20 januari 2010

Korte Berichten week 3
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Pantserwagenboeren wapenen zich
Pakistan maakt zich zorgen over "grootscheepse" bewapening door India
Game over voor het westen in Centraal-Azië
Wat doen we met de geheime kernwapens in Europa?
Chinese waterkanonnen mogelijk bestemd voor Teheran


Pantserwagenboeren wapenen zich

Een nieuw pantserwagenverbond moet vanuit Duitsland de wereldmarkt gaan veroveren. De vrachtwagenproducent MAN in München en de pantserwagenboer Rheinmetall gaan een groot deel van hun wapenactiviteiten bundelen in een gezamenlijke onderneming voor militaire wielvoertuigen. Rheinmetall, de wapensmid met een rijke traditie uit Düsseldorf, krijgt met 51% de meerderheid in het miljardenbedrijf Rheinmetall MAN Military Verhicles GmbH.

De wereldwijde comeback van de guerrillastrijd heeft een stormachtige groei in de afzet van gepantserde wielvoertuigen tot resultaat gehad. Want alleen in zwaar gepantserde speciale voertuigen kunnen grotere groepen soldaten zich nog verplaatsen in landen waar op elke straathoek explosieve valstrikken met afstandbediening en hinderlagen dreigen.

Het nieuwe bedrijf zal met 1300 personeelsleden en vestigingen in München, Kassel en Wenen een breed aanbod van vrachtwagens in alle gewichtsklassen bieden, vanaf de bij duizenden verkochte transportpantserwagen Fuchs tot de nieuwe bestseller Boxer. De geplande jaarlijkse omzet is meer dan een miljard euro.

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 14 januari 2010

Naar boven

Pakistan maakt zich zorgen over "grootscheepse" bewapening door India

De National Command Authority (NCA) van Pakistan, onder wie de Pakistaanse kernwapens vallen, heeft verklaard dat ze zich zorgen maken over de "grootscheepse" bewapening door hun oude rivaal India. De verklaring kwam een dag nadat Russische en Indiase woordvoerders hadden aangekondigd, dat Rusland zijn nieuwe nucleair aangedreven onderzeeër Nerpa nog dit jaar aan India zal leasen. De recente opmerking van de Indiase legerbevelhebber generaal Deepak Kapoor dat zijn land in staat is om een twee-frontenoorlog te voeren tegen Pakistan en China hadden de alarmbellen in Pakistan al eerder laten afgaan.

Bronnen:
Reuters (GB), 13 januari 2010;
The News (Pak.), 31 december 2009

Naar boven

Game over voor het westen in Centraal-Azië

Afgelopen maand heeft het westen officieel het nieuwe Great Game (het grote spel om de macht) verloren. De twintig jaar durende concurrentiestrijd tussen de VS (gesteund door de Europese Unie), Rusland en China om grondstoffen en invloed in Centraal-Azië heeft een voorlopige uitslag in het voordeel van de laatste twee. De Westerse nederlaag was al duidelijk door de trage voortgang van de Nabucco-pijpleiding en de strategische heroriëntatie van enkele van de Centraal-Aziatische republieken in de richting van Rusland en China. Twee recente gebeurtenissen hebben dit beeld bevestigd.

Op 14 december openden de Chinese president Hu Jintao en de staatshoofden van Turkmenistan, Oezbekistan en Kazakstan persoonlijk de kraan van een nieuwe gaspijpleiding voor het transport van Turkmeens aardgas van de ultramoderne installatie in Samandepe naar de grensstad Khorgoz in de Chinese provincie Sinkiang. In dezelfde periode beëindigden de Russische president Medwedew en de Turkmeense president Berdymukhamedov op een vergadering met de directeuren van Gazprom en Turkmengaz een gasruzie tussen de twee landen. Er werden documenten getekend over strategische samenwerking op energiegebied en Gazprom kwam overeen het Turkmeense gas te kopen voor een prijs die vergelijkbaar is met die op de Europese markt. Daarmee verdwijnt elke prikkel voor de Kaspische republiek om zaken te doen met de EU.
(..)

Bron: World Politics Review, 12 januari 2010

Naar boven

Wat doen we met de geheime kernwapens in Europa?

(..)
Als de kwestie van de in het geheim opgeslagen B-61 kernbommen in Europa niet snel wordt aangepakt kunnen landen zelf stappen gaan ondernemen om de wapens kwijt te raken. Toen de Griekse luchtmacht in 2001 een nieuw gevechtsvliegtuig bestelde kozen ze een model dat de B-61 niet kon meenemen, waardoor de VS gedwongen werden hun kernwapens uit Griekenland terug te trekken. De VS hebben nog steeds kernwapens in Turkije, maar volgens sommige experts is de Turkse luchtmacht daar niet langer bij betrokken. Duitsland zou binnenkort de Tornado kunnen afschaffen en vervangen door de Eurofighter, die niet geschikt is voor de B-61. Volgens Heather Conley van het Center for Strategic and International Studies komt het er nu op neer dat de keuze voor een type vliegtuig bepaalt of we al dan niet kernwapens houden. De omgekeerde wereld.

Bron: Time (VS), 11 januari 2010

Naar boven

Chinese waterkanonnen mogelijk bestemd voor Teheran

Volgens de website Rahesabz (het Groene Pad) heeft Iran ultramoderne gepantserde ME-voertuigen met waterkanonnen uit China geïmporteerd. Op een foto op de site waren twee voertuigen te zien die op de kade stonden in de Iraanse havenstad Bandar Abbas. Het zou gaan om een spoedorder voor de fabriek in China, Dalian Eagle-Sky. Het bericht kon nog niet uit andere bronnen worden bevestigd.

Bron: Los Angeles Times (VS), Babylon & Beyond (blog),1 januari 2010


Naar boven
Naar beginpagina