28 januari 2010

Korte Berichten week 4
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Franse proef met nucleaire raket geslaagd
Verplaatsing van Hezbollahraketten naar binnenland levert grotere dreiging op
Polen gaat VS-raketten dichtbij Rusland opstellen
Raketverdedigingsschepen in de Golf
Berichten over Haïti


Franse proef met nucleaire raket geslaagd

Frankrijk heeft voor het eerst vanaf een onderzeeër een proeflancering uitgevoerd van zijn nieuwe strategische nucleaire raket M51. De drie proefschoten die tot nu toe waren afgevuurd, vonden plaats vanaf een installatie op het land bij Les Landes. Alleen de raket werd beproefd, hij was niet voorzien van een nucleaire lading. De proef vond plaats vanuit de baai van Audierne in Finistères (Bretagne) met de onderzeeër Le Terrible. De M51 is een 50 ton wegende drietrapsraket met een lengte van 12 meter en een bereik van 8000 km, die vanaf dit jaar operationeel moet worden bij de Franse nucleaire onderzeeërs. De lading van de M51 bestaat uit een aantal kernkoppen, die bij terugkeer in de atmosfeer elk hun eigen baan kunnen volgen. De M51 is zelfs in de hoogste legerkringen niet onomstreden. Zo stelde de generaal Copel in 2004 dat de huidige raket, de M45 met een bereik van 4000 km wel voldoende was, omdat hij vanuit één onderzeeër tegelijkertijd New York, Algiers en Moskou kon bedreigen. Volgens hem was de M51 geen vooruitgang, omdat de kernkop niet kan worden getest. De vervanging door de M51 kost rond de 15 miljard euro.

Bron: Le Monde (Fr.), 27 januari 2010

Naar boven

Verplaatsing van Hezbollahraketten naar het binnenland levert een grotere dreiging op

Hezbollah heeft zijn raketinstallaties voor de lange afstand verder teruggeplaatst in Noord-Libanon en de Bekaavallei. Dit betekent dat een mogelijke komende botsing met Israël zich waarschijnlijk dieper in het Libanese binnenland zal afspelen dan tijdens de oorlog in 2006. Bij die gelegenheid had Hezbollah leergeld betaald, toen vitaal inlichtingenwerk Israël in staat stelde om de capaciteit voor de lange afstand van de tegenstander al de eerste dagen uit te schakelen. Dat is althans de visie van reservegeneraal Aharon Zeevi Farkash, het vroeger hoofd van de Israëlische militaire inlichtingendienst. Volgens generaal Farkash is de rivier de Litani nu de feitelijke grens. Het hoofd operaties van het Israëlische leger, brigadegeneraal Avov Kochavi denkt dat Hezbollah momenteel raketten heeft met een bereik van meer dan 240 km, waarmee Tel Aviv vanuit Beiroet bereikt zou kunnen worden.

Hezbollah verloor in 2006 honderden strijders, maar aan Israëlische kant sneuvelden meer dan 100 soldaten en gingen grote aantallen tanks, helikopters en ander materieel verloren. Militaire onderzoekers zien Hezbollah niet langer als een puur guerrillaleger, maar als een hybride strijdmacht, een mengsel met een conventioneel leger. Een rapport van het instituut voor strategische studies van de Amerikaanse landmacht concludeerde in 2008 dat Hezbollah in 2006 effectiever heeft gevochten dan de Arabische legers van Egypte, Syrië en Jordanië in eerdere oorlogen met Israël. En in sommige opzichten ook beter dan het Iraakse leger in de twee oorlogen tegen de VS.

Bron: The Washington Post (VS), 23 januari 2010

Naar boven

Polen gaat VS-raketten dichtbij Rusland opstellen

De Poolse minister van defensie heeft aangekondigd dat door een herziening van het raketverdedigingsplan voor Polen Amerikaanse grond-luchtraketten nu vlakbij Russisch grondgebied zullen worden opgesteld. De Patriotraketten komen nu te staan op de militaire basis bij Morag in het noorden van Polen, 55 km van de Russische enclave Kaliningrad. Ze zullen in maart of april aankomen. De Russische regering heeft inmiddels een bericht ontkend dat zij van plan is het arsenaal van de Baltische vloot te versterken als reactie op de Poolse aankondiging.

Bron: The New York Times (VS), 22 januari 2010

Naar boven

Raketverdedigingsschepen in de Golf

De commandant van het Amerikaanse Central Command, generaal Petraeus, heeft verklaard dat de VS nu minimaal twee schepen permanent in de Perzische Golf houden om raketten te volgen en te onderscheppen. Het gaat om kruisers die zijn uitgerust met het Aegis Ballistic Missile Defense System. De bedoeling van deze mededeling is naar alle waarschijnlijkheid om een boodschap in de richting van Iran te sturen. Afgelopen jaar stuurden de VS al twee Aegisschepen naar de omgeving van Noord-Korea in afwachting van een Koreaanse raketlancering. Petraeus zei nu dat de VS ook nog acht batterijen Patriotraketten in de buurt van de Golf hebben opgesteld. Het idee van een NAVO-achtige organisatie in de regio vond hij daarentegen "niet realistisch".

Bron: Wired (VS), 22 januari 2010

Naar boven

Berichten over Haïti

Haïti krijgt vorm als een militaire operatie voor de lange termijn
Politics Daily (VS), 21 januari 2010

Het lijden van Haïti is een resultaat van bewust tot stand gebrachte armoede
Seumas Milne in The Guardian (GB), 20 januari 2010

VS-blokkade voor de kust van Haïti om een uittocht naar Amerika te voorkomen
The Daily Telegraph (GB), 19 januari 2010


Naar boven
Naar beginpagina