6 oktober 2013

Korte Berichten week 40
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Nieuwe dronebasis VS in Japan om China in bedwang te houden
CIA voert steun aan Syrische rebellen op
Grote NAVO-marineoefening in de Middellandse Zee
Aanhoudende akties tegen militair grondstation op SiciliŽ
Amerikaanse eis voor unilaterale aktie blokkeert overeenkomst met Afghanistan
Hoofd NSA geeft toe dat succes minder is dan eerder geclaimd
Russische troepen in Centraal-AziŽ
Fundamentalistische rebellen stelen voor miljoenen aan VS-wapens in LibiŽ
Gezamenlijke oefening terreurbestrijding van NAVO en Rusland
Aantal VS-troepen in Afghanistan met 20% gedaald


Nieuwe dronebasis VS in Japan om China in bedwang te houden

3 oktober 2013 - In Foreign Policy betoogt John Reed dat de Amerikaanse plannen om komend voorjaar twee of drie RQ-4 Global Hawk drones in Japan te stationeren niet, zoals het officiŽle verhaal zegt, tegen Noord-Korea zijn gericht, maar tegen China. De Global Hawk is een grote strategische verkenningsdrone die een aanvulling is op het legendarische 50 jaar oude spionagevliegtuig U-2, bijgenaamd de Dragon Lady. Tot nu toe zijn ze gestationeerd op Guam en ze gaan nu rouleren tussen deze basis en die in Japan.

Het is voor het eerst dat Amerikaanse drones in Japan geplaatst worden, maar het gaat niet om een geÔsoleerde maatregel. Twee squadrons MV-22 Osprey worden ook in Japan gestationeerd. Deze kombinatie van vliegtuig en helikopter (tiltrotor) kan groepen mariniers over grote afstand verplaatsen met de snelheid van een vliegtuig. Ze maken snellere interventie mogelijk in de Stille Oceaan, waar de afstanden bijzonder groot zijn.

Ook de nieuwe types VS-gevechtsvliegtuigen komen binnen een paar jaar naar Japan. De mariniers stationeren er in navolging van de luchtmacht (F-35A) vanaf 2017 de F-35B Joint Strike Fighter.

Vanaf december komen tevens de nieuwe met raketten en torpedo's uitgeruste maritieme patrouillevliegtuigen P-8 Poseidon van de Amerikaanse marine naar Japan, die bij uitstek geschikt zijn voor het reageren op scheepsbewegingen in de Oost-Chinese Zee.

Verder krijgt dit land een tweede krachtige X-band-radarinstallatie (TPY-2) in Kyogamisaki in Zuid-Japan, die raketlanceringen zoals van Noord-Korea kan detekteren. De andere radar staat in Noord-Japan. Dit speelt een deel van de vloot Aegisschepen van de marine vrij voor operaties in andere regio's . Het hele wapenpakket is onderdeel van de eerste vernieuwing van de defensie-overeenkomst tussen de VS en Japan sinds 1997. Japan zal ook een National Security Council (NSC) naar Amerikaanse snit oprichten en meebetalen aan de verhuizing van duizenden mariniers vanaf het eiland Okinawa waar de plaatselijke bevolking schoon genoeg heeft van de Amerikaanse militaire aanwezigheid.

Bronnen: Foreign Policy (John Reed); The Washington Post (Craig Whitlock, Anne Gearan)

Naar boven

CIA voert steun aan Syrische rebellen op

3 oktober 2013 - De geheime operatie van de CIA om 'gematigde' Syrische rebellen te trainen lijkt tot nu toe tamelijk kleinschalig. De Washington Post, die zich zoals gewoonlijk beroept op anonieme bronnen bij de Amerikaanse overheid, zegt dat dit jaar in totaal minder dan 1000 bevriende rebellen zijn opgeleid. De nu voorgenomen uitbreiding zal het aantal op enkele honderden per maand brengen. De operatie gaat uit van een blijvende patstelling waarbij de Amerikaanse training "voldoende is om er voor te zorgen dat de politiek gematigde, door de VS gesteunde rebellen niet verliezen, maar niet genoeg om ze te laten winnen."

De afgelopen weken zijn extra trainers van de Special Activities Division, de paramilitaire tak van de CIA die vooral bestaat uit kontraktanten en ex-special forces, naar JordaniŽ gestuurd. Het gaat om basisinfanterietraining van vier tot zes weken.

Plannen om de trainingen veel grootschaliger te laten plaatsvinden onder regie van het VS-leger, zijn tot nu toe doodgelopen. Een probleem is of JordaniŽ wel toestemming zou geven voor een veel grotere Amerikaanse militaire voetafdruk, die dan ook niet langer geheim zou zijn. Daarnaast is er in de VS een wet, genoemd naar senator Leahy, die militaire training verbiedt als de ontvangers zich schuldig maken aan schending van mensenrechten.

