17 september 2013

Korte Berichten week 38 - deel 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Internationale oefening terreurbestrijding van start op Java
Twee vliegdekschepen het minimum voor een rol in de strijd om de wereldmacht
CIA opereert midden in Duitsland
OekraÔense haven speelt mogelijk belangrijke rol bij het bewapenen van SyriŽ
Rusland versterkt vloot in de buurt van SyriŽ
Steeds meer Brits dronegebruik in Afghanistan
Amerikaanse mariniers oefenen in AustraliŽ


Internationale oefening terreurbestrijding van start op Java

10 september 2013 - In het international Peace and Security Center (IPSC) Sentul op West-Java is de eerste versie van een vijfdaagse internationale militaire oefening in terreurbestrijding van start gegaan. Er nemen 872 militairen uit 18 landen aan deel. Het zijn de tien ASEAN-landen en hun acht internationale partners (de VS, AustraliŽ, Nieuw-Zeeland, China, Japan, Zuid-Korea, India en Rusland). Het grootste aantal deelnemers komt uit IndonesiŽ (405). Dit betreft personeel van de antiterreureenheden van de landmacht (Sat-81), de marine (Denjaka) en de luchtmacht (Denbravo). Van de Amerikaanse special forces (US SOCOM) nemen 32 militairen deel. Japan en Rusland zijn er alleen als waarnemer. In de oefenscenario's zitten onder meer een aanval op een tanker en op een massabijeenkomst.

Bron: Jakarta Post

Naar boven

Twee vliegdekschepen het minimum voor een rol in de strijd om de wereldmacht

9 september 2013 - Volgens een rapport van het Britse Royal United Services Institute (RUSI) zijn er minstens twee vliegdekschepen nodig zijn als Engeland in de toekomst nog een rol van betekenis wil spelen bij internationale militaire interventies. Het is een reactie op een plan van de regering om vanwege bezuinigingen een van de twee in aanbouw zijnde vliegdekschepen in de mottenballen te leggen. Het rapport stelt dat tijdens de oorlog tegen LibiŽ in 2011 Britse bommenwerpers (Tornado en Typhoon) vanaf Britse bases 4800 km moesten vliegen om hun doelen te bereiken. Zelfs als er een basis in ItaliŽ beschikbaar is, zouden luchtaanvallen vanuit Engeland nog vier keer zo duur zijn dan wanneer ze worden uitgevoerd vanaf een vliegdekschip in de Middellandse Zee.

Een enkel vliegdekschip is vanwege onderhoudswerk maar 200 dagen per jaar beschikbaar. De rest van de tijd zou Engeland dan een toontje lager moeten zingen.

Bron: The Telegraph (Ben Farmer)

Tobias Ellwood, Leveraging UK Carrier Capability - A Study into the Preparation for and Use of the Queen Elizabeth-Class Carriers RUSI september 2013

Naar boven

CIA opereert midden in Duitsland

9 september 2013 - Spiegel Online onthult het bestaan van een geheim projekt van de CIA in samenwerking met de Duitse veiligheidsdienst VerfassungsschŁtz (BfV) en de Bundesnachrichtendienst (BND). De operatie met de naam Project 6 of P6 was vanaf 2005 gevestigd in Neuss en verhuisde later naar het hoofdkwartier van de BfV in Keulen. Het gaat om een in het kader van terreurbestrijding aangelegde databank met persoonsgegevens van duizenden mensen waaronder foto's, kentekennummers, zoekgeschiedenis op internet en telefoonverkeersgegevens. Hierop werd software toegepast (een programma met de naam PX) waarvan het belangrijkste doel blijkbaar was om mogelijke informanten in het jihadistisch milieu te spotten om ze te kunnen benaderen. PX kon niet online worden geraadpleegd, maar werd bediend door een eigen unit binnen het netwerk van inlichtingendiensten.

De BND heeft het bestaan van P6 bevestigd, maar stelt dat het samenwerkingsprojekt in 2010 is beŽindigd. Een opmerkelijk aspekt van de zaak is dat ook een Duitse journalist van de NDR, Stefan Buchen, in de databank bleek te zitten. Buchen is gespecialiseerd in research in het islamistische milieu, onder meer in Jemen. Het artikel meldt ook dat de BfV vorig jaar 864 datasetjes heeft verstuurd aan de CIA, de NSA en zeven andere geheime diensten van de VS. Omgekeerd stuurden deze diensten in 1830 gevallen informatie aan de Duitsers.

Bron: Spiegel Online (Matthias Gebauer, Hubert Gude, Veit Medick, JŲrg Schindler, Fidelius Schmid)

Naar boven

OekraÔense haven speelt mogelijk belangrijke rol bij het bewapenen van SyriŽ

8 september 2013 - De Zwarte Zee-haven Oktyabrsk in de OekraÔne speelt volgens de onderzoeksgroep C4ADS in Washington een sleutelrol bij het bewapenen van het Syrische regime. Oktyabrsk was ooit een topgeheime marine-installatie in de Sovjet-Unie, een belangrijke schakel in een wereldwijd militair logistiek netwerk. Van hier werden bijvoorbeeld in 1962 voor kernwapens geschikte raketten naar Cuba verscheept in de aanloop naar de Cubakrisis. Hoewel in de OekraÔne, wordt de haven nog steeds 'funktioneel gekontroleerd' door Rusland. De havenmeester is een vroegere officier van de Russische marine en de installaties zijn eigendom van een oligarch met nauwe banden met het Kremlin.

