31 juli 2013

Korte Berichten week 31
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
NATO Response Force voor het eerst met Amerikaanse militairen
Gezamenlijke luchtmachtoefening van IsraŽl en de VS
VS zoeken nieuwe grenzen op met drones
Engeland trekt wapenexportverguningen voor Egypte in
KBR bouwt Aegisbasis in RoemeniŽ
Inzetbaarheid Amerikaanse marine neemt af door bezuinigingen
Nigeria trekt troepen terug uit Mali en Darfoer
20.000 Amerikaanse troepen oefenen in AustraliŽ
CIA waarschuwde Hezbollah voor aanval al-Qaida
IsraŽl stemt in met verplaatsing Egyptische bataljons naar SinaÔ


NATO Response Force voor het eerst met Amerikaanse militairen

22 juli 2013 - Amerikaanse gevechtstroepen zullen in 2014 voor het eerst deel uitmaken van de NATO Response Force (NRF), de roulerende snelle interventiemacht van de NAVO. Het gaat om het 1st Brigade Combat Team (BCT) van de 1st Cavalry Division uit Fort Hood, Texas. Het BCT wordt ingedeeld bij de Response Force Pool, het onderdeel van de interventiemacht dat kan zorgen voor aflossing of uitbreiding van een ingezette interventie-eenheid. De direkt in te zetten brigade, de Immediate Response Force, wordt in 2014 geleverd door de Fransen. Die stellen ook het hoofdkwartier van het Rapid Reaction Corps-France beschikbaar.

De Amerikaanse bijdrage wordt mogelijk, omdat de inzet van het VS-leger in Irak en Afghanistan is afgenomen. Het BCT gaat in oktober en november deelnemen aan de jaarlijkse oefening Steadfast Jazz, die de eenheden van de NAVO-interventiemacht moet trainen.

Bron: Army Times (Michelle Tan)

Naar boven

Gezamenlijke luchtmachtoefening van IsraŽl en de VS

21 juli 2013 - De luchtmachten van IsraŽl en het Europese kommando van de VS (USEUCOM) gaan twee weken samen oefenen. Een niet nader genoemd aantal F-15 en F-16 vliegtuigen nemen deel aan de oefening Juniper Stallion 13. De oefening vindt plaats vanaf de IsraŽlische luchtmachtbasis Uvda in de zuidelijke Negev woestijn. Er wordt onder meer getraind in luchtgevechten, bijtanken onderweg en luchtaanvallen. De oefening wordt elk jaar gehouden.

Bron: Xinhua

Naar boven

VS zoeken nieuwe grenzen op met drones

21 juli 2013 - De Washington Post bericht over ontwikkelingen bij de inzet van drones door de VS en belicht onder meer Operation Nomad Shadow waarbij sinds november 2011 vanaf de Turkse basis Incirlik ongewapende Predator drones het grensgebied met Irak verkennen als steun voor de strijd van het Turkse leger tegen de PKK. Die drones waren eerder in Irak gestationeerd.

De laatste tien jaar heeft het Pentagon zich voorzien van meer dan 400 drones voor de grote hoogte zoals Predators, Reapers, Hunters en Gray Eagles. Nu de aanvallen in Afghanistan, Pakistan en Jemen in frekwentie afnemen komt meer kapaciteit beschikbaar voor andere strijdtonelen. De nadruk zou ook meer komen te liggen op inlichtingen, dan op het uitschakelen van vijanden.

Amerikaanse dronebases zijn er onder meer in Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten (Perzische golf), Niger (Sahara), EthiopiŽ, Djibouti en de Seychellen. Colombia is een mogelijk nieuw terrein voor de grotere drones (oorlog tegen drugs).

De drones van Incirlik worden ter plekke in bedrijf gehouden vanuit een onopvallende hangar door personeel van 414th Expeditionary Reconnaissance Squadron van de US Air force en het partikuliere bedrijf Battlespace Flight Services. De piloten zitten in Whiteman Air force Base in Missouri en werken via een satellietlink. Inlichtingenanalysten bekijken de beelden en sturen die dan door naar een Amerikaans-Turkse fusion cell in Ankara. Er is een ingebouwde pauze van 15 tot 20 minuten, zodat de drone het strijdtoneel kan verlaten als de Turkse legerleiding besluit te reageren met artillerie of luchtaanvallen.

Bron: Washington Post (Craig Whitlock)

Naar boven

Engeland trekt wapenexportverguningen voor Egypte in

19 juli 2013 - De Britse minister van handel en innovatie Vince Cable heeft vijf exportvergunningen voor wapensystemen naar Egypte ingetrokken in het licht van het voortdurend geweld na de afzetting van president Morsi. De orders, die bestemd waren voor leger en politie, hadden onder meer betrekking op onderdelen van pantservoertuigen, radioverbindingsapparatuur, onderdelen voor machinegeweren, onderdelen voor infanteriegevechtsvoertuigen en verbindingsapparatuur voor tanks.

Het besluit volgt op een kritisch rapport van het parlementaire Committee on Arms Export Controls.

