1 november 2013

Korte Berichten week 44
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Rusland versterkt luchtverdediging aan de grens met de NAVO
NAVO-oefening Steadfast Jazz begonnen
Russische strategische bommenwerpers duiken op in Venezuela
NAVO beperkt toekomstig aantal troepen in Afghanistan
Geen NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne, Georgië
Kruiser Russische noordelijke vloot vaart weer uit
Flinke uitbreiding basis Djibouti
Honderden VS-troepen volgend jaar naar Roemenië voor Afghaanse exit


Rusland versterkt luchtverdediging aan de grens met de NAVO

30 oktober 2013 - Rusland gaat vier S-300 luchtverdedigingsinstallaties in de buurt van de grens van Wit-Rusland met Polen en Litouwen plaatsen. Dit gebeurt in het kader van het Joint Regional Air Defense System (JRAD). In december 2009 had Rusland met Wit-Rusland een overeenkomst gesloten over de grensluchtverdediging. Een resultaat is dat de oude Sovjet luchtmachtbasis in Lidy op 120 km van de Poolse grens zal worden uitgebreid. Daar komt in 2015 een squadron Sukhoi Su-27SMZ gevechtsvliegtuigen en een aantal gevechtshelikopters re liggen. De eerste vliegtuigen komen eind dit jaar.

Het is de bedoeling dat de geïntegreerde luchtverdediging in de toekomst ook die van Kazachstan zal omvatten.

Bron: Russia Today

Naar boven

NAVO-oefening Steadfast Jazz begonnen

28 oktober 2013 - In het Baltisch gebied is de grote NAVO-oefening Steadfast Jazz 2013 begonnen. De bedoeling van de oefening is om het Franse snelle reaktiekorps (gestationeerd in Lille) te certificeren als leidend element in 2014 voor de NATO Response Force (NRF), de parate interventiemacht van de NAVO. Het blog The Aviationist weet te melden dat de S uit de naam van de oefening komt van SHAPE (het hoofdkwartier van de NAVO) en de J van Joint, een term die aangeeft dat aan de oefening wordt deelgenomen door eenheden van landmacht, luchtmacht, marine en special forces. De oefening verloopt van 27 oktober tot 9 november. Het scenario is een Artikel 5-operatie, het gaat dus om de reaktie op een aanval tegen een lidstaat van de NAVO.

Aan de oefeningen nemen in totaal 6000 militairen van 17 landen deel. Het oefenhoofdkwartier is op de basis Adazi bij Riga in Letland. Het grootste deel van de landmachtoefening vindt plaats op het oefenterrein Drawsko Pomorskie in Polen en in de Baltische Zee. Rond 40 militaire vliegtuigen oefenen tussen 2 en 9 november in het Poolse luchtruim.

Het maritieme deel van de oefening omvat 13 schepen (waaronder fregatten en mijnenjagers), een onderzeeër en vijf vliegtuigen en helikopters. Hieraan nemen acht NAVO-landen deel. Het vlaggeschip is het Nederlandse luchtverdedigingsfregat De Ruyter.

Volgens Nick Whitney (het vroegere hoofd van het European Defence Agency) is Steadfast Jazz bedoeld om de Oost-Europese leden van de NAVO "gerust te stellen" en wilde ideeën van het Kremlin "af te schrikken". Polen (1500 militairen) en de Baltische staten spelen een belangrijke rol bij het landmachtdeel. Frankrijk en Engeland leveren hiervoor elk 300 soldaten, Italië 250 en Nederland 200, evenals de VS. Duitsland houdt het op 75 en Turkije en Spanje doen niet mee.

Steadfast Jazz zal na het vertrek van de NAVO uit Afghanistan elke twee jaar worden gehouden. De volgende keer zal in 2015 zijn in Portugal.

Bronnen: The Aviationist (Jacek Siminski); EU Observer (Andrew Rettman)

Naar boven

Russische strategische bommenwerpers duiken op in Venezuela

28 oktober 2013 - Twee Russische strategische bommenwerpers voor de lange afstand zijn als onderdeel van een militaire oefening naar Venezuela gevlogen. De twee Tupolev Tu-160 waren opgestegen van de luchtmachtbasis Engels bij Saratov. De bommenwerpers kunnen nukleaire kruisraketten meenemen. Ze vlogen meer dan 10.000 km in 13 uur en landden op het vliegveld Maiquetia bij Caracas. In 2008 hadden ze dit ook al een keer vertoond. Er waren toen tevens marine-oefeningen in de Caribische Zee om de opkomst van Rusland als militaire mogendheid kracht bij te zetten.

Bron: Associated Press

Update 31 oktober: De Tupolevs zijn vandaag via het Caribisch gebied aangekomen in Nicaragua.

Naar boven

NAVO beperkt toekomstig aantal troepen in Afghanistan

27 oktober 2013 - De New York Times is na gesprekken met hoge NAVO-funktionarissen tot de slotsom gekomen, dat de NAVO nu bezig is een veel kleinere operatie voor Afghanistan na 2014 te plannen dan oorspronkelijk het idee was. Uiteindelijk blijkt het hoofdzakelijk te gaan om het stationeren van een aantal troepen om de internationale militaire bijstand voor Afghanistan (meer dan vier miljard dollar per jaar) te administreren, kontroleren en verantwoorden.

