13 januari 2009

Korte berichten Gaza
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
VS wapentransport uitgesteld door Gaza-conflict
Achterdocht over Israëlische bewapening
Toenemende bezorgdheid over fosfor bij brandwonden van slachtoffers uit Gaza


VS wapentransport uitgesteld door Gaza-conflict

Het Pentagon heeft bekend gemaakt dat een plan van het VS-leger om munitie te verschepen vanuit een Griekse haven naar een depot in Israël is afgelast ten gevolge van het conflict in de Gazastrook. Het Military Sealift Command van de Amerikaanse marine had op 31 december offerte gevraagd voor de verscheping van 325 standaardcontainers munitie in twee aparte transporten vanaf de Griekse haven Astakos naar de Israëlische haven Ashdod in de tweede helft van januari. De containers zouden in Astakos worden overgeladen van een groter schip, dat uit de VS zou komen. Het transport is nu afgelast vanwege veiligheidsoverwegingen met betrekking tot de haven van bestemming, aldus een woordvoerder van het Pentagon.

Wel was eerder in december een veel grotere lading munitie van de VS naar Israël vervoerd met een handelsschip. Ook hierbij zou het volgens het Pentagon zijn gegaan om de bevoorrading van een munitiedepot van de VS in Israël.

Bron: Reuters North American News Service, 12 januari 2009

Naar boven

Achterdocht over Israëlische bewapening

Er is toenemende ongerustheid over het Israëlische gebruik van niet-conventionele en experimentele wapens in de Gazastrook. Het ontwijkende commentaar van de officiële woordvoerders en de geringe bereidheid om onafhankelijke journalisten toe te laten in de kleine enclave is reden voor toenemende speculaties op dit gebied.

De belangrijkste controverse gaat over het gebruik van granaten met witte fosfor dat afschuwelijke brandwonden veroorzaakt als het in contact komt met de huid. Volgens het internationaal recht is het gebruik van fosfor toegestaan om een rookgordijn te vormen ter bescherming van militairen, maar wordt beschouwd als een chemisch wapen als het gebruikt wordt tegen burgers.

Een ander onconventioneel wapen dat Israël zou kunnen inzetten buiten het zicht van kritische toeschouwers is Dime (dense inert metal explosives), een experimenteel wapen van de VS dat mogelijk aan Israël is geleverd om te testen. Het heeft een enorme en dodelijke explosieve werking binnen een klein gebied. Artsen van het Al Shifa ziekenhuis in Gaza, waaronder ook de Noorse specialist Mads Gilbert, melden verwondingen die overeenkomen met het gebruik van Dime. Het gaat om afgerukte of verschrompelde ledematen of interne breuken zonder aanwezigheid van granaatsplinters.

Daarnaast heeft Israël in het verleden zowel in Libanon als in Gaza gebruik gemaakt van granaten met flechettes, duizenden kleine metalen pijltjes die verschrikkelijke verwondingen veroorzaken in open terrein. Het Israëlische leger heeft een nieuw soort antipersoneel wapen met flechettes ontwikkeld dat honderden kleine schijfjes verspreid. Dit wapen heet kalenite (anemoon).

Bron: Jonathan Cook in the National (VAE), 12 januari 2009

Naar boven

Toenemende bezorgdheid over fosfor bij brandwonden van slachtoffers uit Gaza

Fotografisch bewijst toont aan dat Israël, ondanks de officiële ontkenningen van legerwoordvoerders gebruik maakt van controversiële witte fosforgranaten bij het offensief in Gaza.

Er is ook bewijsmateriaal dat de beschietingen Palestijnse burgers verwond hebben met ernstige brandwonden als gevolg.

De Times heeft deze week voorraden witte fosforgranaten (white phosphorus - WP) geïdentificeerd op beelden met hoge resolutie van Israëlische artillerie-eenheden aan de grens tussen Israël en Gaza. De lichtblauwe 155 mm granaten zijn duidelijk voorzien van de aanduiding M825A1, een in de VS geproduceerde soort fosformunitie. De granaat is een verbeterde versie, waarbij de fosfor over een minder groot oppervlak wordt verspreid. De fosfor ontbrandt als het in aanraking komt met zuurstof en wordt door de Israëlische kanonniers gebruikt voor rookgordijnen.

De granaten die ontploffen als een stortregen van brandende witte pluimen werden door de Times voor het eerst in het weekend geïdentificeerd toen ze boven Gaza werden afgevuurd bij het begin van het grondoffensief. Volgens artillerie-experts komen de Israëlische troepen in de problemen als ze geen WP mogen gebruiken, omdat het de eenvoudigste manier is om zich te beschermen tegen vijandelijk vuur.

Er waren afgelopen nacht aanwijzingen dat Palestijnse burgers gewond zijn door de bommen die intens branden. Volgens Muhammed Azayeh, een verpleger van de eerste hulp in Gaza, waren de brandwonden ongebruikelijk en leken niet op het soort wonden dat ze normaal tegenkomen. Het waren derdegraads brandwonden die nauwelijks te controleren waren.

Een Israëlische legerwoordvoerster ontkende dat het bij de M825A1 gaat om een fosforgranaat. Het zou gaan om lege granaten die afgeschoten worden om het doel te markeren zodat later direct accuraat vuur kan worden gegeven. Maar volgens Neil Gibson, een technisch adviseur van het standaardwerk Janeís Missiles and Rockets is de M825A1 wel degelijk een WP-granaat. De fosfor wordt geïmpregneerd in 116 compartimenten die na verspreid te zijn door middel van een hoogexplosieve lading binnen vier ŗ vijf seconden beginnen te branden. Het levert een zeer effectief rookgordijn op.

Bron: The Times (GB), 9 januari 2009


Naar boven
Naar beginpagina