20 april 2011

Korte Berichten Kunduz
Samenstelling: Kees Kalkman

NB De meeste bronnen voor deze berichten zijn in het Duits. Als het origineel in het Engels is, wordt dit aangegeven.

Inhoud:
Talibancommandant loopt over naar de regering
Studie: hoger risico op Post Traumatisch Stress Syndroom bij buitenlandse inzet
Nieuwe Duitse commandant van ISAF
ISAF en Afghaanse strijdkrachten doden leider zelfmoordnetwerk Taliban
   in Kunduz

Scherpschutters in Afghanistan - "Bondsregering spreekt niet de volledige
   waarheid"


Talibancommandant loopt over naar de regering

De voormalige schaduwgouverneur voor de Taliban van Kunduz is met vijftig van zijn mannen overgelopen naar de regering. Maulawi Nu-ul Aziz Agha was twaalf jaar Talibancommandant geweest, maar hij meldde zich nu in de zuidelijke stad Kandahar, waar een korte plechtigheid werd gehouden. Stamleiders zouden hem hebben overgehaald tot deze stap.

Nur-ul Aziz Agha verklaarde overigens dat als het doel van de internationale troepen "de kolonisering van Afghanistan" zou zijn "ik de buitenlandse troepen nooit zal steunen." Hij zei pas een maand eerder naar de provincie Kunduz te zijn gestuurd. De Taliban verklaarden dat hij niet bij hun hoorde.

Sinds enige tijd probeert de Afghaanse president Karzai Talibancommandanten over te halen zich bij zijn regering aan te sluiten. Er zijn ook steeds weer berichten over geheime gesprekken van de regering met de leiding van de opstandelingen.

Bron: Spiegel Online, 12 april 2011

Naar boven

Studie toont hoger risico op Post Traumatisch Stress Syndroom bij buitenlandse inzet aan

Rond 2% van alle Duitse soldaten die in 2009 deelgenomen hebben aan ISAF zijn teruggekeerd met Post Traumatisch Stress Syndroom. In absolute cijfers gaat het om rond de 300 soldaten per jaar. Dat blijkt uit een onderzoeksprogramma van de TU Dresden. Het aantal is opvallend lager dan dat bij Britse en Amerikaanse soldaten. De onderzoekers denken dat dit wordt veroorzaakt door betere selectiecriteria, betere voorbereiding, een kortere inzetperiode (vier tot vijf maanden in plaats van een tot twee jaar) en geringere blootstelling aan gevechtssituaties.

Bron: Psychologie Nachrichten, 7 april 2011

Naar boven

Nieuwe Duitse commandant van ISAF

Generaal-majoor Markus Kneip is de nieuwe commandant van alle soldaten van ISAF in het noorden van Afghanistan. Hij voert het bevel over meer dan 11.000 soldaten uit 16 landen waaronder rond 5000 Duitsers.

Kneip: "Wil dit deel van ons werk in de provincie Kunduz niet geïsoleerd blijven, dan moeten we nu aansluiting krijgen en onze inspanningen uitbreiden. Onderdeel van onze verantwoordelijkheid in het noorden is immers om ons bezig te houden met de regio als geheel. Er is een verdere ontwikkeling in westelijke richting gepland, waar de Afghaanse regering een nieuwe weg wil aanleggen en daarbij ondersteund wordt door ISAF. Belangrijk doel is om daarheen te gaan waar de mensen er iets aan hebben. Daartoe moeten we ons verplaatsen. Dit enorme land valt namelijk uiteen in verbindingslijnen tussen de afzonderlijke bevolkingscentra en dat zijn de straten."

Voor dit nieuwe operationele doel zullen ISAF-troepen uit Kunduz of Mazar-i-Sharif worden verplaatst naar de nieuwe gebieden.

Bronnen:
Die Welt, 1 april 2011
DTS Nachrichtenagentur, 1 april 2011

Naar boven

ISAF en Afghaanse strijdkrachten doden leider van zelfmoordnetwerk Taliban in Kunduz

Tijdens een aanval hebben speciale troepen van de coalitie en de Afghaanse strijdkrachten een commandant van de Taliban gedood die een zelfmoordnetwerk in het noorden leidde en verantwoordelijk was voor enkele recente dodelijke aanvallen.

De commandant werd door ISAF aangeduid als Shamsullah. Hij werd samen met een andere Talibanstrijder op 2 april gedood tijdens een aanval in het district Imam Sahib in Kunduz. Shamsullah was volgens ISAF een expert op het gebied van geïmproviseerde explosieven en zelfmoordvesten, die zijn activiteiten intensief coördineerde met de leiding van de Taliban en gevechtsleiders in de provincies Wardak en Kaboel en in Pakistan. Hij was verbonden aan het zogenaamde Kabul Attack Network, een samenbundeling van verschillende verzetsorganisaties, die aanvallen uitvoert in en rond Kaboel.

Het netwerk van Samsullah zou verantwoordelijk zijn voor de aanslag op 10 maart op de provinciale politiecommandant en op 14 maart op een rekruteringbureau van het Afghaanse leger, allebei in de stad Kunduz.

Bron: The Long War Journal (Engelstalig), 4 april 2011

Naar boven

Scherpschutters in Afghanistan - "Bondsregering spreekt niet de volledige waarheid"

Interview met Duits parlementslid Hans-Christian Ströbele (Grünen) over de Duitse rol in Afghanistan

Ströbele: "De antwoorden van de Bondsregering zijn zeer onbevredigend. Ze beweert dat scherpschutters [in Afghanistan] alleen actief worden op het moment dat gevechtshandelingen tegen personen plaatsvinden die zelf deelnemen aan concrete vijandelijkheden. En de Bundeswehr zou niet meedoen aan Targeted Killing, het gericht doden van personen die op een lijst staan. Maar er zijn berichten van een scherpschutter die was ingezet in Tschahar Dar [distrikt van Kunduz] en dag en nacht op een hem onbekend doelwit moest wachten op wie hij dan vanaf een afstand van 800 tot 1000 meter moest schieten, zonder dat er daaraan voorafgaand gevechtshandelingen hadden plaatsgevonden, waaraan het doelwit deel had genomen."
(..)
"Volgens informatie van de Bondsregering zouden in 2010 zeker 140 Duitse scherpschutters in Afghanistan zijn ingezet."

Bron: Der Spiegel, 29 maart 2011


Naar boven
Naar beginpagina