26 oktober 2013

Korte Berichten week 43
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Tampa wordt Mekka van internationale special operations
Rusland plaatst gevechtshelikopters op Armeense basis
Enorme traangaslevering voor Bahrein
De Rotterdam aangekomen in Lagos
Wat de Britse marine allemaal niet meer kan


Tampa wordt Mekka van internationale special operations

18 oktober 2013 - MacDill Air Force Base in Tampa, Florida is het hoofdkwartier van het US Special Operations Command. Socom heeft daar nu een International Special Operation Forces Coordination Center (ISCC) ingericht, dat de operaties met de special forces van de bondgenoten wereldwijd moet gaan coŲrdineren. Er werken momenteel twaalf liaisonofficieren van tien landen (JordaniŽ, Zuid-Korea, ItaliŽ, Polen, Thailand, Singapore, Japan, Litouwen, Hongarije en Nieuw-Zeeland). Het komende anderhalf jaar moet het aantal landen worden uitgebreid tot een 25-tal. Het Pentagon moet nog bepalen welke landen erbij komen, er worden met de deelnemers voor tien jaar overeenkomsten afgesloten voor liaison en de uitwisseling van informatie. Het gaat om coŲrdinatie en niet om commandovoering. In het Amerikaanse model moeten namelijk alle operationele plannen worden goedgekeurd door de wereldwijde regionale commandanten van het Pentagon. Het is ook de bedoeling dat organisaties als de FBI, DEA en Homeland Security aan het proces deel gaan nemen.

Het verschil met de werkwijze van Central Command (Centcom), waar ook rond 50 bondgenoten in een 'coalitiedorp' zijn gehuisvest, is dat de liaisons in Tampa zijn aangesloten op het informatie- en verbindingssysteem van de Amerikanen. Daartoe wordt gebruik gemaakt van het bestaande verbindingssysteem van de NAVO, het Battlefield Information Collection and Exploitation System (BICES). Ze zullen overigens niet alle Amerikaanse gegevens kunnen zien.

Bron: Stars and Stripes (Howard Altman)

Naar boven

Rusland plaatst gevechtshelikopters op Armeense basis

Rusland gaat de komende maanden zijn luchtmacht op de Armeense basis Erebuni bij de hoofdstad Jerevan versterken met een detachement gevechtshelikopters. Luchtmachtbasis 3624 heeft momenteel minstens 16 MiG-29 Fulcrums in het kader van een luchtverdedigingsovereenkomst van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS - het losse verband dat geldt als opvolger van de Sovjet-Unie). De Russische piloten mogen oefenen op het naburige oefenterrein Maarschalk Bagramyan van het Armeense leger.

Erebuni valt onder de Russische 102e militaire basis Gyumri bij de Armeens-Turkse grens. Die basis is er sinds 1995 onder een bilateraal verdrag dat in 2010 verlengd is van 25 tot 49 jaar (dus tot 2044).

Volgens het blog War is Boring zijn er in totaal 3000 Russische militairen, ook met tanks, gestationeerd in ArmeniŽ. Het land heeft sinds 1994 een konflikt met het buurland Azerbeidzjan over de enklave Nagorno-Karabach. Troepen van Azerbeidzjan worden getraind door de VS, maar er geldt wel een wapenembargo. Daarom bewapent Azerbeidzjan zijn veel sterkere leger met IsraŽlische drones en raketten, Turkse raketwerpers, Zuid-Afrikaanse pantservoertuigen en curieus genoeg 100 geavanceerde Russische T-90 tanks. ArmeniŽ krijgt dan weer een korting op zijn Russische wapens. "Het Russische belang is nauw kontakt te houden met beide kanten, maar net iets nauwer met ArmeniŽ, konkludeert het blog.

Bronnen: RIA Novosti; War is Boring (Robert Beckhusen)

Naar boven

Enorme traangaslevering voor Bahrein

16 oktober 2013 - Een uitgelekt dokument op de website van bahrainwatch.org laat zien dat Bahrein afgelopen juni een gigantische tender heeft uitgeschreven voor 1,6 miljoen traangasgranaten en 90.000 handgranaten met traangas. Daarnaast nog eens 145.000 stungranaten (flashbangs).

