24 november 2013

Korte Berichten week 47
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
VS verlengen Patriotmissie in Turkije
VS gaan Libische troepen mogelijk trainen in Bulgarije
Minder geld voor operaties AFRICOM
NSA had personeel bij Fusion Center in Mexico-Stad
VS-mariniers beëindigen eigen luchtgevechtsleiding in Afghanistan
Duitsland koopt nog geen bewapende drones
Geheime afluisterbasis in de Riverina (New South Wales)
De Nimitz is op weg naar huis


VS verlengen Patriotmissie in Turkije

18 november 2013 - De VS verlengen de aanwezigheid in Turkije met twee batterijen Patriot voor een jaar. Turkije had op 8 november om de verlenging gevraagd. De Nederlandse regering heeft vorige week de Patriotmissie ook verlengd. De Duitsers overleggen nog.

De Amerikaanse Patriots waren net bezig met de voorbereiding voor terugkeer naar de VS voor onderhoud. Twee vervangende batterijen werden gereed gemaakt. De nieuwe batterijen worden bediend door het 5e bataljon van het 7e Air Defense Artillery Regiment uit Duitsland. Ze vervangen de 400 troepen van het 3e bataljon, 2e Air Defense Artillery C-batterij.

De Amerikanen bewaken bij Gaziantep rond de klok het luchtruim. Er zijn 12 lanceervoertuigen met hun eigen generators, die niet ontworpen zijn om rond de klok te draaien. Dat betekent dus veel tussentijds onderhoud voor de technici.

Bron: Stars and Stripes (Chris Carroll, John Vandher)

Naar boven

VS gaan Libische troepen mogelijk trainen in Bulgarije

18 november 2013 - Volgens de commandant van de Amerikaanse special forces (SOCOM), admiraal William McRaven, is het plan om volgend jaar al VS-militairen naar Bulgarije te sturen om daar Libische troepen te trainen. Het is de bedoeling een Libische strijdmacht van 5-8000 soldaten op te leiden en een kleinere eenheid voor terreurbestrijding.

Bulgarije is in 2004 lid geworden van de NAVO en heeft in 2006 een overeenkomst met de VS gesloten waarbij 2500 Amerikaanse militairen in het land kunnen zijn en vier oefenterreinen voor gezamenlijke training werden aangewezen. Het Libische leger zal waarschijnlijk op het oefenterrein Novo Selo worden opgeleid. Vanaf eind oktober hebben Amerikaanse mariniers daar twee weken samen met Bulgaarse militairen geoefend in verkenningstaktieken en speciale operaties (raids). De Amerikanen hoorden bij de Black Sea Rotational Force, die jaarlijks wordt ingezet om samen te werken met de legers van Bulgarije, Roemenië en Georgië.

Bronnen: Foreign Policy (Dan Lamothe); New York Times (Thom Shanker)

Naar boven

Minder geld voor operaties AFRICOM

15 november 2013 - Africa Command gaat de trainingsmissies voor de Afrikaanse legers wat inkrimpen. Het regionale commando van het Pentagon moet in 2014 mogelijk 40 miljoen dollar inleveren in verband met de beperking van het begrotingstekort in de VS, de zogenaamde sequester. Het betekent dat er wel op het zelfde aantal plaatsen zal worden geoefend, maar met wat minder troepen. Het hoofdkwartier in Stuttgart wordt met 20% ingekrompen. AFRICOM heeft op elk moment rond 5000 militairen in Afrika, een groot deel in Djibouti.

De laatste jaren had AFRICOM zich al verder gekoncentreerd op de militaire kerntaken ten koste van programma's voor soft power. Ook zijn er nieuwe eenheden voor speciale operaties en twee snelle interventiegroepen mariniers toegevoegd.

Volgens bevelhebber generaal David Rodriguez zijn er momenteel geen plannen voor operaties tegen Boko Haram in Nigeria. Rodriguez zei dat in Mali door de Franse aktie (ondersteund door Washington met inlichtingen en transportvliegtuigen) de strijders van al-Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM) waren verspreid, hoewel hun aantal waarschijnlijk niet was verminderd.

Bronnen: Stars and Stripes (John Vandiver); Reuters (Peter Apps)

Naar boven

NSA had personeel bij Fusion Center in Mexico-Stad

14 november 2013 - Uit na een verzoek via de Freedom of Information Act vrijgegeven dokumenten blijkt dat NSA-personeel regelmatig rouleerde naar een geheim Mexico Fusion Center op de Amerikaanse ambassade in Mexico-Stad. De NSA-analisten hielpen bij de operaties die zicht moesten bieden op high value targets. Een fusion center is een instelling waar verschillende diensten en eventueel lokale autoriteiten informatie over aktiviteiten en dreigingen met elkaar uitwisselen. Op de ambassade was onder meer ook personeel aanwezig van de militaire inlichtingendienst DIA en het narcoticabureau van het Pentagon. Ondersteuning werd geleverd via Northern Command (NORTHCOM) van het Amerikaanse leger.

Uit het materiaal blijkt een tweesporenbeleid van de Amerikaanse inlichtingendiensten in Mexico. Enerzijds waren er joint intelligence centers (soms ook fusion centers genoemd), die werden bemenst met personeel van Mexicaanse en Amerikaanse diensten. Anderzijds was er de unilaterale operatie op de ambassade waar Mexicanen geen toegang toe hadden.