Bron: The Independent (Kim Sengupta, Oliver Wright)

Naar boven

KBR bouwt Aegisbasis in RoemeniŽ

19 juli 2013 - De eerste Amerikaanse raketverdedigingsbasis op het vasteland van Europa gaat gebouwd worden door KBR (Kellogg, Brown and Root). Het verleende kontrakt houdt in dat KBR een radarhuis van vier verdiepingen van de oostkust van de VS gaat verplaatsen naar RoemeniŽ en daar diverse facilitaire installaties en infrastruktuur gaat bouwen om het Aegis Ashore Missile Defense System te ondersteunen. Dit omvat wegen, gebouwen, verbindingsinstallaties, beveiliging en nutsvoorzieningen.

Bron: UPI

Naar boven

Inzetbaarheid Amerikaanse marine neemt af door bezuinigingen

19 juli 2013 - Admiraal Jonathan Greenert, hoofd operaties van de Amerikaanse marine, heeft op een perskonferentie inzicht gegeven in de gevolgen van de huidige bezuinigingsronde (de sequester) voor de marine. Hij zei dat de US Navy nu een volledig inzetbare carriergroep (vliegdekschip met begeleiding) en een amfibisch aanvalsschip met mariniers heeft in de Arabische Zee en een tweede in het westen van de Stille Oceaan. In geval van krisis heeft de marine dan nog een carriergroep en een formatie mariniers paraat staan. Een jaar geleden waren dat er nog drie van elk. De rest van de vloot is niet volledig paraat. In totaal heeft de marine nog 95 oorlogsschepen in het buitenland ingezet als steun aan de Afghaanse oorlog, voor routineoperaties en voor krisisinterventie. De totale vloot bestaat uit 286 schepen.

Bron: Reuters (David Alexander)

Naar boven

Nigeria trekt troepen terug uit Mali en Darfoer

19 juli 2013 - Nigeria wil een groot deel van zijn kontingent van 1200 militairen terugtrekken uit de internationale operaties in Mali en Darfoer (Soedan). Dit heeft te maken met een grotere prioriteit bij het bestrijden van de eigen opstandige bewegingen zoals Boko Haram. Het is nog onduidelijk hoeveel militairen precies uit Mali worden teruggetrokken. Een diplomaat zei dat de Nigerianen hun infanterie in elk geval naar huis brengen, maar dat andere onderdelen blijven.

De vredesmacht UNAMID in Soedan bestaat uit 19.000 militairen en politiemensen. Een VN-vredesbataljon telt standaard 850 soldaten.

Bron: Reuters

Naar boven

20.000 Amerikaanse troepen oefenen in AustraliŽ

Talisman Saber 2013, een gezamenlijke militaire oefening van de VS en AustraliŽ, is deze week begonnen aan de Australische oostkust en de Koraalzee. Er nemen rond 20.000 VS-militairen aan deel van de 31st Marine Expeditionary Unit en 15 schepen van het eskader van vliegdekschip George Washington. AustraliŽ is met elf schepen vertegenwoordigd. De nadruk ligt op amfibische operaties, luchtlandingen en speciale operaties. Het is voor het eerst dat de hybride MV-22 Osprey (een kombinatie van helikopter en vliegtuig) zal landen in AustraliŽ. Ook de FBI neemt deel aan de oefening.

Het is de vijfde keer dat de tweejaarlijkse oefening wordt gehouden. In 2011 namen ook de Canadezen deel aan Talisman Sabre.

Bron: Stars and Stripes (Matthew M. Burke)

Naar boven

CIA waarschuwde Hezbollah voor aanval al-Qaida

16 juli 2013 - Het hoofd van het CIA-station in Beiroet heeft deze week Libanese veiligheidsfunktionarissen gewaarschuwd dat aan al-Qaida gelieerde groepen een bommenkampanje in Zuid-Beiroet en tegen politieke doelen planden. Via de Libanese moekhabarat (militaire inlichtingendienst) werd de informatie doorgegeven aan Hezbollah, hetgeen ook de bedoeling was van de CIA. De inlichtingen waren gebaseerd op afluistermateriaal en hadden specifiek betrekking op de aktiviteiten van drie cellen die opereren in het grensgebied met SyriŽ en in Beiroet. Zuid-Beiroet is een bolwerk van Hezbollah. Het is Amerikaans personeel verboden om direkte kontakten met Hezbollah te onderhouden.

Het afgeluisterde telefoonverkeer had betrekking op gesprekken van de samenzweerders in Libanon met een niet nader genoemde Golfstaat. Het ging over tonnen explosieven die Libanon werden binnengesmokkeld voor twee zware bomaanslagen met vrachtwagens in de zuidelijke sji'itische wijken van Beiroet en een derde cel die een reeks aanslagen op politieke personen en diplomaten (onder meer van Rusland) moest beramen. Er zijn inmiddels een aantal arrestaties verricht en explosieven in beslag genomen.

Bron: McClatchy Washington Bureau (Mitchell Prothero)

Naar boven

IsraŽl stemt in met verplaatsing Egyptische bataljons naar SinaÔ

15 juli 2013 - IsraŽl heeft het Egyptische leger toestemming gegeven om twee infanteriebataljons in te zetten in de SinaÔ. De toestemming is vereist in het kader van het vredesverdrag tussen beide landen. De bataljons zullen waarschijnlijk worden ingezet in de sektoren El-Arish en Rafah voor de strijd tegen fundamentalistische guerrilla's. De infanteriebataljons gaan de daar al aanwezige pantsereenheden, genie en special forces versterken die daar ook met IsraŽlische instemming aanwezig waren.

Bron: Ynet (Yoav Zitun)


Naar boven
Naar beginpagina