het lijkt ook niet zo logisch, omdat het nieuwe wapen dan niet kan samenwerken met westerse systemen zoals de Patriot die al in Turkije opgesteld staan. Mogelijk gaat het om een onderhandelingstaktiek.

Bron: Hurriyet - Turkije (Burak Bekdil)

Naar boven

Nieuwe VS-basis in Noord-ItaliŽ

2 juli 2013 - De Caserma Del Din (genoemd naar een Italiaanse partizaan in de Tweede Wereldoorlog), de nieuwe thuisbasis van het 173rd Airborne Brigade Combat Team van de Amerikaanse landmacht in Noord-ItaliŽ (Vicenza), is geopend. Het is een projekt van 310 miljoen dollar dat te kampen had met aanzienlijk anti-militaristisch verzet. Naast het 173e worden er het 509th Signal Battalion en uiteindelijk US Army Africa gelegerd. Er zullen rond 1000 Amerikaanse militairen op de basis worden gestationeerd.

Bron: Stars and Stripes (Kent Harris)

Naar boven

Qatar en VS sturen wapens naar Syrische rebellen

29 juni 2013 - De New York Times meldt, op basis van bronnen die kennis hebben van inlichtingenrapporten, dat Qatar sinds het begin van dit jaar via een netwerk van wapensmokkelaars zeker twee partijen met van de schouder af te vuren grond-luchtraketten (Manpads) aan het Syrische verzet heeft geleverd. Een partij zou hebben bestaan uit FN-6s van Chinese makelij. De raketten kunnen worden ingezet tegen de Syrische luchtmacht. Een eerdere leverantie bestond uit Russische luchtdoelwapens afkomstig van oude Libische arsenalen. In beide gevallen ging het om enkele tientallen raketten. Volgens de rebellen hebben de Chinese wapens veel technische problemen. De kapaciteit van Qatar voor wapentransport is aanmerkelijk verruimd door de aankoop van C-17 militaire transportvliegtuigen van Boeing in 2008.

Een paar dagen eerder was via de Wall Street Journal bekend geworden dat de CIA in JordaniŽ begonnen is met het bewapenen van kleine groepen geselekteerde rebellen. Samen met training en aansporingen voor Europese landen om ook wapens te leveren maakt dit deel uit van een geheim plan van president Obama om vanaf begin augustus een groep van voor de VS betrouwbare rebellen op te gaan bouwen. Drie weken zijn nodig om lichte wapens en mogelijk antitankraketten naar JordaniŽ te transporteren. Daarna volgt twee weken basistraining voor een eerste groep strijders.

Er zijn besprekingen met andere landen, waaronder Frankrijk, om wapens van Europese makelij voor het guerrillalegertje voorlopig in JordaniŽ op te slaan. Saoedi-ArabiŽ zal Manpads leveren aan een uitgelezen groep van 20 strijders. Vanaf augustus moeten elke maand rond 100 strijders SyriŽ binnengaan. Volgens de plannen kan het dan na vier of vijf maanden genoeg zijn om een verschil te gaan maken op het slagveld. De CIA was al bezig met Russische wapens op te slaan Dat heeft voordelen omdat veel rebellen daar al mee om kunnen gaan. Het zijn deserteurs uit het Syrische leger.

Inmiddels heeft een Russische krant gemeld dat de marine van Rusland het personeel van de basis in Tartous zou hebben teruggetrokken vanwege de oorlogsrisiko's.

Bronnen: The Wall Street Journal (Adam entous, Julian E. Barnes, Siobhan Gorman); The New York Times (Mark Mazetti, C.J. Chivers, Eric Schmitt)

Naar boven

Deel Afghaanse luchtmacht aan de grond?

28 juni 2013 - Volgens de Amerikaanse speciale inspekteur-generaal voor de wederopbouw van Afghanistan besteedt het Pentagon meer dan driekwart miljard dollar om 30 Russische Mi-17 helikopters en 18 PC-12 vrachtvliegtuigen te kopen voor de Afghan Special Mission Wing, terwijl dat onderdeel een tekort heeft aan militairen en expertise om het materieel te bedienen en te onderhouden. Het Russische bedrijf Rosoboronexport en de Amerikaanse Sierra Nevada Corp. van Sparks hebben deze orders afgesloten. Maar nu adviseren de inspekteurs de aankoop op te schorten tot er meer duidelijkheid is over hoe de problemen opgelost gaan worden. Het onderdeel moet half 2015 806 personeelsleden gaan tellen en had er afgelopen januari pas 180. De oorzaken zijn een ruzie tussen de Afghaanse ministeries van Binnenlandse Zaken en Defensie en het gebrek aan gekwalificeerd personeel.

Bron: Associated Press


Naar boven
Naar beginpagina