Veel Russische wapenproducenten hebben kantoren in de haven samen met een netwerk van Russische en OekraÔense reders en logistieke bedrijven (het Odessa-netwerk). Klanten zijn Soedan, de Demokratische Republiek Kongo, Burma, Venezuela, China, Angola en Iran. En dus ook SyriŽ. Aan de hand van gegevens over scheepsbewegingen heeft C4ADS een database gemaakt, waaruit blijkt dat Oktyabrsk tussen januari 2012 en het midden van 2013 de meest populaire bestemming was voor Syrische vrachtschepen die naar Rusland of de OekraÔne gingen. C4ADs veronderstelt ook dat de schepen van de OekraÔnese Kaalbye Group, een onderdeel van het Odessa-netwerk, militaire goederen naar SyriŽ transporteren. Deze schepen - de Ocean Venture, de Ocean Voyager en vijf anderen - verschepen vaak militaire goederen naar Venezuela en verdwijnen tevens regelmatig uit beeld in het oostelijk deel van de Middellandse Zee, doordat ze hun transponders uitzetten. Vermoed wordt dat ze dan een Syrische haven aandoen.

Funktionarissen uit de VS en het Midden-Oosten denken overigens dat de meest geavanceerde militaire uitrusting vervoerd wordt met Russische marineschepen.

Bron: Washington Post (Joby Warrick)

Tom Wallace en Farly Mesko, The Odessa Network - Mapping Facilitators of Russian and Ukrainian Arms Transfers (pdf), C4ADS, September 2013

Naar boven

Rusland versterkt vloot in de buurt van SyriŽ

6 september 2013 - Een Russisch oorlogsschip dat moet worden voorzien van een 'speciale lading' (onbekend van welke aard), het landingsschip Nikolai Filchenkov, vertrekt uit de OekraÔense haven Sevastopol naar de Russische Zwarte Zee-haven Novorossiisk. Daar wordt geladen, waarna de reis wordt voortgezet naar de Syrische kust. Het Russische eskader aldaar wordt verder versterkt met de destroyers Smetlivy en Nastoichivy. De onderzeebootjager Admiral Panteleyev is het operatiegebied in het oostelijk deel van de Middellandse Zee al binnengevaren om de rol van vlaggeschip op zich te nemen. Daar aanwezig zijn ook het fregat Neustrashimy en de landingsschepen Alexander Shabalin, Admiral Nevelsky en Persevet. De grote landingsschepen Novocherkassk en Minsk en de geleide-wapen kruiser Moskva worden ook verwacht. Ook het elektronische inlichtingenschip Priazovye zal zich bij de groep voegen. Het is de bedoeling dat de Moskva op 17 september de taak van de Panteleyev overneemt. Op 29 september moeten dan nog de raketboot Ivanovets en het geleide-wapen schip Sthil bij de Syrische kust aankomen.

Bronnen: AFP; RIA Novosti

Update 10 september: De Moskva is de Staat van Gibraltar binnengevaren. De kruisers van deze kalsse staan beken als carrier-killers en zijn uitgerust met 16 anti-scheepsraketten P-1000 Vulkan.

Naar boven

Steeds meer Brits dronegebruik in Afghanistan

6 september 2013 - Vorig jaar heeft het Britse leger in Afghanistan bijna zeven keer zoveel raketten afgevuurd met onbemande drones als vijf jaar eerder. In 2012 vlogen de Britse drones 892 missies boven Afghanistan, waarbij in 92 gevallen projektielen werden afgevuurd. In 2008 vloog de onbemande Reaper drone 296 missies, waarbij slechts 14 keer raketten werden verschoten. De Reapers zijn uitgerust met lasergeleide Hellfire raketten.

Bron: AFP

Naar boven

Amerikaanse mariniers oefenen in AustraliŽ

27 augustus 2013 - De komende twee weken gaan meer dan 1000 Amerikaanse mariniers oefenen in AustraliŽ als voorbereiding op het sturen van een strijdmacht ter grootte van een bataljon vanaf volgend jaar. Momenteel zijn er al 200 tot 250 VS-mariniers gestationeerd als onderdeel van de Marine Rotational Force-Darwin (MRF-Darwin). Dat onderdeel wordt in 2014 uitgebreid tot een sterkte van 1150, een mariniersbataljon met helikopters. Vanaf 2016 wordt de troepenmacht verder uitgebouwd tot 2500 Marine Air Ground Task Forces.

Oefening Koolendong 2013 omvat naast personeel van MRF-Darwin 750 mariniers en matrozen van de 31st Marine Expeditionary Unit (MEU). Ze gaan samen oefenen met het 5th Royal Australian Regiment op het grote oefenterrein Bradshaw Field Training Area in het Noordelijk Territorium (de streek rond Darwin).

Bron: Stars and Stripes (Seth Robson)


Naar boven
Naar beginpagina