27 maart 2008

Korte Berichten week 13
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Franse troepen folterden tijdens EU-interventie in Bunia
De komende oorlog met Venezuela en Curaçao
   TIBET:
Ongeorganiseerd en vol haat
Interview met James Miles van The Economist
Monnik en marxist

Naar boven

Franse troepen folterden tijdens EU-interventie in Bunia

Zweedse militairen hebben gemeld hoe Franse troepen tijdens EU-operatie Artemis in 2003 in de Kongolese stad Bunia acht uur lang een jonge Kongolees in burger hebben gemarteld, omdat ze dachten dat hij deel uitmaakte van een militie. De Zweden waren officieren van de speciale eenheid SSG (Särskilda Skyddsgrupen) en bevonden zich in het Frans-Zweedse kampement Chem Chem. Ze ergerden zich aan het puur racistische optreden van de Fransen. De marteling werd pas beëindigd toen de Zweedse commandant persoonlijk bij de Franse commandant had geïntervenieerd. Het incident is nu aan het licht gekomen door toedoen van het onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning van de Zweedse TV. Het Zweedse opperbevel heeft het voorval inmiddels bevestigd.. Stefan Ryding-Berg, hoofd van de afdeling juridische zaken van het ministerie van defensie spreekt van “folterachtige methoden”. “Met grote waarschijnlijkheid hebben er bij Operatie Artemis in 2003 in Kongo schendingen van het volkenrecht plaatsgevonden.”

Bron: Die Tageszeitung (BRD), 27 maart 2008

Naar boven

De komende oorlog met Venezuela en Curaçao

Ter gelegenheid van het uitkomen van de Engelstalige editie van het boek ‘Bush Versus Chávez’ van Eva Golinger bij Monthly Review verscheen een bespreking op de website van Counterpunch. Het boek beschrijft op basis van vrijgegeven overheidsdocumenten van de VS de pogingen om het Venezolaanse regime te ondermijnen. In dit verband komt ook het eiland Curaçao ter sprake. Curaçao ligt 40 mijl uit de Venezolaanse kust en huisvest een Forward Operating Location (FOL) met 200 VS-militairen in het kader van het Amerikaanse Plan Colombia. Tot 2002 leek Curaçao niet van groot belang voor Venezuela. Maar toen bezocht het Amerikaanse oorlogsschip USS Saipan met 1400 mariniers en 35 helikopters aan boord het eiland. De Saipan is het belangrijkste landingsschip voor invasies van de VS-marine. In 2006 werd de spanning verder opgevoerd door het bezoek van een nog omvangrijkere vloot aan Curaçao, het vliegdekschip USS George Washington met een geleide van drie oorlogsschepen, 85 gevechtsvliegtuigen en meer dan 6500 mariniers. In juni van dat jaar werd als oefening operatie Joint Caribbean Lion uitgevoerd met als doel het arresteren van de terroristische oefenvijand en rebellenleider ‘Hugo de Grote’, een naam die aan duidelijkheid weinig te wensen overlaat.

In Ecuador is het leger inmiddels een onderzoek begonnen naar het mogelijke gebruik van Manta Air Base, een VS-basis op het grondgebied van Ecuador, bij de Colombiaanse luchtaanval op een kamp van de guerrillabeweging FARC, waarbij 25 mensen gedood werden. Manta Air Base zou een rol hebben gespeeld bij de verkenning van het doelwit, terwijl de basis officieel alleen bestemd is voor drugsbestrijding net als de FOL’s op Curaçao en Aruba). In 2006 kwam al aan het licht dat Colombiaanse luchtmachtpiloten meevlogen met verkenningsvliegtuigen vanaf Manta.

Bronnen:
Counterpunch, 24 maart 2008
Inter Press Service, 21 maart 2008

Naar boven

TIBET
Ongeorganiseerd en vol haat

Interview ter plekke van journalist van de Tageszeitung met Tibetaanse jongen die deelnam aan de rellen Lhasa “Eerlijk gezegd zijn veel van ons te ver gegaan. Maar we hadden eindelijk het gevoel de Chinezen recht in de ogen te kijken. Ook monniken gooiden met stenen.”

Niets was gepland, de opstand was niet georganiseerd. Ook de winkels van de [islamitische] Hui minderheid werden bestormd. Maar de demonstranten namen niets mee. Alles werd verbrand. “De politiemensen hebben niet geschoten, ze hebben ons zelfs om hulp gesmeekt.”

Bron: die Tageszeitung, 20 maart 2008

Naar boven

TIBET
Interview met James Miles van The Economist

De laatste westerse journalist die Lhasa uit werd gezet. “Wat ik heb gezien was doelgericht geweld tegen een etnische groep, of liever gezegd twee groepen, ten eerste de etnische Han- Chinezen van Lhasa, maar ook leden van de islamitische Hui minderheid. (..) Het was een buitensporige uitbarsting van etnisch geweld van het meest onplezierige soort, die zelfs sommige Tibetaanse toeschouwers verraste. (.) In de eerste uren zag ik geen enkele poging van de autoriteiten om in te grijpen. En ik vermoed ook op dat punt dat de Olympische spelen daar een rol in hebben gespeeld. (..) Wat ze in plaats daarvan deden was de rel zijn gang laten gaan tot het midden van de volgende dag, zaterdag 15 maart. Dus in feite offerden ze het bestaan van heel veel etnische Han-Chinezen in de stad op om de relschoppers uit te laten razen.”

Bron: CNN (VS), 20 maart 2008

Naar boven

TIBET
Monnik en marxist

Commentaar van Azië-specialist Klemens Ludwig: “Het regime in Peking heeft de Dalai Lama dringend nodig. Hij is de ideale zondebok.”

Bron: die Tageszeitung (BRD), 25 maart 2008


Naar boven
Naar beginpagina