25 februari 2009

Korte Berichten week 9
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
VS installeren radarsysteem in Sao Tomé en Principe
NAVO houdt anti-duikbootoefening
VS-leger heroverweegt plan om VS-troepen uit Europa terug te trekken
Botsingen tussen onderzeeërs komen niet vaak voor
Franse staat ligt onder vuur bij de affaire rond wapens voor Angola


VS installeren radarsysteem in Sao Tomé en Principe

Het VS-leger heeft op 17 februari in de West-Afrikaanse eilandstaat Sao Tome en Principe een radarsysteem van 18 miljoen dollar in gebruik genomen om scheepsbewegingen in de territoriale wateren en de aangrenzende oceaan te kunnen volgen. De Amerikaanse marine noemt het een Maritime Domain Awarenesss System. Het is een netwerk van radarschotels, radioantennes en infrarood-apparatuur, bedoeld om illegale activiteiten op zee te kunnen ontdekken. Amerikaanse instructeurs zullen nog een jaar langer ter plekke blijven om ervoor te zorgen dat de plaatselijke militairen in staat zijn om het systeem te bedienen. De radar kan vaartuigen traceren tot op 25 km afstand en de antennes kunnen radiosignalen opvangen van grote schepen die tot 150 km ver weg zijn. Het doel is activiteiten zoals terrorisme, smokkel van mensen of goederen, illegale visserij en het dumpen van afval en vervuilende stoffen in de gaten te houden. Het nieuwe Afrikacommando van het Pentagon beschouwt West-Afrika als een strategisch belangrijke regio, omdat vanaf nu tot 2015 een kwart van de Amerikaanse olie-import hiervandaan komt.

Opvallend is dat tegelijkertijd in het naburige dictatoraal geregeerde Equatoriaal Guinee volgens de regering een poging tot staatsgreep in de vorm van een aanval op het presidentieel paleis zou zijn verijdeld. In Sao Tomé zelf werd op 13 februari ook een staatsgreeppoging gedaan waarbij Zuid-Afrikaanse huurlingen betrokken zouden zijn geweest. Het is nog onduidelijk of er verband bestaat tussen deze gebeurtenissen.

Bronnen:
Voice of America, 5 oktober 2006
Die Tageszeitung, 20 februari 2009

Naar boven

NAVO houdt anti-duikbootoefening

Acht landen nemen tot 27 februari deel aan een onderzeebootbestrijdingsoefening in de Ionische Zee om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Noble Manta 09 is de grootste NAVO-oefening van dit soort en wordt jaarlijks gehouden. Onderzeeërs, oppervlakteschepen en vliegtuigen van Turkije, Griekenland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten nemen deel. De activiteiten vinden plaats in de buurt van Sicilië. Snelle interventie en antiterrorisme-activiteiten van de NAVO zullen ook worden beoefend.

Bron: United Press International, 19 februari 2009

Naar boven

VS-leger heroverweegt plan om VS-troepen uit Europa terug te trekken

De landmacht van de VS gaat opnieuw kijken naar het plan om troepen uit Europa terug te trekken.

Volgens generaal Carter Ham, de Amerikaanse landmachtcommandant in Europa, zijn de VS-troepen in Europa zo vaak gebruikt voor de oorlogen in Irak en Afghanistan dat ze veel kunnen deelnemen aan oefeningen met de Europese bondgenoten. Er zijn nu 42.000 VS-soldaten van de landmacht in Europa. Een plan van de vroegere minister van defensie Rumsfeld, dat al was goedgekeurd, zou dat aantal de komende jaren terugbrengen tot 32.000 en uiteindelijk tot 28.000. Maar Ham gaat nu aan zijn superieuren adviseren om het aantal niet te verminderen.

Bron: Associated Press, 17 februari 2009

Naar boven

Botsingen tussen onderzeeërs komen niet vaak voor

Naar aanleiding van de botsing tussen de Franse nucleaire onderzeeër Le Triomphant en de Britse nucleaire onderzeeër HMS Vanguard schrijft de militaire blogger van Libération:

De zeldzame gedocumenteerde gevallen van botsingen tussen onderzeeërs hebben plaatsgebonden tijdens oefeningen en vooral bij achtervolgingsacties tussen Amerikanen en Russen:

De HMS Vanguard voert gewoonlijk 16 Lockheed Trident D5 kernraketten mee. Le Triomphant beschikt eveneens over rond de 16 kernraketten.

Bron: Libération, 16 februari 2009

Naar boven

Franse staat ligt onder vuur bij de affaire rond wapens voor Angola

De Franse justitie beschuldigt de staat ervan op het hoogtepunt van de burgeroorlog in Angola de ogen te hebben gesloten voor wapenhandel naar dat land. In de langdurige rechtszaak rond ‘Angolagate’ staan 52 mensen terecht waaronder leden van de Parijse elite uit de jaren negentig. De zaak draait rond de verscheping door de uit Rusland afkomstige Israëlische zakenman Arkadi Gaydamak van wapens ter waarde van 790 miljoen dollar naar Angola tussen 1993 en 1998. De handel kon plaatsvinden onder het toeziend oog van de presidenten Mitterand (wiens zoon Jean-Christophe terecht staat) en Chirac.

Bron: AFP, 11 februari 2009


Naar boven
Naar beginpagina