8 september 2013

Korte Berichten week 36
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Militaire bewegingen voor de aanval op SyriŽ
Syrische leger laat Scuds uitrijden
Britse Typhoons naar Cyprus
Rusland gaat staf in Tartous evakueren
VS vragen Griekenland om bases te mogen gebruiken


Militaire bewegingen voor de aanval op SyriŽ

30 augustus 2013 - Het Institute for the Study of War geeft een overzicht van militaire bewegingen voor de aanval op SyriŽ, hier aangevuld met andere gegevens:

VS
Geleide-wapen-destroyers met Tomahawks in de Middellandse Zee: USS Stout, USS Mahan, USS Ramage, USS Gravely, USS Barry. Elk schip wordt geacht 45 kruisraketten aan boord te hebben. Hierbij heeft zich het amfibische mariniersschip USS San Antonio met helikopters gevoegd.
Het vliegdekschip Nimitz en eskorteschepen blijven in de Rode Zee. Daar is ook aangekomen het vliegdekschip USS Truman dat de Nimitz af moest lossen. Ze blijven nu voorlopig allebei.

overzicht militaire bewegingen voor aanval op SyriŽ, augustus 2013, Institute for the Study of WarEngeland
Zes Typhoon-gevechtsvliegtuigen met lucht-lucht-raketten op Akrotiri

Frankrijk
Het moderne fregat Chevalier Paul met kapaciteit voor raketverdediging en het transportschip Dixmude zijn vanuit Toulon naar het oosten van de Middellandse Zee vertrokken. Daarnaast heeft Frankrijk een dozijn gevechtsvliegtuigen met kruisraketten op bases in de Verenigde Arabische Emiraten en Djibouti. Ook bases op Corsica komen nog in aanmerking.

Turkije
Stelt basis Incirlik ter beschikking. Patriots van de NAVO staan opgesteld in Adana, Gazientep en Kahramanmaras. Stingers en I-Hawk-onderscheppingsraketten in Kirikhan. 400 NBC-specialisten zijn aan het oefenen in de zuidelijke provincies Hatay, Kilis en Sanliurfa. De paraatheid van de luchtmachtbasis Diyarbakir is verhoogd naar oranje. Enkele andere squadrons zijn voor een oefening daarheen verplaatst.

JordaniŽ
Jordaanse en westerse militaire teams waaronder special forces zijn verplaatst van Zuid-JordaniŽ naar de grens met SyriŽ in de gouvernementen Irbid en Mafraq. Amerikaanse Patriots in het noordoosten en een VS-squadron F-16 paraat.

IsraŽl
1000 militairen van het Korps Inlichtingen, het Thuisfront Commando en luchtverdedigingseenheden gemobiliseerd. Batterijen Iron Dome in Haifa, Ashkelon, Eilat, Tel Aviv en waarschijnlijk Jeruzalem. Twee extra batterijen op een niet nader bekend gemaakte plaats. Batterijen Patriot en Arrow in het noorden. Eenheden voor cyberoorlog in hoge staat van paraatheid.

Irak
Versterking van de grenstroepen

Rusland
Stuurt de geleide-wapen-kruiser Moskva en de onderzeebootjager Vice-Admiraal Panteleyev naar het oostelijk deel van de Middellandse Zee.

Bronnen: ISW; Associated Press; The Aviationist; France 24; Voice of Russia

Naar boven

Syrische leger laat Scuds uitrijden

29 augustus 2013 - Spotters van de Syrische rebellen hebben een aantal Scuds en tientallen lanceerinrichtingen zien uitrijden vanuit het hoofdkwartier van de 155e brigade van het Syrische leger in Qalamoun ten noorden van Damascus. Vanaf deze basis zouden dit jaar al meer dan twee dozijn Scuds zijn afgevuurd, sommige zelfs tot aan Aleppo. Ook andere raketeenheden zouden zijn uitgereden omdat ze verwachten dat de bases doelwit worden van een eventuele westerse aanval.

Bron: Reuters (Khaled Yacoub Oweis)

Naar boven

Britse Typhoons naar Cyprus

29 augustus 2013 - De Britse RAF stuurt zes gevechtsvliegtuigen Typhoon naar Akrotiri op Cyprus om de bases daar te beschermen tegen eventuele Syrische represailles bij een westerse aanval. De Typhoons zijn uitgerust met Amraam en Asraam lucht-luchtraketten en een boordkanon. De Britten hebben bases in Akrotiri en Dhekleia. Akrotiri is ook een tussenlandingsplaats voor troepenzendingen naar Afghanistan. Verder zijn op de bases in Cyprus afluisterstations gevestigd. Het is niet de bedoeling dat vanaf het eiland aanvalsvluchten tegen SyriŽ worden uitgevoerd. Specialisten hebben gewaarschuwd dat Cyprus binnen bereik van bijvoorbeeld Scud-raketten valt. Er is momenteel rond 2500 Brits militair en burgerpersoneel op Cyprus. Er zijn twee infanteriebataljons gelegerd, een voor bescherming van de bases en de andere voor snelle interventie. In Akrotiri is onder meer 84 Squadron van de RAF gestationeerd, een Search-and-Rescue-eenheid (SAR) met een helikopter.

Bron: The Guardian (Nick Hopkins)

Naar boven

Rusland gaat staf in Tartous evakueren

28 augustus 2013 - Interfax bericht op basis van een niet nader aangeduide bron dat Rusland het personeel van zijn marinesteunpunt in het Syrische Tartous gaat evakueren. Het personeel gaat aan boord van een daar aanwezig reparatieschip en wordt dan naar buiten geŽskorteerd door Russische marineschepen. Een aanval door de VS wordt ophanden geacht.

Bron: AFP

Naar boven

VS vragen Griekenland om bases te mogen gebruiken

27 augustus 2013 - De VS hebben Griekenland om toestemming gevraagd om de militaire bases in Kalamata en Souda te mogen gebruiken voor een mogelijke aanval op SyriŽ. De bases op de Peloponnesos zouden door luchtmacht en marine worden gebruikt voor militair transport. Volgens de International Business Times heeft de Griekse regering ingestemd maar zal zelf niet deelnemen aan de operaties. De VS zouden Turkse bases bij de actie willen vermijden vanwege de nauwe banden tussen Turkije en het Syrische verzet.

Bron: International Business Times (Gianluca Mezzofiore)


Naar boven
Naar beginpagina