26 juli 2013

Korte Berichten week 30
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Explosies in Syrische munitiedepots een aanval van IsraŽl?
Aflossing voor Amerikaanse mariniers in LibiŽ
VS verplaatsen marineschepen naar de omgeving van Egypte
VS willen grotere militaire rol op Filipijnen
Saoedi-ArabiŽ neemt Iran en IsraŽl onder schot met ballistische raketten
Libische troepen getraind in Engeland
VS betalen Spanje 200 miljoen voor raketschild
Webmonitors van Blue Coat nu ook ontdekt in Iran en Soedan
In Jemen in beslag genomen wapenschip "op weg naar SomaliŽ"
China en Rusland houden samen grote marine-oefening


Explosies in Syrische munitiedepots een aanval van IsraŽl?

12 juli 2013 - Er is veel onduidelijkheid over de reeks explosies die zich op 5 juli hebben voorgedaan bij Syrische munitiedepots bij de stad Latakia. SyriŽ zelf schrijft de gebeurtenissen, waarbij enkele soldaten werden gedood, toe aan een technische fout. De IsraŽlische regering zwijgt zoals gebruikelijk in dit soort gevallen in alle talen. De meest opmerkelijke rol wordt gespeeld door drie anoniem optredende Amerikaanse regeringswoordvoerders. Ze vertelden aan CNN dat de explosies het resultaat waren van luchtaanvallen door IsraŽlische vliegtuigen. Het doel van de aanval waren Russische kruisraketten van het type Yakhont (P-800) die geschikt zijn voor aanvallen op schepen. Een dergelijke raket van Hezbollah, vermoedelijk een ouder type, bracht tijdens de oorlog van 2006 ernstige schade toe aan een IsraŽlisch oorlogsschip.

Over de manier waarop de aanval zou zijn uitgevoerd wordt druk gespekuleerd. De Sunday Times stelt op basis van 'inlichtingenbronnen' dat door Duitsland geleverde IsraŽlische Dolphin-onderzeeŽrs kruisraketten zouden hebben afgevuurd. Russia Today weet dan weer te melden dat IsraŽlische vliegtuigen zouden zijn opgestegen vanaf een luchtmachtbasis in Turkije. Dit lijkt om meerdere redenen niet zo logisch omdat de IsraŽlisch luchtmacht net zo gemakkelijk vanuit zee zou kunnen aanvallen. Richard Silverstein van Tikun Olan heeft hier weer een verklaring voor: vanaf een Turkse basis zou Latakia vanuit het noorden aangevallen kunnen worden hetgeen een verrassingseffekt oplevert.

Als IsraŽl verantwoordelijk is, heeft het zijn punt gemaakt: ongestraft aanvallen blijft mogelijk indien door IsraŽl vastgestelde rode lijnen worden overschreden. Door de aanval te ontkennen laat de Syrische regering zich niet onder zetdwang plaatsen en kan eventueel later op een zelf gekozen tijdstip nog terugslaan. Het meest raadselachtig is nog wel het Amerikaanse informele 'outen' van IsraŽl. Daar doen twee mogelijke verklaringen over de ronde. De eerste is dat de VS een milde waarschuwing hebben willen uitdelen: we zien waar jullie mee bezig zijn en zullen dat zo nodig bekend maken. De tweede is dat de VS hiermee willen zeggen: IsraŽl is kennelijk uitstekend in staat om zelf zijn belangen te beschermen en heeft ons ingrijpen dus niet nodig.

Bronnen: CNN (Barbara Starr); New York Times (Michael R. Gordon); Long War Journal (David Barnett)

Naar boven

Aflossing voor Amerikaanse mariniers in LibiŽ

12 juli 2013 - Het versterkte peloton Amerikaanse mariniers van de Special Purpose Marine Air Ground Task Force-Africa (reservisten) dat de Amerikaanse ambassade in Tripoli beschermde wordt nu afgelost door mariniers in aktieve dienst uit Camp Lejeune, North Carolina. De SPMAGTF (ook wel bekend als Task Force Tripoli) was in januari in LibiŽ ingezet vanwege de toenemende onrust. Hun eigenlijke rol (sinds 2011) is om Afrikaanse militairen te trainen. In dat kader worden deze maand weer teams ingezet in Oeganda en Burundi.

