25 augustus 2013

Korte Berichten week 34
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
VS versterken Zesde Vloot tegen SyriŽ
VS vergroten militaire voetafdruk in AziŽ
VS schorten militaire hulp aan Egypte in stilte op - of toch niet?
Britse elitetroepen voeren geheime operaties uit tegen Taliban
Schotten praten met NAVO over Trident
Zuid-Korea houdt geheime oefening op betwiste eilanden


VS versterken Zesde Vloot tegen SyriŽ

De VS hebben een vierde destroyer toegevoegd aan de Zesde Vloot in het oosten van de Middellandse Zee. De USS Ramage is daar aangekomen om de USS Mahan af te lossen, maar de Mahan zal voorlopig blijven. De USS Gravelly en de USS Barry blijven ook ter plekke. Al deze schepen zijn uitgerust met kruisraketten. Een salvo kruisraketten, eventueel in kombinatie met stand-off-raketten van gevechtsvliegtuigen, is de meest genoemde mogelijkheid voor een militaire aanval van de VS op SyriŽ - als die komt. De doelen zouden de overbrengingsmiddelen voor chemische wapens kunnen zijn (artillerie en raketbases), kommandobunkers, verbindingscentra of hoofdkwartieren. Vermoedelijk niet de chemische wapens en depots zelf, omdat dit te gevaarlijk wordt geacht. Voorwaarde voor de VS zal een vorm van legitimatie zijn - zelfverdediging van de VS en bondgenoten of humanitaire interventie. Er zal wel de voorkeur worden gegeven aan een vorm van koalitie bij de aanval.

Rond de aanleiding voor dit alles - de mogelijke inzet van chemische wapens in voorsteden van Damascus - bestaat nog veel onduidelijkheid. Het lijkt nu wel waarschijnlijk dat een of andere vorm van chemisch wapen, mogelijk in gedegradeerde vorm is ingezet op vrij grote schaal en afgeschoten met raketten. Wat precies is gebruikt kan alleen worden vastgesteld als de in Damascus aanwezige VN-inspekteurs snel hun werk kunnen doen, waar het nog niet naar uitziet. Zeker lijkt ook dat de inzet 's nachts plaatsvond tijdens een regeringsoffensief om de voorsteden op rebellen te heroveren, en dat de slachtoffers in het rebellengebied zijn gevallen. Als het inderdaad vrij grootschalig en goed gepland is, lijkt het regime, dat naar algemeen wordt aangenomen over grote hoeveelheden chemische wapens beschikt, de eerste verdachte.

Maar gezien de aanwezigheid van al-Qaida-achtige groeperingen vallen ook andere hypothesen niet bij voorbaat uit te sluiten. Egypte heeft zich niet aangesloten bij de konventie die chemische wapens verbiedt, heeft tussen 1963 en 1967 chemische wapens ingezet in een Jemenitische burgeroorlog en heeft in het verleden ook aan SyriŽ geleverd. De huidige status van hun chemische-wapensprogramma is erg onduidelijk. Het LibiŽ van Ghadaffi had een uitgebreid chemische-wapensprogramma. Na de omwenteling en ook al daarvoor, is veel ervan vernietigd, maar het is mogelijk dat sommige arsenalen gemist zijn. Er zijn veel wapens vanuit LibiŽ aan Syrische rebellen geleverd. Eind mei berichtten verder veel media dat de Turkse politie in het zuiden van het land enkele kilo's van het zenuwgas sarin in beslag had genomen bij aanhangers van de Syrische fundamentalistische guerrillagroep al-Nusra. Het zou bedoeld zijn geweest voor een aanslag in Adana. Vlak bij deze stad zijn Nederlandse militairen met Patriots gelegerd.

Bronnen: CNN (Chris Lawrence); The New York Times (Marc Landler, Mark Mazetti, Alissa J. Rubin)

Naar boven

VS vergroten militaire voetafdruk in AziŽ

23 augustus 2013 - De VS willen een speciale maritieme taakgroep instellen om de VS-mariniers op de Australische basis in Darwin te ondersteunen. Een nieuwe parate amfibische groep (Amphibious Readiness Group - ARG) in de Pacific moet in 2018 in staat zijn om de mariniers snel te transporteren naar een oorlogszone of humanitaire inzet rond de Straat van Malakka, Zuidoost-AziŽ of het oostelijk deel van de Indische Oceaan. Een ARG omvat standaard een amfibisch aanvalsschip dat feitelijk een klein vliegdekschip is met helikopters en vliegtuigen aan boord, dokschepen voor transport en landingsschepen.

De nieuwe, vijfde ARG in de Pacific maakt deel uit van het Navigation Plan 2014-2018. Hij zal niet gestationeerd worden in AustraliŽ, maar mogelijk in Guam. Het aantal op basis van roulatie aanwezige Amerikaanse mariniers in AustraliŽ zal volgend jaar van 200 tot 1150 toenemen en daarna nog stijgen tot 2500 in 2016.

Andere ARG's zijn gestationeerd in de Middellandse Zee/Perzische Golf en in Japan (Sasebo en Okinawa)

Bron: The Australian (Cameron Stewart)

Naar boven

VS schorten militaire hulp aan Egypte in stilte op - of toch niet?

