19 april 2010

Korte Berichten Kirgizië
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
VS-luchtmachtbasis in Kirgizië hervat alle vluchten
20.000 VS-troepen reizen via Rusland naar Afghanistan
Het grote spel in Kirgizië
Voorlopig geen VS-troepen via Kirgizië
Kazachstan staat militaire transitvluchten naar Afghanistan toe
Brandstofverkopen aan de VS aan de orde in Kirgizië


VS-luchtmachtbasis in Kirgizië hervat alle vluchten

De VS-basis 32 kilometer ten noorden van de Kirgizische hoofdstad Bishkek is weer volledig in bedrijf voor de ondersteuning van de NAVO-kampanje in Afghanistan. De vluchten waren op 7 april gestopt nadat een heftige protestbeweging de zittende president had verjaagd en een nieuwe voorlopige regering bezig was het land onder controle te brengen. De basis Manas doet dienst voor tankvliegtuigen die gevechtsvliegtuigen boven Afghanistan van brandstof moeten voorzien en is een belangrijke tussenlandingsplaats voor troepen. Afgelopen maand passeerden 50.000 militairen via Manas, een record.
De leider van de nieuwe regering heeft verklaard dat het huurcontract van de basis verlengd zal worden.

Bron: Associated Press (VS), 15 april 2010

Naar boven

20.000 VS-troepen reizen via Rusland naar Afghanistan

Rond 20.000 VS-militairen zijn via Rusland naar Afghanistan gereisd via kostenbesparende routes nadat vorig jaar een luchttransit-overeenkomst tussen de VS en Rusland werd gesloten. Er vinden nu gemiddeld elke dag twee van dit soort vluchten plaats. Daarmee besparen de VS tot 133 miljoen dollar per jaar aan brandstof, onderhoud en andere transportkosten. De overeenkomst staat 4500 militaire transitvluchten, twaalf per dag, toe voor het transport van troepen, wapens en militaire uitrusting.

Bron: AFP (Fr.), 14 april 2010

Naar boven

Het grote spel in Kirgizië

Het grote spel om invloed in Centraal-Azië tussen de VS en Rusland met China als meer dan geïnteresseerde waarnemer heeft na de door Rusland geforceerde machtswisseling een nieuwe, scherpe wending genomen in het voordeel van Rusland. De basis Manas, die volgens CENTCOM cruciaal is voor de oorlog in Afghanistan ligt voor het grijpen. Het nieuwe regime heeft gezegd dat de VS toegang blijven houden totdat het huidige contract deze zomer afloopt. Wat daarna gebeurt is onduidelijk. Ondanks de ogenschijnlijke neutraliteit ligt het voor de hand dat Moskou de paleiscoup heeft georkestreerd. Vorig jaar bood Rusland de nu afgezette president Bakiyev 2 miljard dollar op voorwaarde dat hij Manas zou sluiten. Maar nadat hij meer dan 400 miljoen dollar had opgehaald bij Rusland besloot Bakiyev een aanbod van de VS te aanvaarden om de huur van Manas te verdriedubbelen. Daarna begonnen Russische media een goedgeorganiseerde kampanje waarbij Baliyev, overigens terecht, werd afgeschilderd als een roofzuchtige kleptocraat en vergeleken met Djengiz Khan. Vervolgens schrapte Poetin de subsidies voor de export van benzine naar Kirgizië en andere vroegere Sovjetrepublieken die hadden geweigerd om toe te treden tot een nieuwe douane-unie. De verscheping van brandstof werd opgeschort, waarna de benzineprijzen in Bishkek prompt begonnen te stijgen tot grote woede van de inwoners die al kwaad waren vanwege stijgende prijzen van nutsvoorzieningen. Verwacht wordt dat de nieuwe president, Rosa Otunbayeva, de Amerikaanse militaire aanwezigheid aan een korte lijn zal houden.

Bron: Robert Dreyfuss in The Nation (VS), 14 april 2010

Naar boven

Voorlopig geen VS-troepen via Kirgizië

Troepentransporten via het Transit Center in Manas zijn vorige week tijdelijk onderbroken. Manas is een essentiële steunbasis voor de oorlog in Afghanistan. Er zijn rond 1100 troepen gestationeerd, waaronder detachementen van Spanje en Frankrijk.

Bron: Associated Press, 13 april 2010

Naar boven

Kazachstan staat militaire transitvluchten naar Afghanistan toe

Kazachstan heeft toegestaan dat de VS troepen en wapens over zijn grondgebied naar Afghanistan vliegen. Daarmee wordt een rechtstreekse en snellere route via de Noordpool geopend.
Momenteel reizen VS-troepen en wapens vanaf de VS naar basis Ramstein in Duitsland en vliegen dan zuidelijk langs de Arabische Golf en door naar Afghanistan via Pakistan. Daarmee wordt het Iraanse luchtruim vermeden, omdat Iran geen Amerikaanse militaire transitvluchten toestaat.
De overeenkomst werd in Washington gesloten toen president Nazarbayev van Kazachstan daar was ter gelegenheid van de topbijeenkomst over kernwapens.
Het gaat naast wapens ook om pantserwagens die de Amerikaanse troepen moeten beschermen tegen bermbommen. Het meeste andere materieel reist over land of via zee.

Bron: The New York Times (VS), 12 april 2010

Naar boven

Brandstofverkopen aan de VS aan de orde in Kirgizië

Leiders van de interim-regering die vorige week de macht greep in Kirgizië beschuldigen de VS ervan toe te hebben gestaan dat familieleden van de verdreven president Bakiyev zich verrijkten met behulp van contracten voor leveranties van vliegtuigbrandstof aan de basis Manas.

Bedrijven die werden gecontroleerd door de zoon van de president roomden rond 8 miljoen per maand af bij de brandstofverkopen als gevolg van hun monopoliepositie en gunstige belastingtarieven. De basis verbruikt elke dag een miljoen liter vliegtuigbrandstof. De belangrijkste bron voor kerosine zou een olieraffinaderij in het Siberische Omsk zijn die eigendom is van een afdeling van Gazprom. Goedkope Russische vliegtuigbrandstof zou via tussenbedrijven aan de Amerikanen zijn verkocht tegen wereldmarktprijzen. Op 1 april legde de Russische regering plotseling een forse heffing op de export van geraffineerde olieprodukten naar Kirgizië, die tot dan toe volgens een douaneovereenkomst tariefvrij waren. Binnen Kirgizië waren verkopen aan de basis vrijgesteld van de gebruikelijke 20% omzetbelasting.

Bron: The New York Times, 11 april 2010

Zie ook: Rick Rozoff, Kyrgyzstan and the battle for Central Asia. Stop NATO, 7 april 2010


Naar boven
Naar beginpagina