Bron: The Washington Post (Greg Miller)

Naar boven

Grote NAVO-marineoefening in de Middellandse Zee

3 oktober 2013 - De nu plaatsvindende marineoefening van de NAVO, Brilliant Mariner 2013, is de grootste in zeven jaar. Er nemen 23 oorlogsschepen van zes landen en 5000 troepen aan deel. Van 25 september tot 6 oktober is een groot deel van de Tyrreense Zee bij de westkust van ItaliŽ afgesloten voor het nabootsen van een klassieke zeeslag, een luchtaanval, een terroristisch offensief en een reddingsoperatie. Behalve een vliegdekschip van ItaliŽ, de Cavour, doen er twee onderzeeŽrs, drie destroyers, vier fregatten en zes mijnenvegers van ItaliŽ, Spanje, Engeland, Duitsland, Frankrijk en Turkije aan mee.

Het belangrijkste doel van de NAVO-oefeningen van 2013 (in november is er Steadfast Jazz in Noord-Europa) is het trainen van de NATO Reaction Force (NRF), een legermacht van 13.000 militairen voor snelle interventie. De NRF die sinds 2003 bestaat is nog nooit ingezet voor militaire operaties, alleen bij orkaan Katrina in de VS en na een aardbeving in Pakistan

Bron: AFP (Jerome Rivet)

Naar boven

Aanhoudende akties tegen militair grondstation op SiciliŽ

2 oktober 2013 - Nu de bouw van de antennes in Niscerni hervat dreigt te worden, zijn de protesten van de bevolking op SiciliŽ opnieuw opgelaaid. In Palermo hebben 2000 demonstranten de president van het eiland, Crocetta, ervan beschuldigd de bewoners in de steek te laten door de bouwstop op te heffen.

Het gaat om het Mobile User Objective System (MUOS), een grondstation voor een gemoderniseerd systeem van satellietverbindingen waardoor overal te wereld ingezette Amerikaanse militairen gemakkelijker kontakt kunnen houden (zie eerder bericht van 29 maart). Het wordt gebouwd op de US Naval Radio Transmitter Facility (NRTF), een basis waar sinds 1991 44 antennes hebben gestaan, waarvan nog 21 aktief. De bewoners hebben vooral bezwaar tegen de effekten van de installaties op de gezondheid. Een onafhankelijk onderzoek heeft geen bewijs voor risico's opgeleverd, maar is zelf weer in akademische kringen omstreden.

De regionale regering beroept zich op een Memorandum of Understanding uit 2011 tussen de Italiaanse regering en SiciliŽ, waar ze niet onderuit kunnen.

MUOS valt onder de grote Amerikaanse basis Sigonella op SiciliŽ, waar ook het Alliance Ground Surveillance (AGS) van de NAVO wordt gevestigd, drones die vanaf grote hoogte bij dag en nacht en in weer en wind langdurig een groot gebied in de gaten kunnen houden.

Bron: Al Jazeera (Michele Bertelli, Rosario Sardella)

Update 3 oktober: David Vine geeft bij Tomdispatch een goed overzicht van het toenemend belang van ItaliŽ in het wereldwijde stelsel van militaire bases van de VS. Op Sigonella Air Station zijn als sinds 2002 Global Hawk drones aktief. Ook zijn er sinds 2003 P-3 Orion maritieme verkenningsvliegtuigen van de VS gestationeerd om rebellengroepen in Noord- en West-Afrika te observeren.

Naar boven

Amerikaanse eis voor unilaterale aktie blokkeert overeenkomst met Afghanistan

2 oktober 2013 - De eis van de VS om ook na 2014 unilaterale kontra-terreurakties in Afghanistan te mogen uitvoeren bedreigt de gesprekken met Kaboel over een bilaterale veiligheidsovereenkomst, die eind deze maand hun beslag zouden krijgen. De overeenkomst, waarover al sinds vorig jaar november wordt onderhandeld, zou gevolgd worden door overeenkomstige afspraken met landen als Duitsland en ItaliŽ.

De Afghaanse regering heeft al lange tijd grote bezwaren tegen de akties van de Amerikaanse special forces, vooral als die burgerslachtoffers veroorzaken. Een ander struikelblok is de Afghaanse eis voor een verreikende Amerikaanse belofte om Afghanistan te beschermen tegen buitenlandse agressie.

Bron: Reuters (Dylan Welch, Hamid Shalizi)

Naar boven

Hoofd NSA geeft toe dat succes minder is dan eerder geclaimd

NSA eagle. Stop the spying! By EFF designer Hugh D'Andrade, 2013, Source: https://www.eff.org/2 oktober 2013 - Tijdens een hoorzitting van de juridische kommissie van de Amerikaanse Senaat heeft het hoofd van de NSA, generaal Keith B. Alexander, op vragen van senatoren toegegeven dat het aantal door de dienst verijdelde komplotten tegen de VS veel kleiner is dan eerder beweerd. Slechts ťťn of misschien twee aanslagen zijn verijdeld door het massaal verzamelen van telefoongegevens van de Amerikaanse burgers, de zogenaamd metadata. Eerder was beweerd dat 54 aanslagen waren voorkomen. Maar nu is toegegeven dat van die 54 gevallen er maar 13 waren die op een of andere manier gerelateerd waren aan de VS. En van die 13 waren er maar ťťn of twee voorkomen door de enorme databestanden die de NSA heeft aangelegd.