19 augustus 2013 - De regering van de VS heeft volgens The Daily Beast besloten om de meeste vormen van militaire hulp aan Egypte tijdelijk op te schorten, maar dit niet bekend te maken omdat ze niet willen zeggen dat de machtsovername in Egypte een coup was. Er is formeel dit fiskale jaar (dat eindigt op 30 september) nog 585 miljoen dollar te besteden. Nog te leveren zijn tien Apache gevechtshelikopters van Boeing (Egypte heeft er al 35). Die zullen voorlopig niet vrijgegeven worden. Het is van belang, omdat de Apaches worden ingezet tegen rebellen in de SinaÔ. Niet leveren beperkt de operationele kapaciteit van het Egyptische leger. Er zullen echter wel reserve-onderdelen geleverd worden.

Eerder was al bekend geworden dat de levering van een aantal F-16s was opgeschort. Daar heeft Egypte er al 200 van. Overigens heeft deze luchtmacht vrijwel een wereldhoogterecord wat betreft F-16 ongelukken. Dat komt onder meer omdat de piloten maar een kwart van het aantal oefenuren maken van hun Amerikaanse kollega's.

Het informele gedeeltelijke tijdelijke embargo is door het Pentagon vervolgens weer ontkend: er wordt beslist van geval tot geval.

Ten slotte is het vliegdekschip Harry Truman met begeleidend eskader zonder incidenten door het Suezkanaal gevaren op weg naar de Arabische Zee. De officiŽle rol van het vliegdekschip is ondersteuning van de oorlog in Afghanistan. Ze vervangen in de Perzische golf de Nimitz. Volgens de Vijfde Vloot varen er elk jaar zo'n 35 tot 45 Amerikaanse marineschepen door het kanaal. Ze hebben speciale privileges, voorrang op de koopvaardij. Nu de route voor aftocht van het Amerikaanse leger uit Afghanistan via Pakistan weer open is, is deze verbinding van groot belang voor de exit naar de VS.

Bronnen: The Daily Beast (Josh Rogin); AFP; Wall Street Journal (Julian E. Barnes, Dion Nissenbaum)

Naar boven

Britse elitetroepen voeren geheime operaties uit tegen Taliban

18 augustus 2013 - Volgens the Telegraph, die zich onder meer baseert op een artikel in het blad Pegasus van het Britse Parachute Regiment, heeft een elite-eenheid van para's en mariniers sinds afgelopen januari in de Afghaanse provincie Helmand geheime operaties uitgevoerd tegen de Taliban en hun aanvoerlijnen. Dit ondanks dat eerder dit jaar de Britten officieel hun gevechtsoperaties daar hadden beŽindigd. De naam van de eenheid van 150 militairen is de Special Forces Support Group (SFSG). Ze werken nauw samen met Afghaanse commando's van Task Force 444. Er zijn twee tot drie akties per week, onder meer tegen de bommenmakers van de Taliban en de aanvoerlijnen langs de grens met Pakistan.

Bron: The Telegraph (Ben Farmer)

Naar boven

Schotten praten met NAVO over Trident

16 augustus 2013 - De Schotse regering heeft bevestigd dat ze besprekingen houdt met de NAVO over het Schotse NAVO-lidmaatschap in het geval van onafhankelijkheid. De regeringspartij SNP wil na het referendum van volgend jaar de onderzeeŽrs met Trident-kernwapens het land uitzetten, maar volgens veel experts is dit onverenigbaar met het NAVO-lidmaatschap. De NAVO-funktionarissen hebben de Schotten nu uitgelegd dat een onafhankelijk Schotland niet automatisch lid blijft van de NAVO maar de formele procedure voor het aanvragen van een nieuw lidmaatschap moet doorlopen. Bovendien moet Schotland de nukleaire strategie van de NAVO onderschrijven.

In de praktijk zou een Schotse eis voor het verwijderen van de kernwapens tot gevolg hebben dat de NAVO eindeloos gaat treuzelen met de procedure. Ook zou de NAVO toegang eisen voor NAVO-schepen met kernwapens tot Schotse wateren. Voor dit dilemma gesteld, is het mogelijk dat een SNP-regering het lidmaatschap dan niet zal aanvragen. Overigens zijn er NAVO-landen die geen kernwapens op hun grondgebied toelaten, zoals Denemarken. Ook Frankrijk heeft in het verleden niet toegestaan dat buitenlandse kernwapens op zijn grondgebied werden gestationeerd. Er is geen geschikte plek ten zuiden van de Schots-Engelse grens waar de Trident een nieuwe thuisbasis kan vinden.

Bronnen: The Telegraph (Simon Johnson); The Scotsman (Scott MacNab)

Naar boven

Zuid-Korea houdt geheime oefening op betwiste eilanden

15 augustus 2013 - Zuid-Korea heeft zonder het op dat moment bekend te maken eind juni een eendaagse marine-oefening gehouden op de Dokdo-eilanden. De eilanden die door Japan Takeshima worden genoemd worden opgeŽist door beide landen. De oefening hield in dat een vloot van tien schepen, waaronder destroyers en onderzeeŽrs, samen met F-15K vliegtuigen moest verhinderen dat andere mogendheden aan land gingen op de eilanden. Zuid-Korea heeft momenteel een kleine politiemacht op de eilanden gestationeerd. De Koreanen hebben ook graag dat het Pentagon niet langer spreekt van de Japanse Zee, maar van de Oostzee

Bron: Stars and Stripes (Ashley Rowland)


Naar boven
Naar beginpagina