Bron: Military Times (Dan Lamothe)

Naar boven

VS verplaatsen marineschepen naar de omgeving van Egypte

12 juli 2013 - Een groep Amerikaanse marineschepen voor krisisinterventie is verplaatst naar de noordelijke Rode Zee in de buurt van Egypte. Het kan gezien worden als een reaktie op de onrust in dat land na het afzetten van president Morsi op 3 juli. Het eskader bestaat uit de USS San Antonio met de 26th Marine Expeditionary Unit (mariniers) aan boord. Het amfibische aanvalsschip USS Kearsarge en het landingsschip USS Carter Hall zijn ook van de partij. De marinierseenheid bestaat uit 2200 militairen met hun eigen luchtmacht en logistiek. Het Suezkanaal, dat in de Rode Zee uitkomt, is van levensbelang voor de VS als vrachtverbinding tussen de Middellandse Zee en de Indische Oceaan, maar ook voor de toegang naar de Amerikaanse Vijfde vloot in Bahrein (waar een van de schepen ook vandaan kwam).

Bronnen: US News and World Report (Paul D. Shinkman); Zero Hedge (Tyler Durden)

Naar boven

VS willen grotere militaire rol op Filipijnen

12 juli 2013 - Er wordt onderhandeld over een nieuwe militaire overeenkomst tussen de VS en de Filipijnen. Daarbij zouden de VS het recht krijgen om militair materieel te stationeren en meer militair personeel voor langere perioden te rouleren op de Filipijnen zonder dat formeel Amerikaanse bases gevestigd zouden worden. De Amerikaanse militairen zouden dan ook op bases van het Filipijnse leger worden gelegerd.

Tot 1992 hadden de VS grote militaire bases op de Filipijnen. Na protestdemonstraties en een besluit van de Filipijnse senaat werd de aanwezigheid beŽindigd. Sinds 2002 is een Joint Special Operations Task Force - Philippines van 500 VS-militairen in het zuiden aktief op het gebied van terreurbestrijding. Ze zijn officieel tijdelijk gelegerd op de Filipijnse legerbasis Camp Navarro in Zamboanga op Mindanao. De oude Amerikaanse marinebasis in Subic Bay is nu een geprivatiseerde speciale ekonomische zone. Het Amerikaanse bedrijf Huntingdon Ingalls Industries is daar vorig jaar begonnen werkzaamheden te verrichten op Amerikaanse marineschepen die er voor vlootbezoek komen.

Bron: New York Times (Floyd Whaley)

Naar boven

Saoedi-ArabiŽ neemt Iran en IsraŽl onder schot met ballistische raketten

Beeldanalyse door Jane's Intelligence Review heeft het bestaan van een tot nu toe onbekende raketbasis bij al-Watah (200 km ten zuidwesten van Riyadh) onthuld in de woestijn van Saoedi-ArabiŽ. De foto's laten twee lanceerbanen zien met markeringen in noordwestelijke (Tel Aviv) en noordoostelijke (Teheran) richting. Ze zijn bestemd voor de Saoedische DF-3 raketten die vanaf een truck gelanceerd worden met een bereik van 2400 tot 4000 km en een explosieve lading van 2 ton. De basis zou de afgelopen vijf jaar zijn aangelegd. De raketten zelf worden ondergronds opgeslagen in een rotsige heuvel.

De DF-3, die dateert uit de jaren tachtig en van Chinese makelij is, is groot genoeg voor een nukleaire lading. Ze worden niet vanaf een afstand geleid en moeten dus worden opgesteld in de richting van het doel.

