7 mei 2011

Korte Berichten Bin Laden
Samenstelling: Kees Kalkman

Inhoud:
Als dit een overwinning is voor de VS, betekent dat dan dat de troepen nu naar
   huis mogen?

Een monster dat we zelf hebben gemaakt
Osama’s erfenis
Weigering van een aanbod van de Taliban in 2001 gaf Bin Laden vrij spel
Osama is dood, maar niet het Bin Ladenisme
Gerechtigheid of wraak?


Als dit een overwinning is voor de VS, betekent dat dan dat de troepen nu naar huis mogen?

Waarom zijn we ook weer in Afghanistan? Zijn de Amerikanen en de Britten daar in 2001 niet heengegaan om tegen Osama bin Laden te vechten? Is hij niet afgelopen maandag gedood? Er lag een pijnlijke symboliek in de NAVO-luchtaanval van gisteren – nauwelijks 24 uur na de dood van Bin Laden – die weer een aantal Afghaanse veiligheidstroepen doodde. Want de waarheid is dat we in dit kerkhof voor veroveraars al lang de draad zijn kwijtgeraakt en de jacht op een nu grotendeels irrelevante uitvinder van de wereldwijde jihad hebben gemaakt tot een oorlog tegen tienduizenden opstandige Taliban, die weinig geïnteresseerd zijn in al-Qaida maar des te meer in het verdrijven van westerse legers uit hun land.

Bron: Robert Fisk in The Independent, 4 mei 2011

Naar boven

Een monster dat we zelf hebben gemaakt

Het probleem met Osama bin Laden was niet dat hij een fanatieke strijder in de heilige oorlog was; we vonden dat soort mensen juist prima zolang wijzelf niet de ongelovigen waren die hij op de korrel nam, maar de Russen en de seculiere Afghaanse machthebbers die door de Russen werden gesteund. Maar toen Bin Laden zich tegen ons keerde, veranderde hij in een baarlijke duivel en nu, dertig jaar nadat we voor het eerst besloten hem en andere geïmporteerde fanatieke moslims te gebruiken voor onze doelen in de Koude Oorlog, vinden we dat zijn dood ons reinigt van elke verantwoordelijkheid voor de slachtingen die hij heeft aangericht.

Bron: Robert Scheer in The Nation, 4 mei 2011. This story originally appeared at Truthdig.

Naar boven

Osama’s erfenis

Het succes van al-Qaida is niet alleen te danken aan hun eigen inspanningen. Ayman al-Zawahiri, de nummer twee van al-Qaida en hun belangrijkste strateeg, schreef ten tijde van 9/11 dat het de bedoeling van de groep was om de VS uit te lokken te overreageren, waarbij ze "oorlog zouden gaan voeren tegen de moslims". Als de VS eenmaal hadden ingezet op een grondoorlog en hun macht niet langer in hoofdzaak zouden uitoefenen via lokale marionetten, lag de weg open om een jihad tegen Amerika te beginnen. Door zijn overreactie op 9/11 gaf president Bush, geholpen door Tony Blair, precies het antwoord dat al-Qaida zich wenste.

Bron: Patrick Cockburn bij CounterPunch, 3 mei 2011

Naar boven

Weigering van een aanbod van de Taliban in 2001 gaf Bin Laden vrij spel

Toen Georges W. Bush half oktober 2001 een aanbod van de Taliban afsloeg om Osama bin Laden te laten berechten door een groep gematigde islamitische landen, gaf hij de enige mogelijkheid uit handen die de VS hadden, om de terroristische carrière van Bin Laden in de negen daaropvolgende jaren te stoppen. Een paar weken later was de leider van al-Qaida in staat om naar Pakistan te ontsnappen, omdat de regering Bush niet beschikte over een militair plan om hem te pakken.

Bron: Gareth Porter bij Inter Press Service, 3 mei 2011

Naar boven

Osama is dood, maar niet het Bin Ladenisme

De grote meerderheid van de moslims dacht dat het antwoord van Bin Laden onzinnig was. Maar belangrijker was dat goed gedocumenteerde meerderheden van Arabieren (moslims en christenen), net zoals veel moslims overal ter wereld, de fundamentele grieven deelden die Bin Laden verwoordde. Daarbij ging het vooral over drie met elkaar verbonden onderwerpen, die al-Qaida definieerde als de roofzuchtige politiek van Amerika en het Westen om met hun legers, economie en cultuur de islamitische wereld te domineren; de aanval van Israël met volledige steun van het Westen op de rechten van de Palestijnen, Libanezen en andere Arabieren; en het onderdrukkende, onislamitische gedrag van dictatoriale Arabische politiestaten, die structureel werden ondersteund door de Verenigde Staten en andere westerse mogendheden.

Bron: Rami G. Khouri in The Daily Star, 3 mei 2011

Naar boven

Gerechtigheid of wraak?

Vandaag is de Arabische lente uitgebroken in het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het stemt onuitsprekelijk droevig dat president Obama, bij zijn bewering dat de dood van Bin Laden gerechtigheid betekent, de gelegenheid niet te baat heeft genomen om het einde van de dodelijke oorlogen van de VS aan te kondigen die het antwoord waren op de aanslagen van 9/11. Dit zou het moment geweest zijn om wraak te vervangen door samenwerking en oorlog door gerechtigheid. Maar dat gebeurde niet. Onafhankelijk van de dood van Bin Laden, zolang die dodelijke oorlogen van de VS in Afghanistan, Pakistan, Irak en waar dan ook doorgaan, is er geen gerechtigheid geschied.

Bron: Phyllis Bennis bij Inter Press Service, 2 mei 2011


Naar boven
Naar beginpagina