21 december 2013

Korte Berichten week 51
Samenstelling: Kees Kalkman

Deze en meer Korte Berichten zijn te vinden op troepenbewegingen.blogspot.nl.

Inhoud:
Rusland verplaatst gevechtsvliegtuigen naar Wit-Rusland
Iran haalt vliegtuigen weg van omstreden eiland
VS-basis Thule onderdeel van afluisternetwerk
VS sturen moderne patrouillevliegtuigen naar Japan
Nieuw VS-plan om Libische troepen te trainen
China schaduwt Amerikaanse en Japanse vliegtuigen


Rusland verplaatst gevechtsvliegtuigen naar Wit-Rusland

9 december 2013 - De Russische luchtmacht heeft de eerste vier SU-27SM3 gevechtsvliegtuigen gestationeerd in Wit-Rusland. Ze worden volgens de Belorusskiy Partizan geplaatst op de 61e vliegbasis in Baranavichi. De stad ligt op 130 km van de Poolse grens en 40 km van Litouwen.

Bron: Defense News (Jaroslaw Adamowski)

Naar boven

Iran haalt vliegtuigen weg van omstreden eiland

8 december 2013 - Iran heeft volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger een squadron gevechtsvliegtuigen van de Revolutionaire Garde teruggetrokken van het strategische eiland Abu Musa in de Perzische Golf. Het gaat om tien SU-25 Frogfoot-vliegtuigen voor luchtsteun, waaronder zeven die waren uitgeweken van Irak naar Iran tijdens de Golfoorlog van 1991. Abu Musa is omstreden tussen Iran en de Golfstaten sinds Iran in 1971 (nog onder de Sjah) op basis van een overeenkomst een militaire bezetting van het eiland vestigde en ook twee kleinere naburige eilanden, Groot- en Klein-Tunb, bezette. Dit was kort voor de vorming van de Verenigde Arabische Emiraten.

Bron: Defense News (Awad Mustafa)

Naar boven

VS-basis Thule onderdeel van afluisternetwerk

2 december 2013 - Een derde van de informatie die wordt opgevangen op de Amerikaanse basis Thule Tracking Station (TTS) op Groenland wordt gebruikt door de CIA en de NSA. Het kan gaan om foto's, meteorologische informatie over Irak of de lokatie van terroristenkampen in Afghanistan, zo blijkt uit documenten die zijn gepubliceerd door de Deense krant Jylland-Posten. Mogelijk ondersteunt de basis ook het geheime programma van drone-aanvallen door de VS.

Thule werd door de VS gebouwd in de jaren vijftig. De basis raakte in opspraak in 1968 toen er een B-52 bommenwerper met kernwapens aan boord crashte. In 2004 besloten de Deense regering en het Groenlandse zelfbestuur dat de Amerikanen hun basis mochten houden als onderdeel van het strategische raketschild.

Bron: Copenhagen Post (Ray Weaver)

Naar boven

VS sturen moderne patrouillevliegtuigen naar Japan

2 december 2013 - De Amerikaanse marine stuurt geavanceerde P-8 Poseidon maritieme patrouillevliegtuigen naar Japan. Zes P-8's zullen uiteindelijk worden gestationeerd op de luchtmachtbasis Kadena op Okinawa. De eerste is gisteren aangekomen. De P-8 van Boeing vervangt de P-3 Orion van Lockheed en is gespecialiseerd op het jagen op onderzeeërs, naast andere schepen. Het vliegtuig is uitgerust met radar en bewapend met luchttorpedo's en anti-scheepsraketten.

