1 december 2013

Korte Berichten week 1
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
NAVO-vrachtwagens zitten vast in Pakistan
Internationale luchtmachtoefening in Israël
Frankrijk stuurt meer troepen naar CAR
Russische marineschepen komen aan in Colombo
Egypte krijgt eerste raketboot van VS
Indiase leger gaat 80.000 troepen extra langs de Chinese grens plaatsen


NAVO-vrachtwagens zitten vast in Pakistan

26 november 2013 - Rond 1500 vrachtwagens die de NAVO in Afghanistan moeten bevoorraden zijn vast komen te zitten in Pakistan door demonstraties tegen drone-aanvallen in de noordwestelijke grensprovincie Pakhtunkhwa. De politie is opgetreden tegen de demonstranten in de buitenwijken van Peshawar, die de verzegeling van de containers hebben verbroken om te kijken of de inhoud bestemd was voor de NAVO en de chauffeurs hebben aangevallen. De vrachtrijders voelen zich echter nog niet veilig genoeg om te gaan rijden.

Tot de demonstraties was opgeroepen door de Tehreek-e-Insaf partij van de populaire cricketspeler Imran Khan, die de provincie sinds de laatste verkiezingen regeert.

Bron: Associated Press (Adil Jawad)

Naar boven

Internationale luchtmachtoefening in Israël

25 november 2013 - De VS, Italië en Griekenland nemen deel aan een multinationale oefening met de Israëlische luchtmacht (IAF). Blue Flag is een twee weken durende oefening in luchtgevechten, defensieve manoeuvres en bombarderen vanaf geringe hoogte. De oefening is gemodelleerd naar de bekende jaarlijkse Red Flag van de Amerikaanse luchtmacht in Nellis Air Base. Aan Blue Flag 2013 doen 60 Amerikaanse en Griekse F-16s en Italiaanse Tornado's en AMX lichte jachtbommenwerpers mee. Net zoals bij Red Flag is er een 'agressor'-squadron als oefenvijand, dat vliegt vanaf de zuidelijke basis Ovda in de Negev. Dergelijke oefeningen zijn sinds een jaar of vijftien in Griekenland en Italië gehouden. De IAF wil van Blue Flag een tweejaarlijks gebeuren maken.

Bron: Xinhua

Naar boven

Frankrijk stuurt meer troepen naar CAR

26 november 2013 - Frankrijk gaat extra troepen sturen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Minister van Defensie Le Drian zei dat rond 1000 Franse soldaten een Afrikaanse operatie om de orde te herstellen zullen ondersteunen. Het zou gaan om een inzet die een half jaar gaat duren.

Op dit moment zijn er al 410 Franse militairen ingezet in de hoofdstad Bangui, vooral in de buurt van het vliegveld. Volgens minister van Defensie Tiangaye van de CAR zouden er nog 800 Fransen bijkomen.

Afgelopen maart verjoeg de guerrillakoalitie Seleka president Bozize en verving hem door de rebellenleider Djotodia. Sindsdien zijn gevechten uitgebroken tussen voormalige rebellen (meest moslims) en christenmilities. De konflikten krijgen steeds meer een interreligieus karakter, waarbij de milities elkaars dorpen aanvallen. Frankrijk wil volgende week een VN-resolutie laten aannemen om een Afrikaanse stabilisatiemacht in de CAR te versterken. Die moet dan later overgaan in een VN-vredesoperatie. De Afrikaanse troepenmacht MISCA beschikt nu over 2500 troepen. In december zou de Afrikaanse Unie de leiding overnemen en de sterkte worden opgevoerd tot 3600.

Bron: AFP (Michael Mainville)

Naar boven

Russische marineschepen komen aan in Colombo

25 november 2013 - Vijf Russische marineschepen van de Pacifische vloot zijn aangekomen in Colombo op Sri Lanka. Ze zijn op weg van de Middellandse Zee naar Vladivostok. Het zijn de onderzeebootjager Admiral Panteleyev, de landingsschepen Admiral Nevelsky en Peresvet, de sleepboot Fotiy Krylov en het bevoorradingsschip Pechenga.

Bron: Xinhua

Naar boven

Egypte krijgt eerste raketboot van VS

19 november 2013 - De S. Ezzat, de eerste van vier snelle raketboten voor de Egyptische marine, is in Florida overgedragen. De Egyptische officieren van het schip waren sinds juli in opleiding op Pensacola Naval Station. Het tweede schip, de F. Zekry zal in december worden geleverd. De M. Fahmi en de A. Gad volgen in 2014. Het programma wordt grotendeels gefinancierd via de Foreign Military Sales (FMS) van de VS. De schepen worden onder meer uitgerust met Harpoon-raketten en zijn bestemd om de regio van het Suezkanaal te verdedigen. De staatsgreep in Egypte in juli was geen belemmering voor de leverantie.

Bron: Defense News (Christopher P. Cavas)

Naar boven

Indiase leger gaat 80.000 troepen extra langs de Chinese grens plaatsen

19 november 2013 - Het Indiase leger maakt een begin met opstellen van een nieuw legerkorps bergtroepen met twee zelfstandige infanteriebrigades en twee zelfstandige pantserbrigades langs de Line of Actual Control (LAC), de de facto grens met China sinds de oorlog tussen beide landen in 1962. Het nieuwe '17 strike corps' voor snelle interventie met totaal meer dan 80.000 soldaten zal zijn hoofdkwartier in Panagarh in West-Bengalen krijgen. Drie van de 13 Indiase legerkorpsen hebben een dergelijke offensieve benaming, maar die zijn grotendeels opgesteld tegen Pakistan. Volgens de Times of India zal de nieuwe eenheid de mogelijkheid geven om in de Autonome Regio Tibet in het offensief te gaan.

In 2009 en 2010 zijn al twee nieuwe infanteriedivisies (35.000 soldaten) opgesteld in Lekhapani en Missamari in Assam. Hun taak is de verdediging van het omstreden gebied Arunachal Pradesh.

Het opstellen van het nieuwe korps gaat in totaal wel zeven jaar duren.

Bron: Times of India (Rajat Pandit)


Naar boven
Naar beginpagina