Bahrein gebruikte tot nu toe vooral Amerikaans traangas om demonstraties neer te slaan. Uit een briefing van het State Department van 11 mei 2012 blijkt dat de VS op dat moment verdere leveringen van traangas ophielden vanwege "excessief gebruik" door de veiligheidstroepen tegen demonstranten. Er vallen daarbij regelmatig doden en het traangas wordt ook gebruikt voor kollektieve bestraffing van dorpen die niet mee willen werken met de regering.

Bahrain Watch noemt op grond van eerdere veldwaarnemingen een aantal bedrijven die mogelijk in de markt zijn voor deze order (er zou nog niet daadwerkelijk zijn geleverd):

  1. Rheinmetall Denel Munitions (Duits/Zuid-Afrikaans)
  2. DaeKwang Chemical Company en Korea CNO Tech (Zuid-Koreaans)

Er is inmiddels een internationale kampanje op gang gekomen: www.stoptheshipment.org

Bron: bahrainwatch.org (Bill Marczak)

Naar boven

De Rotterdam aangekomen in Lagos

17 oktober 2013 - Het amfibisch transportschip Rotterdam is aangekomen in Lagos om samen met de Nigeriaanse marine te oefenen in het kader van de internationale oefening African Winds 2013. Het schip was op 25 augustus uit Den Helder vertrokken met aan boord onder meer de Maritime Battle Staff van de Nederlandse marine, het 23e Raiding Squadron van de mariniers met het Enhanced Boarding Element, een medisch team en CIMIC-militairen (civiel-militaire samenwerking).

Er wordt onder meer geoefend in amfibische raids, maritieme terreurbestrijding, enteren, het aanhouden en opbrengen van schepen met geweld en operaties op boorplatforms.

Eerder was er samen met Britse collega's (Whiskey Company, 45 Commando van de mariniers) en Spaanse en Amerikaanse special forces getraind in jungle-oorlog op de Jungle Warfare School in Achiase (Ghana). Er is ook geoefend in Marokko en Senegal. Het idee van African Winds is dat westerse militairen samen oefenen met de Afrikaanse legers van landen als Marokko, Benin, Togo, Kameroen, Ghana, Senegal en Nigeria. Het gebeurt allemaal in het kader van het door de VS geleide African Partnership Station van Africa Command. De Rotterdam speelt een centrale rol en is van 15 tot 24 oktober in Nigeria.

De Rotterdam wordt behalve voor training ook gebruikt als varend promotieteam voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Bronnen: Alle Hens juli-augustus; Channels TV; MOD - Royal Navy; African Defense

Naar boven

Wat de Britse marine allemaal niet meer kan

14 oktober 2013 - Bij het blog War is Boring een kritisch artikel met deze titel over de moderniseringsplannen van de Britse marine. Aan de orde komt onder meer de nieuwe Daring-klasse destroyers (gebreken in de luchtverdediging, de verbindingen, geen raketten voor doelen op het vasteland en geen onderzeebootbestrijding vanaf het schip zelf). Bezuinigingen zorgen ervoor dat er acht in plaats van twaalf gebouwd worden (tegen een totale prijs van 10,35 miljard dollar overigens). Daarnaast zijn de Type 22 fregatten voor onderzeebootbestrijding (en verbindingsinlichtingen) buiten dienst gesteld zonder vervanging en heeft Engeland geen maritieme verkenningsvliegtuigen meer.

De twee nieuwe onderzeeŽrs Astute en Ambush zijn nog steeds niet operationeel en bovendien veel te langzaam om de nog af te bouwen vliegdekschepen van de Elizabeth-klasse die ze moeten beschermen bij te houden. Het lijkt erop dat al het geld opgeslorpt wordt door de kernmacht, de vliegdekschepen, de JSF en natuurlijk de oorlogsvoering zoals in Irak en Afghanistan.

Eerder was door antwoorden op parlementaire vragen al bekend geworden dat de Britse marine de kantjes er van afloopt bij de NAVO-verplichtingen. Sinds 2009 is er geen fregat of destroyer meer geleverd voor het NAVO-eskader dat in het noordelijk en oostelijk deel van de Atlantische Oceaan moet patrouilleren. Voor het andere permanente NAVO-eskader in de Middellandse Zee is sinds 2010 geen schip meer geleverd. Er wordt voor de NAVO-operaties ook nog maar ťťn mijnenveger ter beschikking gesteld.

Bronnen: War is Boring (Robert Beckhusen); The Scotsman (David Maddox)


Naar boven
Naar beginpagina