De term high value target had vaak betrekking op leiders van terroristische groeperingen of vijandige staten. Uit het nu via O Globo in Brazilië gelekte materiaal van Edward Snowden blijkt dat met dezelfde term ook de presidenten van Mexico en Brazilië werden aangeduid.

Bron: Migration Declassified (Michael Evans)

Naar boven

VS-mariniers beëindigen eigen luchtgevechtsleiding in Afghanistan

14 november 2013 - De Amerikaanse mariniers in de zuidwestelijke sektor van Afghanistan hadden (als enigen) hun eigen luchtgevechtskontrole. Dit werd verzorgd door Marine Air Control Squadron 2 in Camp Leatherneck, provincie Helmand. De andere vier Battle Management Area's (BMA) werden bediend door luchtgevechtsleiders van de 71st Expeditionary Air Control Squadron van de luchtmacht in Qatar. Op 2 november werd het eigen Tactical Operations Center (TAOC) van de mariniers gesloten en de verantwoordelijkheid voor luchtoperaties boven de 5000 meter (hoofdzakelijk vliegtuigen en drones) overgedragen aan Qatar.

Het TAOC van de mariniers had sinds 2009 320.000 operaties met vliegtuigen, 80.000 met tankvliegtuigen en 7000 met helikopters uitgevoerd als steun voor coalitietroepen in Afghanistan.

Daarnaast is er nog het Direct Air Support Center dat de operaties beneden 5000 meter kontroleert. Dat gaat meest over luchtsteun aan grondtroepen en blijft gewoon.

Bron: Marine Corps Times (Kent Miller)

Naar boven

Duitsland koopt nog geen bewapende drones

13 november 2013 - In het kader van het ontwerp-regeringsakkoord tussen SPD en CDU wordt de aankoop van bewapende drones door Duitsland voorlopig uitgesteld. De betreffende werkgroep in de onderhandelingen rapporteert volgens Der Spiegel: "Buitenwettelijke dodelijke aanvallen met bewapende drones wijzen we kategorisch af. Duitsland zal zich inzetten voor opname van bewapende onbemande vliegtuigen in het ontwapenings- en wapenbeheersingsoverleg." Verder: "Voorafgaand aan een besluit zullen we alle daarmee samenhangende volkenrechtelijke, grondwettelijke, veiligheidspolitieke en ethische vraagstukken zorgvuldig onderzoeken." Volgens onderhandelaars met wie het weekblad heeft gesproken, betekent dit dat een aankoop van gevechtsdrones in de komende regeringsperiode vrijwel is uitgesloten.

Het verzet tegen de bewapende drones kwam opmerkelijk genoeg niet alleen van de kant van de SPD, maar ook van de Beierse CSU, de zusterpartij van de CDU.

Bron: Der Spiegel (Veit Medick, Severin Weiland)

Naar boven

Geheime afluisterbasis in de Riverina (New South Wales)

14 november 2013 - Op een verbindingsbasis van de Royal Australian Navy in de Riverina, een gebied in New South Wales, is een afluisterstation voor (onder meer) militaire verbindingen gevestigd, een Modernised High Frequency Communications System van het Defence Signals Directorate (DSD, nu Australian Signals Directorate - ASD). Het is onderdeel van vier zend- en ontvangststations die bediend worden vanuit Canberra. Samen met een post bij Townsville in Queensland luistert de basis in de Riverina verkeer van Papua New Guinea en het zuidwestelijk deel van de Stille Oceaan af. Een station in Shoal Bay (New South Wales) en een op de Cocos-eilanden koncentreren zich op Indonesië.

Bron: The Daily Advertiser - Austr. (Andrew Pearson)

Naar boven

De Nimitz is op weg naar huis

9 november 2013 - Het vliegdekschip Nimitz is gisteren teruggevaren door het Suezkanaal naar de Rode Zee. Volgens de Stars and Stripes zijn ze op weg naar de thuishaven Everett in de noordwestelijke staat Washington van de VS. Het schip zal daar naar verwachting voor Kerstmis aankomen. De Nimitz had eigenlijk al in augustus het Midden-Oosten moeten verlaten, nadat hij was afgelost door de Truman. Maar vanwege de Syrische krisis bleven ze langer. De Nimitz was de laatste drie weken in de Middellandse Zee om daar te oefenen samen met NAVO-bondgenoten. Het ging om een luchtverdedigingsoefening met de Franse destroyer Chevalier Paul.

Het komt er wel op neer dat er voor het moment nog even twee vliegdekschepen in de buurt van Iran zijn, de Nimitz en de Truman. Ook de destroyer USS Gravely heeft de Middellandse Zee verlaten op weg naar huis. De destroyers USS Stout en USS Ramage en de kruiser USS Monterey blijven in de oostelijke Middellandse Zee.

Bronnen: Stars and Stripes (Hendrick Simoes); Associated Press (Lolita C. Baldor)

Update 19 november: De Nimitz hoeft toch niet mee te doen aan de hulpverleningsaktie op de Filippijnen na orkaan Haiyan. Er was sprake van dat het vliegdekschip daarheen zou worden gedirigeerd. De toestand op de wegen is echter dusdanig verbeterd dat het niet nodig is. De Nimitz is nu 10 ½ maand van huis, terwijl een inzet van zes maanden eigenlijk normaal is (hoewel steeds vaker overschreden).

De Zevende Vloot biedt nog wel zeker een paar dagen hulp op de Filippijnen met het vliegdekschip Georges Washington. De USS Germantown en USS Ashland zullen daar morgen aankomen.

Bron: Stars and Stripes (Erik Slavin)


Naar boven
Naar beginpagina