14 januari 2011

Korte Berichten Politiemissie Kunduz
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Programma om het Afghaanse justitiesysteem te moderniseren levert tot nu toe
   weinig op

NAVO: Over twee jaar 20 miljard dollar uitgegeven voor Afghaanse training
Een somber verhaal over Afghaanse training
Taliban breiden zich uit naar het noorden waar de krijgsheren de lakens uitdelen
Duitse troepen leveren verwoede strijd in Afghanistan terwijl de opstand zich
   uitbreidt

De bende die niet raak kan schieten (The Gang That Couldn’t Shoot Straight)


Programma om het Afghaanse justitiesysteem te moderniseren levert tot nu toe weinig op

De afgelopen vijf maanden is het Serena hotel in Kaboel het hoofdkwartier geweest van een Amerikaanse consultant zonder enige ervaring in Afghanistan, die voor 15 miljoen dollar van de Amerikaanse regering moet proberen om het vertrouwen van de Afghanen in hun verouderde rechtssysteem op te peppen. Volgens experts is het tot nu toe een riskante gok met twijfelachtige resultaten. De consultanten van Tetra Tech DPK zijn bekritiseerd voor hun uitgebreide verblijf in het hotel, het organiseren van vliegerwedstrijden om het vertrouwen in het rechtssysteem te vergroten en weinig zaken die de Amerikaanse autoriteiten als succes kunnen claimen.

Bron: McClatchy Newspapers, 13 januari 2011

Naar boven

NAVO: Over twee jaar 20 miljard dollar uitgegeven voor Afghaanse training

Tegen het eind van dit jaar zal de NAVO sinds het begin van 2010 20 miljard dollar in de opbouw van de Afghaanse veiligheidstroepen hebben gestoken en zal zeker tot 2016 doorgaan met de opleidingsactiviteiten, aldus de verantwoordelijke commandant Caldwell. De problemen worden onder meer gevormd door analfabetisme van bijna 85% voor de manschappen en een weinig betere situatie bij de onderofficieren. Caldwell: "Het is een kwestie van leven of dood. Als ze niet kunnen lezen, kunnen ze niet kaartlezen. Als ze niet kunnen kaartlezen, kunnen ze geen vuursteun van artillerie, helikopters en vliegtuigen inroepen."

Bron: Associated Press (VS), 5 januari 2011

Naar boven

Een somber verhaal over Afghaanse training

Canadezen zullen meer dan een kwart gaan leveren van de in totaal 2.800 trainers voor de Afghaanse veiligheidstroepen die de commandanten van de coalitie zeggen nodig te hebben. Wat ze aan zullen treffen in een goed bedoeld, maar problematisch trainingsprogramma dat geplaagd wordt door valse starts, gebrek aan coördinatie, zorgen over corruptie en een voortdurend debat of het meer gericht moet worden op ordehandhaving of op handhaving van de rechtsstaat.

Bron: The Globe and Mail (Can.), 31 december 2010

Naar boven

Taliban breiden zich uit naar het noorden waar de krijgsheren de lakens uitdelen

De stad Kunduz wordt in toenemende mate belegerd. Het vliegveld is een paar maanden geleden gesloten voor burgerluchtverkeer. De wegen naar het zuiden (Kaboel) en het oosten (Tadzjikistan) en die naar het noorden en westen zijn niet langer veilig voor Afghanen, laat staan voor Westerlingen. De onveiligheid breidt zicht uit, de Taliban hebben hun invloed vergroot en de gewapende groepen die zogenaamd de regering steunen, terroriseren de plaatselijke bevolking en hinderen de hulpverlening.

Bron: The New York Times (VS), 15 december 2010

Naar boven

Duitse troepen leveren verwoede strijd in Afghanistan terwijl de opstand zich uitbreidt

Een woordvoerder van de Duitse strijdkrachten in Kunduz vertelde dit weekend aan de Times: "In april is er intensief gevochten. De situatie is niet stabiel en onveilig. De toestand verslechtert al meer dan een jaar." Het meest alarmerend voor de Westerse commandanten en de Duitse regering is dat er tekenen zijn dat de noordelijke opstand ook vaste voet aan de grond krijgt buiten de etnische bevolkingsgroep van de Pashtun. De Pashtun zijn een minderheid in het noorden.

Bron: The Times (GB), 3 mei 2010

Naar boven

De bende die niet raak kan schieten (The Gang That Couldn’t Shoot Straight)

Amerika sinds 2002 heeft meer dan 6 miljard dollar uitgegeven in een poging om een effectieve Afghaanse politiemacht op te bouwen door het kopen van wapens, de bouw van politieacademies en het inhuren van beveiligingsbedrijven om de rekruten te trainen – maar het programma is een ramp. Minder dan 12% van de politie-eenheden in het land zijn in staat om zelfstandig te opereren. De Amerikaanse gezant Richard Holbrooke heeft de Afghaanse politie "een niet adequate organisatie, doorzeefd van corruptie" genoemd.

Bron: Newsweek (VS), 19 maart 2010


Naar boven
Naar beginpagina