10 november 2013

Korte Berichten week 45
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Eis om logistiek akkoord tussen VS en Pakistan openbaar te maken
Israël boos op VS na 'lek' over luchtaanval
Varyag en Pyotr Veliky gaan de Middellandse Zee binnen
NAVO-oefening leidde naar de rand van een nukleaire ramp
Politie Maldiven koopt traangas en rubberkogels bij de Britten
Australische luisterpost op Cocos-eilanden


Eis om logistiek akkoord tussen VS en Pakistan openbaar te maken

5 november 2013 - Een Pakistaanse politicus eist dat overeenkomsten over het transport van NAVO-containers uit Afghanistan via Pakistan openbaar worden gemaakt. Volgens Shujaat Hussain van de oppositiepartij PML-Q moeten er in het kader van de exit uit Afghanistan 750.000 containers met goederen ter waarde van 35 miljard dollar via Pakistan worden vervoerd.

Er is in Pakistan grote ontrust ontstaan na de geslaagde drone-aanval op de leider van een van de guerrillabewegingen in de noordwestelijke provincie Khyber-Pakhtunkhwa, Hakimullah Mehsud, aan de vooravond van onderhandelingen met de regering. De leider van de regerende partij in de provincie, Imran Khan, heeft gedreigd om de logistieke lijnen van de NAVO af te knijpen als de drone-aanvallen niet worden gestopt. Het is onduidelijk of hij daar ook de juridische mogelijkheden voor heeft. Inmiddels is er een provinciaal besluit dat de regering oproept om de transporten per 20 november te blokkeren.

NAVO-transportroutes door PakistanEr is een overeenkomst met de VS die de konvooien toelaat tot 2015 de grens te passeren. In het verleden zijn de transporten af en toe onderbroken door politieke incidenten, korruptie of onveilige situaties. Er is een alternatieve route naar de haven van Karachi door de provincie Baloechistan, maar ook daar is het erg onrustig.

Bronnen: The Wall Street Journal (Saeed Shah); Daily Times (Pakistan, Asif Mehmood)

Naar boven

Israël boos op VS na 'lek' over luchtaanval

3 november 2013 - Israël heeft een reeks felle protesten afgegeven bij het Witte Huis, omdat een Amerikaanse woordvoerder bij CNN had bevestigd dat op 30 oktober de Israëlische luchtmacht een aanval heeft uitgevoerd op een Syrische basis bij Latakia. Israël, dat zelf in alle talen zwijgt over de aanval, vindt dit niet prettig omdat het gevolg kan zijn dat Syrië zich genoopt ziet tot represailles. De Israëlische zender Channel 2 spekuleerde dat de regering Obama Israël wellicht wilde waarschuwen om op te houden met dit soort akties. Overigens is dit niet het eerste 'lek', bij eerdere gevallen dit jaar was het de rol van het Pentagon om informatie door te briefen aan de pers.

Het blog Tikun Olam meldde op basis van berichten in de Israëlische pers dat het doelwit van de aanval een depot zou zijn van Russische SA-125 luchtdoelraketten die bestemd waren om doorgeleverd te worden aan Hezbollah. Dit is een vrij oud model, maar zou recentelijk zijn gemoderniseerd en bruikbaar gemaakt voor inzet vanuit ondergrondse bunkers, waar het wapen door middel van een railsysteem minder kwetsbaar is voor aanvallen.

Er is daarnaast in de Amerikaanse berichtgeving ook sprake van een tweede aanval dezelfde dag op een militaire basis bij Damascus.

Bronnen: CNN (Barbara Starr); Times of Israel; Tikun Olam (Richard Silverstein)

Naar boven

Varyag en Pyotr Veliky gaan de Middellandse Zee binnen

3 november 2013 - De kruiser Varyag, het vlaggeschip van de Russische Pacifische vloot, en de nukleair aangedreven Pyotr Veliky (Peter de Grote) zijn gisteren de Middellandse Zee binnengegaan. Een woordvoerder van de Pacifische vloot vertelde dat momenteel elf schepen overal ter wereld zijn ingezet, waarvan zeven in de regio Zuidwest-Azië. Het eskader van de Varyag zal binnenkort een bezoek brengen aan Alexandrië in Egypte. De Varyag kwam binnen via het Suezkanaal en gaat de kruiser Moskva aflossen. Daarnaast zijn de destroyer Smetlivy en de landingsschepen Alexandr Shabalin, Novocherkassk en Minsk nog ter plaatse.

De Pyotr Veliky kwam binnen via de Straat van Gibraltar en is even verderop voor anker gegaan. Het schip had de basis van de Noordelijke vloot in Severomorsk op 22 oktober verlaten en had een ruwe overtocht vanwege de stormen op de Atlantische Oceaan.