Bron: The Telegraph (Colin Freeman)

Naar boven

Libische troepen getraind in Engeland

9 juli 2013 - Rond 2000 Libische militairen worden overgebracht naar Engeland om daar te worden getraind door het Britse leger. De troepen komen groepsgewijs de komende 15 maanden naar Bassingbourn Barracks in Cambridgeshire (een kazerne die onlangs in de mottenballen was gelegd) voor een basisopleiding infanterie van tien weken. De G-8 bijeenkomst had vorige maand besloten dat de leden in totaal 7000 Libische militairen zouden opleiden.

Bron: The Telegraph (Ben Farmer)

Naar boven

VS betalen Spanje 200 miljoen voor raketschild

9 juli 2013 - Spanje en de VS zullen naar verwachting de komende weken de overeenkomst afronden voor het stationeren van vier Amerikaanse destroyers op de marinebasis in Rota, Cadiz, om te beginnen voor vier jaar. Het kontrakt is voor het Spaanse staatsbedrijf Navantia dat de schepen van de Arleigh Burke klasse gaat onderhouden 200 miljoen euro waard. De Aegis-destroyers zijn onderdeel van het raketschild van de NAVO. De eerste schepen, de Ross en de Donald Cook, zullen in 2014 in Rota arriveren. De Porter en de Carney volgen in 2015.

Bron: El Pais, Engelse editie (Miguel GonzŠlez)

Naar boven

Webmonitors van Blue Coat nu ook ontdekt in Iran en Soedan

8 juli 2013 - Nadat eerder al apparatuur van het Californische bedrijf Blue Coat voor het monitoren van internet was ontdekt in SyriŽ, is nu ook de aanwezigheid van apparaten van Blue Coat vastgesteld in computernetwerken van de staat en partikuliere bedrijven in Iran en Soedan. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Citizen Lab van de universiteit van Toronto. Volgens experts zijn deze instrumenten geschikt voor het plegen van internetcensuur en het volgen van aktivisten en journalisten. Het gaat om twee produkten, ProxySG en PacketShaper. De instrumenten kunnen gebruikt worden voor het filteren van het web en verkeersanalyse en kunnen sommige vormen van versleutelde berichten lezen. Bluecoat zegt de berichten serieus te nemen en mee te werken met een Amerikaans onderzoek naar het opduiken van de produkten in SyriŽ.

Rapport van Citizen Lab: Some Devices Wander by Mistake: Planet Blue Coat Redux

Bron: Washington Post (Ellen Nakashima)

Naar boven

In Jemen in beslag genomen wapenschip "op weg naar SomaliŽ"

2 juli 2013 - Het met wapens geladen Iraanse schip Jihan 1, dat op 23 januari in Jemen werd onderschept, was mogelijk op weg naar SomaliŽ. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk rapport van de UN Monitoring Group on Somalia and Eritrea. Het schip had naast diesel, die volgens de Jemenitische autoriteiten bestemd was voor SomaliŽ, ook luchtdoelraketten aan boord. Het rapport ging niet zover te stellen dat ook de wapens voor SomaliŽ bestemd waren. Volgens de Monitoring Group is Jemen de belangrijkste bron van wapens voor de Somalische rebellengroep Al Shabaab. De Iraanse missie bij de VN zegt dat de bewering elke grond mist en een belachelijk verzinsel is.

Bron: Reuters (Louis Charbonneau)

Naar boven

China en Rusland houden samen grote marine-oefening

2 juli 2013 - De Chinese marine voegt zich later deze week bij de Russische voor het houden van de grootste oefening ooit met een buitenlandse partner. De Chinezen sturen vier destroyers, twee geleide-wapen-fregatten en een ondersteunend schip voor de oefening die van 5 tot 12 juli wordt gehouden. De schepen zijn gisteren uit de haven Qingdao vertrokken, de thuisbasis van de Chinese noordelijke vloot. Het verzamelpunt is de Baai van Peter de Grote bij Wladiwostok.

Daarnaast is ook een reeks gezamenlijke oefeningen in terreurbestrijding aangekondigd die van 27 juli tot 15 augustus gehouden zullen worden in de Oeral.

Bron: Associated Press


Naar boven
Naar beginpagina