28 september 2013

Korte Berichten week 39
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Griekse bond van reservisten special forces wil regering afzetten
Indonesische leger koopt afluisterapparatuur
VS moeten drone-vloot in Djibouti verplaatsen
Kosten van Britse oorlogen
Russische en NAVO-oefeningen in het Baltisch gebied
Amerikaans strategisch vrachtvliegtuig C-17 landt in Nepal


Griekse bond van reservisten special forces wil regering afzetten

26 september 2013 - De Helleense Bond van Reservisten van de Special Forces (KEED) heeft een verklaring uitgegeven waarin ze de Griekse regering oproepen om af te treden zodat een regering van nationale eenheid gevormd kan worden 'onder garantie van de strijdkrachten'.

Na dit bericht kwam onmiddellijk een stroom van geruchten over een op handen zijnde staatsgreep op gang. Je kunt ook zeggen dat hiermee de stemming rijp wordt gemaakt. De Griekse autoriteiten nemen de zaak dan ook behoorlijk serieus. De hoofdofficier van justitie van Athene riep een spoedvergadering bijeen met de officieren van justitie van het bureau voor terreurbestrijding en gelastte een onderzoek. De reservistenbond kwam eerder in het nieuws door een demonstratie in uniform tegen het bezoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan Athene. Ze willen zaterdag demonstreren om de regering af te zetten.

Dit speelt zich af tegen de achtergrond van de moord op de linkse rapper Pavlos Fyssas door een dader uit de buurt van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad. In het verloop van deze zaak zijn vijf hoge politieofficieren (de hoofden van de speciale eenheden, interne veiligheid, georganiseerde misdaad, vuurwapens en explosieven en van een mobiele eenheid met motoren) overgeplaatst. De regionale politiecommandanten van Zuid- en Centraal-Griekenland zijn om persoonlijke redenen afgetreden.

Eerder deze week werd gemeld dat de knokploegen van Gouden Dageraad worden getraind door elitetroepen in aktieve dienst die sympathiseren met de organisatie.

In een andere ontwikkeling is de regering in een scherp konflikt met de Europese trojka gekomen over de eis van de EU dat de defensie-industrie en een eveneens verliesmakende mijnmaatschappij worden gesloten.

Bron: The Guardian (Helena Smith)

Naar boven

Indonesische leger koopt afluisterapparatuur

25 september 2013 - Het Indonesische ministerie van Defensie heeft toegegeven geavanceerde afluisterapparatuur te hebben gekocht van de Britse firma Gamma TSE. Het kontrakt is 4,2 miljoen pond waard. De apparatuur gaat gebruikt worden door het Strategic Intelligence Agency (BAIS) van het Indonesische leger (TNI), een van de vijf organisaties in IndonesiŽ met afluisterkapaciteit. Volgens de minister van Defensie gaat het alleen om 'strategische' inlichtingen, maar hoe ver dat reikt is niet duidelijk.

Gamma TSE produceert een groot scala van afluistermaterieel, van mobiele afluisterwagens tot spionagesoftware zoals FinFisher (FinSpy), een programma dat e-mails en skype kan onderscheppen en de mikrofoon en webcam van computers kan aktiveren. De aanwezigheid van het programma is onder meer vastgesteld in IndonesiŽ, MaleisiŽ en Singapore, maar ook in autoritaire regimes zoals Bahrein. LibiŽ en Turkmenistan. Het bedrijf zou niet zo vaak aan militaire organisaties verkopen.

Bron: The Jakarta Globe (Jonathan Vit)

Naar boven

VS moeten drone-vloot in Djibouti verplaatsen

25 september 2013 - Vanwege een reeks van vijf ongelukken sinds januari 2011 (waaronder ťťn vlakbij een woonwijk) is het Pentagon door de regering van Djibouti gedwongen om de vloot Reaper- en Predatordrones te verplaatsen van Camp Lemonnier bij het burgervliegveld in de hoofdstad naar het afgelegen Chabelley Airfield in de woestijn. De geÔmproviseerde landingsbaan daar wordt nu inderhaast voor 13 miljoen dollar vertimmerd door werktroepen. De VS waren van plan Lemonnier voor meer dan 1 miljard dollar uit te bouwen tot een grote regionale basis om operaties in heel Afrika, delen van het Arabisch Schiereiland en de Indische Oceaan te ondersteunen. Er zal onder meer voor 228 miljoen dollar een compound voor Joint Special Operations Command worden gebouwd. Vanaf Lemonnier werd tot nu toe tot 16 keer per dag met drones gevlogen.

Verleden jaar moest het Pentagon al de dronevluchten vanuit de Seychellen opschorten nadat twee Reapers waren neergestort op de landingsbaan van het burgervliegveld. Ook in EthiopiŽ wordt door de VS met drones gevlogen vanaf een burgervliegveld bij de stad Arba Minch. In Niger vliegen de Amerikaanse drones sinds februari vanaf een kleine militaire basis bij het internationale vliegveld in de hoofdstad. Er is er eentje neergestort in Mali.

De VS betalen Djibouti 38 miljoen dollar per jaar voor Camp Lemonnier. Ook het Franse en het Japanse leger hebben er kleine bases.

Bron: The Washington Post (Craig Whitlock, Greg Miller)

Naar boven

Kosten van Britse oorlogen

Libische no-flyzone - 234 miljoen pond
Kosovo-oorlog - 339 miljoen pond
Irak-oorlog - 8,4 miljard pond
Afghanistan-oorlog - 25 miljard pond

Bron: Daily Express (Patrick O'Flinn, 21 september 2013)

Naar boven

Russische en NAVO-oefeningen in het Baltisch gebied

20 september 2013 - Vandaag begint Zapad (West) 2013, een grote tweejaarlijkse Russische en Wit-Russische oefening van land- en zeestrijdkrachten. De ťťn week durende oefening in terreurbestrijding met 12.000 militairen is gericht tegen 'illegale gewapende formaties'. Volgens de Estische minister van Defensie heeft Rusland inmiddels langs de Litouwse grens in Wit-Rusland een landingsbaan voor gevechtsvliegtuigen ingericht en een helikopterbasis in Ostrov langs de Letse grens.

De NAVO houdt sinds 2010 oefeningen in de Baltische regio. Van 2 tot 9 november zal in Letland en Polen de oefening Steadfast Jazz worden gehouden waaraan 6000 militairen van 20 NAVO-landen en partners deelnemen. Het scenario bestaat er uit een invasiemacht de deur uit te werken. In Polen zal de grootste NAVO-schietoefening sinds 2006 worden gehouden.

Bronnen: Reuters (Adrian Croft); Bloomberg (Ott Ummelas, Aaron Eglitis)

Naar boven

Amerikaans strategisch vrachtvliegtuig C-17 landt in Nepal

20 september 2013 - Een zwaar militair transportvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht is geland in Kathmandu en heeft daar vracht uitgeladen. De komst van de C-17 leidde tot spekulaties dat Nepal mogelijk wordt uitgebouwd tot het Amerikaanse commandocentrum voor Afghanistan. De omgeving van het vliegtuig werd beschermd door het Nepalese leger en zelfs de politie mocht niet in de buurt komen. Er is een eerdere waarneming van een C-17 op dit vliegveld van 25 januari 2008. Die vervoerde waarschijnlijk wapens voor het Marine Core Quarter van de nieuwe Amerikaanse ambassade.

Bron: Telegraph Nepal


Naar boven
Naar beginpagina