Bron: Reuters (Tim Kelly, Phil Stewart)

Naar boven

Nieuw VS-plan om Libische troepen te trainen

1 december 2013 - De VS en bondgenoten gaan een Libische General Purpose Force trainen, die voor een groot deel zal bestaan uit personeel van bestaande milities. De VS, Engeland en Italië zijn overeengekomen tussen 5000 en 8000 Libiërs te trainen in het buitenland. Ze moeten onder meer vitale installaties en de politieke elite gaan beschermen en uiteindelijk de kern gaan vormen van een Libisch leger. In het voorjaar moeten 350 rekruten bij de Amerikanen op de basis Novo Selo in Bulgarije beginnen. De plannen gaan uit van een totaal van 4000 rekruten via Bulgarije plus Italië en Engeland, die er elk 2000 zullen opleiden. De Italianen betalen dit zelf, terwijl Libië de rekening van de VS en de Britten op zich neemt. Africa Command zal een screening uitvoeren.

Overigens is Turkije ook bezig al in totaal 3000 Libische rekruten te trainen.

Bron: The Washington Post (Abigail Hauslohner, Karen DeYoung)

Zie ook: EU traint Libische paramilitairen voor grenscontroles, DeWereldMorgen.be (Peter Blasic)

Update 8 december: 185 Libische soldaten zijn in de Turkse stad Isparta aangekomen voor militaire training op het Isparta Domestic Security Training Center. Het gaat om een basistraining van twee weken. Een overeenkomst hiertoe werd in april 2012 getekend tussen Libië en Turkije.

Bron: Todays Zaman

Naar boven

China schaduwt Amerikaanse en Japanse vliegtuigen

29 november 2013 - China heeft bliksemsnel Su-30 en J-10 gevechtsvliegtuigen naar de Oost-Chinese Zee gestuurd om twee Amerikaanse verkenningsvliegtuigen en 10 Japanse F-15's te volgen die waren opgedoken in de onlangs door China afgekondigde luchtverdedigingszone. Afgelopen week stelde China in de Oost-Chinese Zee een Air Defense Identification Zone (ADIZ) in, die voor grote opschudding heeft gezorgd. Het komt erop neer dat alle vliegtuigen die in de zone of in de buurt van die zone vliegen zich moeten identificeren bij de Chinese autoriteiten. Het betreffende gebied omvat door China, Japan en Taiwan omstreden eilanden en bodemschatten.

Begin deze week vlogen al twee zware, maar ongewapende Amerikaanse B-52 bommenwerpers van Anderson Air force Base op Guam onaangekondigd door de zone.

Overigens hebben meer dan 20 landen dergelijke identificatiezones al veel eerder ingesteld, te beginnen met de VS in 1950. De nu ingestelde Chinese zone overlapt met die van Zuid-Korea en Japan. Interessant is dat de Japanse ADIZ, die in de jaren zestig werd ingesteld, volgens Associated Press afgelopen mei is uitgebreid in westelijke richting met 22,5 km. De Japanners houden nauwkeurig de schendingen van de zone bij en verwacht wordt dat de Chinezen dit nu ook gaan doen.

Eveneens begin deze week heeft China zijn enige - overigens nog niet operationele - vliegdekschip op een trainingsmissie naar de Zuid-Chinese Zee gestuurd. De Liaoning vertrok samen met twee destroyers en twee fregatten vanuit de noordelijke stad Quindao.

Bronnen: Xinhua (Bi Mingxin); Reuters (Ben Blanchard); AP (Christopher Bodeen, Lolita Baldor); Russia Today

Fact Sheet: China's Air Defense Zone. Defense News (Wendell Minnick), 24 november 2013

Update 4 december: Amerikaanse regeringsfunktionarissen hebben aangegeven voorlopig genoegen te nemen met de door China ingestelde ADIZ. Ze blijven wel bezwaar houden tegen de verplichting om vooraf te registreren, ook als men niet van plan is het soevereine luchtruim van China binnen te gaan. Foreign Policy spreekt van een merkbare verandering in de toon van de Amerikaanse diplomatie.

Bron: Foreign Policy (Dan Lamothe)

De Chinezen zouden volgens de Amerikaanse militaire inlichtingendienst ook een KJ-2000 radarvliegtuig (AWACS) hebben ingezet.

Bron: Washington Times (Bill Gertz)


Naar boven
Naar beginpagina