Bron: Voice of Russia

Naar boven

NAVO-oefening leidde naar de rand van een nukleaire ramp

2 november 2013 - Uit op basis van de Britse Freedom of Information Act vrijgegeven regeringsdokumenten blijkt dat de VS en Engeland in november 1983 de Sovjet-Unie bijna hadden geprovoceerd tot een kernoorlog. De NAVO-oefening Able Archer was zo realistisch dat de Russen dachten dat een kernaanval op hun grondgebied ophanden was. Volgens Peter Burt van de Nuclear Information Service (NIS) die de papieren heeft opgevraagd, tonen ze aan dat de Koude Oorlog verre van stabiel was. 1983 was ook het omslagpunt waarop de wereldleiders zoals Reagan, Thatcher en Gorbatsjov begonnen in te zien dat er een eind aan deze gevaarlijke periode moest komen.

Able Archer liet 40.000 VS- en NAVO-militairen ('Blauw') oprukken door West-Europa in een scenario waarbij 'Oranje' (de Sovjet-Unie) troepen had gestuurd naar Joegoslavië, waar onrust was uitgebroken. Vervolgens viel Oranje Scandinavië en Griekenland binnen. De zaak eskaleerde naar het nukleaire niveau.

Na het begin van de oefening, waarbij Britse bases zoals Greenham Common werden geaktiveerd, laadden de Russen een twaalftal vliegtuigen in de DDR en Polen met kernwapens. Rond 70 SS-20 raketten werden in alarmfase geplaatst en de Russische kernonderzeeërs verdwenen onder het poolijs.

Het Britse Joint Intelligence Committee (JIC) in 1983: "We kunnen de mogelijkheid niet uitsluiten dat op zijn minst een aantal Sovjet-funktionarissen/officieren Able Archer 83 en mogelijk andere nukleaire CPXs [commandopostoefeningen zoals Wintex] verkeerd hebben ge´nterpreteerd, als zou er sprake zijn van een reële dreiging."

Bron: The Guardian (Jamie Doward)

Nuclear Information Service , 3 november 2013 - Thirty years ago: the nuclear crisis which frightened Thatcher and Reagan into ending the Cold War (Peter Burt);
Bulletin of the Atomic Scientists, november/december 2013 - Countdown to declassification: Finding answers to a 1983 nuclear war scare (Nate Jones).

Naar boven

Politie Maldiven koopt traangas en rubberkogels bij de Britten

3 november 2013 - Een firma die Brits eigendom is, heeft een grote hoeveelheid traangas, stungranaten en rubberkogels verkocht aan de politie van de Maldiven. De partij ter waarde van 100.000 dollar werd verkocht door WH Brennan in Singapore, een buitenlandse dochter van de Survitec Group in Southampton, en op 25 september verscheept door de Braziliaanse wapenhandelaar Condor Industries.

Mensenrechtengroeperingen maken zich zorgen, omdat de politie in de Malediven drie weken eerder de tweede ronde van de presidentsverkiezingen had verstoord. De oude president Mohamed Nasheed, die in januari 2012 was afgezet bij een door de politie gesteunde coup, stond op dat moment op winst. De verkiezingen zouden deze week worden overgedaan.

Vorig jaar waren er al vragen gerezen toen gebleken was dat 250 politiemensen van de Maldiven, waaronder de politiechef, waren getraind door het Scottish Police College.

De Britse regering zegt dat ze de order had willen tegenhouden als er vanuit Engeland was geleverd, omdat de gevolgen destabiliserend kunnen zijn en leiden tot meer repressie. Maar op buitenlandse dochters van Britse bedrijven hebben ze geen greep, dat is een maas in de wet. Survitec zelf, een bedrijf dat ook overlevingsmateriaal, boten en veiligheidsapparatuur verkoopt, zegt dat ze na het onderzoek van the Guardian vrijwillig de kontakten met de Malediven heeft opgeschort.

Bron: The Guardian (Severin Carrell)

Naar boven

Australische luisterpost op Cocos-eilanden

1 november 2013 - Op de Cocos-eilanden, 1100 km ten zuidwesten van Java, is een afluisterpost van het Australische Defense Signals Directorate (DSD) gevestigd. De installatie moet samen met het Shoal Bay Receiving Station bij Darwin het elektronische Indonesische militair en marineverkeer onderscheppen. De luisterpost staat ter plaatse bekend als het 'huis zonder ramen'. Er is ook een satellietgrondstation. Het geheel wordt vanaf afstand bediend vanuit het hoofdkwartier van het DSD bij Russel Hill in Canberra.

Er is ook een geheime DSD-installatie in de Australische ambassade in Jakarta.

Bron: The Age (Philip Dorling)


Naar boven
Naar beginpagina