De senatoren willen een wetsvoorstel indienen waardoor de NSA alleen data mag verzamelen die relevant zijn voor een bepaald onderzoek waarvoor toestemming is verleend en waarbij een buitenlandse agent betrokken is.

Bron: The Washington Times (Shaun Waterman)

Naar boven

Russische troepen in Centraal-AziŽ

3 oktober 2013 - Het parlement van Tadzjikistan heeft ingestemd met de ratifikatie van een overeenkomst waarbij Russische troepen tot 2042 aan de noordgrens van Afghanistan blijven gelegerd. In ruil daarvoor voorziet Rusland Tadzjikistan van wapens en traint het officierskorps. Momenteel studeren rond 500 Tadzjiekse officieren in Rusland. Er zijn rond 4000 Russische militairen in Tadzjikistan in drie garnizoenen: de hoofdstad Doesjanbe en de zuidelijke steden Koelob en Koergon-Teppa (201ste motorbrigade). Volgens de NRC zou dit aantal stijgen tot 7000. Er zou een bedrag van 150 miljoen euro mee zijn gemoeid. Deze krant meldt ook (op basis van berichtgeving van de Russische Kommersant) nauwere militaire samenwerking tussen KirgiziŽ en Rusland. Rusland lijkt hier de plaats van de VS in te gaan nemen. Het kontrakt met de VS over de luchtmachtbasis Manas bij de hoofdstad Bisjkek loopt in juli 2014 af. Rusland gaat veel materieel leveren aan KirgiziŽ: onder meer helikopters, pantservoertuigen, afweergeschut en verbindingsapparatuur. Het gaat om 825 miljoen euro.

Bronnen: Associated Press; NRC, 4 oktober 2013

Naar boven

Fundamentalistische rebellen stelen voor miljoenen aan VS-wapens in LibiŽ

25 september 2013 - Fox News weet op basis van anonieme bronnen op het State Department en in het leger te berichten dat Libische fundamentalistische strijders afgelopen zomer voor miljoenen dollars aan geavanceerde Amerikaanse wapens hebben gestolen van een basis van de special forces van de VS bij Tripoli. Het gaat om honderden automatische M4-geweren en Glock-pistolen, vrijwel alle aanwezige nachtzichtapparatuur en laserrichttoestellen en 23 zwaar gepantserde Ground Mobility Vehicles (GMV) met GPS-navigatie en armatuur voor granaatwerpers. In juli en augustus werd de basis tot twee keer toe 's nachts geplunderd.

Het kamp was na de overval vorig jaar op de Amerikaanse post in Benghazi ingericht met de bedoeling de daders op te jagen en Libische regeringstroepen te trainen. De bezetting bestond uit een team van 12 man special forces, maar die lagen te slapen in een naburige villa die als safe-house was ingericht. De Libische bewakers waren geen partij voor de rebellen.

Na de tweede raid werd het team teruggetrokken, maar verzuimd werd het kamp te ontmantelen, zodat het nu tot overmaat van ramp als wapendepot in gebruik is genomen door een anti-regeringsmilitie.

Bron: Fox News (Adam Housley)

Naar boven

Gezamenlijke oefening terreurbestrijding van NAVO en Rusland

27 september 2013 - De NAVO en Rusland hebben een driedaagse gezamenlijke oefening gehouden om hun kapaciteit in het bestrijden van vliegtuigkapingen te testen. Aan de oefening Vigilant Skies 2013 deden Turkse, Poolse en Russische gevechtsvliegtuigen mee, alsmede luchtverkeersleiders van het gezamenlijke NATO-Russia Council Cooperative Airspace Initiative (NRC-CAI). Het idee van de oefening was dat terroristen in het Turkse, Poolse en Russische luchtruim vliegtuigen hadden gekaapt, die door de luchtmachten naar een gekontroleerde landingsplaats moesten worden geŽskorteerd. Het CAI is gelanceerd op de NATO-Russia Council van 2002 in Rome, maar pas in december 2011 operationeel geworden als netwerk. Het bestaat nu uit vier eenheden in NAVO-landen en vier in Rusland. KoŲrdinatiecentra zijn in Warschau en Moskou.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

Aantal VS-troepen in Afghanistan met 20% gedaald

26 september 2013 - Het Pentagon heeft de laatste maanden 20% van het aantal troepen in Afghanistan teruggehaald voordat het vechtseizoen was geŽindigd. Van 66.000 in april tot 54.500 eind september. Ook de operaties nemen af in intensiteit. In augustus werd door de VS 158 keer luchtsteun verleend waarbij wapens werden afgeworpen, dat is minder dan de helft van 368 van dergelijke sorties (missies) in mei.

Het doel is om het aantal ingezette militairen in februari terug te hebben gebracht tot 34.000.

Deze herfst zullen alle VS-instrukteurs bij de bataljons en de lagere niveaus van het Afghaanse leger worden teruggetrokken. Alleen op het brigadeniveau en hoger blijven de trainers nog.

Bron: Army Times (Andrew Tilghman)


Naar boven
Naar beginpagina