29 april 2009

Korte Berichten week 18
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
NAVO en Pakistan houden marine-oefening
Turkije en Syrië houden samen oefeningen aan de grens
Onthuld: een web van pogingen van de politie om protestgroepen te infiltreren
NAVO-bombardement op Servische TV was ‘oorlogsmisdaad’ volgens Amnesty


NAVO en Pakistan houden marine-oefening

De NAVO houdt deze week een tweedaagse marine-oefening met Pakistan in het kader van terreurbestrijding en de acties tegen piraten. Vier NAVO-fregatten uit Canada, Portugal, Spanje en Nederland en een Duitse tanker met samen 800 bemanningsleden van de ‘Standing NATO Maritime Group 1’ en vier schepen en luchtmachteenheden van Pakistan nemen er aan deel. Voor Nederland zou het fregat de Zeven Provinciën deel nemen aan de oefening.

Bronnen:
Reuters, 26 april 2009
Eugenio’s Warships

Naar boven

Turkije en Syrië houden samen oefeningen aan de grens

Deze week houden Turkije en Syrië hun eerste gezamenlijke militaire (landmacht)oefening. Turkije grenst in het zuid-oosten aan Syrië [waarbij de Turkse grensprovincie historisch omstreden gebied is; in het verleden zijn er grote militaire spanningen tussen beide landen geweest, onder meer vanwege de Koerdische kwestie]. Het Turkse leger heeft ook aangekondigd een overeenkomst over militaire samenwerking met Koeweit te zullen sluiten.

Bron: Reuters, 26 april 2009

Naar boven

Onthuld: een web van pogingen van de politie om protestgroepen te infiltreren

De Schotse krant Sunday Herald is een ingewikkeld weefsel van undercover activiteiten van de politie op het spoor gekomen om vreedzame activisten te bespioneren en te infiltreren in legitieme protestbewegingen. Burgers die protesteerden tegen de kernwapenbases aan de Clyde is geld aangeboden in ruil voor inlichtingen door de politie van het ministerie van defensie [vergelijkbaar met onze Marechaussee]. Milieuactivisten melden vergelijkbare pogingen van de kant van de politie van Strathclyde. Dit ondersteunt de onthulling dat de politie van Strathclyde aan Tilly Gifford, een antivliegveldactiviste bij Plane Stupid, heeft aangeboden in ruil voor geld informant te worden over de beweging. Ze heeft een opname van twee politiemensen die dit voorstel deden. Activisten die deelnamen aan de blokkade van het Coulport kernwapendepot die gearresteerd waren meldden vergelijkbare ervaringen. Volgens plaatsvervangend commissaris George Hamilton van de politie van Strathclyde was het doel van deze activiteiten "ervoor te zorgen dat toekomstige protestacties plaatsvinden binnen het kader van de wet."

Bron: Sunday Herald, 25 april 2009

Naar boven

NAVO-bombardement op Servische TV was ‘oorlogsmisdaad’ volgens Amnesty

Amnesty International eist dat de NAVO ter verantwoording wordt geroepen voor de burgerdoden bij het bombardement van de Servische staatstelevisie tien jaar geleden. Volgens de mensenrechtenorganisatie was de aanval een ‘oorlogsmisdaad’.

Bij de aanval van 23 april 1999 op het hoofdkwartier en de studio’s van Radio Television Serbia (RTS) in Belgrado kwamen zestien burgers om het leven en werden zestien anderen gewond. Een NAVO-woordvoerder, die alleen op basis van anonimiteit wilde spreken, verklaarde dat het internationaal strafhof voor Joegoslavië de zaak al had bekeken en afgewezen. De NAVO beweert dat het TV-gebouw een legitiem doelwit was omdat er oorlogspropaganda werd bedreven. Het bombardement vond plaats tijdens de Kosovo-oorlog. Volgens Sian Jones van Amnesty ging het om "een doelbewuste aanval op een burgerdoel hetgeen als zodanig een oorlogsmisdaad oplevert." Maar "zelfs als de NAVO oprecht van mening was dat RTS een legitiem doelwit was, was de aanval buiten elke proportie en daarom een oorlogsmisdaad." Familieleden van de slachtoffers kwamen deze week voor het gebombardeerde TV-gebouw bijeen om te protesteren tegen het feit dat er destijds van tevoren geen waarschuwing was gegeven. Ze denken dat de top van de Servische televisie hun stafleden opzettelijk hebben opgeofferd vanuit propagandistische overwegingen, terwijl ze wisten dat het gebouw zou worden gebombardeerd. Amnesty zei dat NAVO-functionarissen hadden bevestigd dat er geen specifieke waarschuwing voor de aanval was gegeven, hoewel ze wisten dat er een groot aantal burgers in het RTS-gebouw aanwezig zou zijn.

Bron: Associated Press, 23 april 2009


Naar boven
Naar beginpagina