Het komt neer op meer militaire managers en minder gevechtstrainers. Het NAVO-personeel zou worden gedetacheerd bij de Afghaanse ministeries en militaire hoofdkwartieren om de betalingen voor brandstof, voorraden en training te regelen. Terwijl het oorspronkelijke plan inhield dat NAVO-adviseurs en trainers over het hele land zouden worden gedetacheerd bij kleine Afghaanse eenheden, gaat het nu nog om plaatsing bij de ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken, de zes korpshoofdkwartieren van het Afghaanse leger en de zes van de Afghaanse nationale politie. De trainers zouden aktief zijn bij de opleidingscentra van het Afghaanse leger en de politie. Dit laat de aanwezigheid van Amerikaanse commando's om contra-terreuroperaties uit te voeren buiten beschouwing.

Luitenant-generaal b.d. David W. Barno, die 19 maanden lang de hoogste Amerikaanse officier in Afghanistan was, vatte het als volgt samen: "Het belangrijkste dat we kunnen doen is cheques voor de Afghaanse veiligheidstroepen blijven uitschrijven, zodat de financiering voor brandstof, voedsel, wapens en soldij doorgaat. Zolang dat blijft lopen zullen ze in elk geval in staat blijven om een patsituatie met de Taliban in stand te houden en dat is genoeg om de staat in leven te houden."

Bron: The New York Times (Thom Shanker)

Naar boven

Geen NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne, Georgië

22 oktober 2013 - Secretaris-generaal van de NAVO Rasmussen heeft bekend gemaakt dat Oekraïne besloten heeft zijn aanvraag voor lidmaatschap van de NAVO in te trekken. Georgië zou wel geïnteresseerd blijven, maar in 2014 geen lid worden. De twee landen blijven wel partners van de NAVO.

Bron: UPI

Naar boven

Kruiser Russische noordelijke vloot vaart weer uit

22 oktober 2013 - De nukleair aangedreven geleide-wapen-kruiser Pyotr Veliky (Peter de Grote), het vlaggeschip van de Russische noordelijke vloot, is uitgevaren voor een tocht van enkele maanden patrouilles en training in de Atlantische Oceaan. De kruiser was onlangs teruggekeerd van oefeningen bij de Novosibirsk eilanden in het noordelijke poolgebied. De Pyotr Veliky is het enige Russische marineschip dat wordt geacht grootschalige aanvallen met kruisraketten en ballistische raketten af te kunnen weren. Het is bewapend met tal van raketsystemen tot de middellange afstand (200 km). De radars reiken tot 30 km hoogte en 300 km ver.

Bron: RIA Novosti

Naar boven

Flinke uitbreiding basis Djibouti

20 oktober 2013 - De Los Angeles Times beschrijft de expansie van militaire uitgaven van de VS in Afrika. De belangrijkste uitbreiding is die van de basis Djibouti in de Hoorn van Afrika. Er wordt meer dan 200 miljoen dollar uitgetrokken voor de modernisering van de energievoorziening en de bouw van een centrum voor speciale operaties met vliegtuighangar voor twee vliegtuigen, legeringsgebouwen, sporthal etc. Er is kapaciteit voor 700 special forces.

In de komende 25 jaar wil het Pentagon in totaal 1,2 miljard investeren in de basis, waar nu 4000 militairen en burgerpersoneel zijn gehuisvest. Er vindt veel training van Afrikaanse legers plaats, maar er zijn ook enkele honderden special forces gestationeerd. Afgelopen jaar is een team voor snelle interventie van Green Berets van de 10th Special forces Group van de Amerikaanse landmacht naar Djibouti gekomen.

Kleinere lokaties zijn er in Manda Bay, Kenia (landingsbaan voor C-130 transportvliegtuigen), Burkina Faso (ondersteunende vluchten door een partikuliere maatschappij) en Entebbe, Oeganda.

De dronevluchten met Predators en Reapers vinden vanwege de overlast voor de burgerluchtvaart nu plaats vanaf een vroegere landingsbaan van het Franse vreemdelingenlegioen in de buurt van de hoofdstad Djibouti. Daar is 13 miljoen geïnvesteerd onder meer voor munitieopslag. Het Pentagon betaalt jaarlijks 38 miljoen dollar voor de basis.

Bron: Los Angeles Times (Shashank Bengali)

Naar boven

Honderden VS-troepen volgend jaar naar Roemenië voor Afghaanse exit

18 oktober 2013 - Volgend jaar gaan honderden VS-militairen naar Roemenië om daar een logistieke basis op te zetten voor de terugtocht uit Afghanistan. Het bestaande vliegveld Mihail Kogalniceanu bij Constantsa aan de Zwarte Zeekust gaat de rol van de luchtmachtbasis Manas in Kirgizië overnemen en wordt een Forward Operating Site. Eind 2014 moeten de rond 51.000 troepen die nu in Afghanistan dienen zijn teruggekeerd. Als onderdeel van de in het Pentagon gesloten overeenkomst mag Roemenië ook twaalf F-16's overnemen van Portugal, waarbij de VS de opleiding van de piloten verzorgen.

De basis wordt al sinds 1999 door de VS gebruikt en in 2005 werd tussen de VS en Roemenië overeengekomen dat Washington een aantal bases waaronder ook deze mocht gebruiken voor training, opslag en troepenverplaatsingen. Op Manas werken nu rond 1500 VS-militairen en personeel van ingehuurde bedrijven.

Bron: Marine Corps Times (Andrew Tilghman)


Naar boven
Naar beginpagina