12 maart 2009

Korte Berichten week 11
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
De terugkeer van een geheime legereenheid een teken van toenemende angst in Ulster
Hoe de VS vergaten hoe ze Trident-raketten moesten maken
De zeer discrete basis van de president


De terugkeer van een geheime legereenheid een teken van toenemende angst in Ulster

De aankondiging dat het Special Reconnaissance Regiment (SRR) is teruggestuurd naar Noord-Ierland om een oogje te houden op verdachte dissidente republikeinse terroristen [afsplitsingen van de IRA] kan het tijdstip van de aanslag op de Britse legerbasis vervroegd hebben.

Hoewel aan de aanval zonder twijfel uitgebreide planning vooraf is gegaan met bijvoorbeeld regelmatige observatie van bezoekers van de Massereene Barracks in Antrim, kan de gelijktijdige aankomst van het SRR geen toeval zijn.

Het geheime observatieteam waaruit het SRR in 2005 werd samengesteld, speelde een sleutelrol bij de inlichtingenoperaties tegen terroristen die in Noord-Ierland tientallen jaren lang zijn uitgevoerd onder eerdere namen als 14 Intelligence Company en ‘The Detachement’ (The Det). Sinds de oprichting zijn de observanten in burger van het SRR ingezet in Irak en Afghanistan en ter ondersteuning van MI5 en de politie in Engeland.

Het SRR maakt nu deel uit van de uitgebreide special forces groep waar verder de SAS, de Special Boat Service, de Special Forces Support Group en eenheden voor verbindingen, logistiek en helikopters bij horen.

De terugkeer van het SRR naar Noord-Ierland onderstreept de toenemende angst voor een toename van de bedreiging door republikeinse dissidenten, die in januari ook werd verwoord door Jonathan Evans, het hoofd van MI5.

Anders dan de SAS is het SRR geen gevechtseenheid. Hun rol bestaat uit observeren en verkennen. Maar in de ogen van republikeinse dissidenten, die erop uit zijn om opnieuw onrust te stoken, heeft de aanwezigheid van deze observatiespecialisten oude haatgevoelens opgeroepen.

Bron: The Times (GB, 8 maart 2009

Naar boven

Hoe de VS vergaten hoe ze Trident-raketten moesten maken

Volgens een onderzoek van het Congres van de Verenigde Staten is een plan om nucleaire Trident-raketten op te lappen opgeschort, omdat wetenschappers in de VS vergeten zijn hoe ze een onderdeel van de kernkop moeten maken. De kennis hoe een geheimzinnig maar zeer riskant materiaal met de codenaam Fogbank gefabriceerd moet worden, is "verloren gegaan". Als gevolg daarvan is het programma met minstens een jaar vertraagd en gaat het 69 miljoen dollar extra kosten.

Volgens critici kan het uitstel grote problemen opleveren voor het Britse Tridentprogramma dat nauw gelieerd is aan het Amerikaanse en grotendeels gebruik maakt van dezelfde technologie. Engeland en de VS proberen de oude W76 kernkoppen van de Trident op te lappen om de levensduur te verlengen en te garanderen dat ze veilig en betrouwbaar blijven. Daartoe moet blijkbaar de Fogbank worden vervangen. Het zou volgens experts gaan om een soort schuim dat een rol speelt tussen de kernsplijtings- en kernfusiefases van een thermonucleaire bom. Voor de fabricage is een "extreem ontvlambaar" en "explosief" oplosbaar schoonmaakmiddel nodig. Bij het proces komen "giftige materialen" te pas die gevaarlijk zijn voor de arbeiders.

De productie-eenheid voor het stofje is in de jaren negentig ontmanteld, in het archief is er als gevolg van extreme geheimhouding weinig over te vinden en bijna alle personeelsleden met kennis van het procedé zijn met pensioen of vertrokken.

Bron: Sunday Herald (GB), 7 maart 2009

Naar boven

De zeer discrete basis van de president

Het motto is: praat er zo min mogelijk over. Het motief: de president wil de primeur hebben voor zijn reis naar Aboe Dhabi waar hij zelf de basis van de gezamenlijke Franse strijdkrachten wil openen die in het emiraat zal worden gevestigd. Zelfs de datum van deze gebeurtenis (27 mei) mag tot nader order niet bekend worden gemaakt.

Niettemin kunnen de militairen in deze tijd van bezuinigingen hun tevredenheid nauwelijks verbergen: "Een kleine revolutie voor het Franse leger. We hebben al heel lang geen nieuwe vestiging in het buitenland meer gehad,"aldus een generaal.

Het besluit voor een derde Franse basis in de Indische Oceaan (naast Réunion en Djibouti) is kenmerkend voor de ontwikkeling van de strategische prioriteiten van Frankrijk. Op de basis worden permanent rond 450 militairen van landmacht, luchtmacht en marine gelegerd. Het betekent een wijziging van de strategie van de vorige president Chirac die meer georiënteerd was op Afrika. Hoewel de basis officieel "tegen niemand persoonlijk" is gericht, is het duidelijk dat Iran zich aangesproken mag voelen. De emiraten hebben de behoefte zich sterk te maken tegen hun buren en willen tegelijkertijd niet al te afhankelijk van de VS worden. En Frankrijk wil graag in de buurt van de maritieme routes voor aanvoer van energie zitten die door de Straat van Hormoez lopen. Op de basis worden waarschijnlijk Mirages, Rafales en tankvliegtuigen gestationeerd. Tevens wordt het een steunpunt voor de Franse vloot in de Indische Oceaan. In Fujairah, een ander emiraat, beschikt Frankrijk al over een ankerplaats voor nucleaire aanvalsonderzeeërs met een zeer strategische ligging. Fujairah ligt namelijk ten oosten van de Straat van Hormoez in de Golf van Oman en kan dus niet worden getroffen als de Straat wordt afgesloten. De landmacht opent op de basis een trainingscentrum voor woestijn- en stadsoorlogen.

Bron: Le Monde (Fr.), 5 maart 2009


Naar boven
Naar beginpagina